Zaterdag 2 juni week 22
Nationale feestdag in Italie 1953 manneke pis, de oudste burger van Brussel bezit 93 kostuums
"Doordenker"
"Is het eten nog niet klaar? vroeg hij. Zij kookte!
Koken zonder deksel verdrievoudigt het energieverbruik; leg dus telkens een deksel op de kookpot.
Artisjokken
Artisjokken zijn eetlustopwekkend en stimuleren lever en gal. Eet artisjokken warm met een sausje naar keuze of koud met vinaigrette. Ze zijn erg voedzaam.
Basisbereiding: was, breek de steel af en verwijder de onderste lelijke en taaie bladeren. Knip de puntjes van de bladeren alleen af als ze lelijk zijn. leg de artisjokken samen met de stelen en de weggesneden bladeren i n een bodem kokend water met zout. Voeg citroensap of enkele schijfjes citroen toe. Ze zijn gaar in 30 à 40 minuten. Controleer door met een vork aan een blaadje te trekken; als het gemakkelijk loslaat is de groente gaar. laat ondersteboven uitlekken in een vergiet.
Eten: trek van onderaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en dompel ze telkens met de vlezige onderkant in bijv. een vinaigrettesaus. Zuig de blaadjes tussen de tanden uit. Het 'hooi' (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem. De bodem is het lekkerste gedeelte van de artisjok. Snij in stukjes en geniet ervan met de rest van het sausje of gebruik voor een andere bereiding.
Tip: gebruik voor het koken van artisjokken nooit een aluminiumpan; het is niet erg gezond en de groente verliest er haar mooie kleur door.
"Waarheen op 2 juni"
13de zomerhappening (tuingebeuren) Meise heilig bloedfeesten (traditie's uit de 17de eeuw) Hoogstraten
Karakterbierweekend 2007 In Zaal CC "De Stringe, Ommersheimplein 4, te Vichte meer inlichtingen op: http://blog.seniorennet.be/bierblog/ |