De brandnetel is,
brandnetel is een keukenkruid en groente |
net als andere groene kruiden, het best in het voorjaar, wanneer de jonge scheuten uitschieten, de planten mals zijn en een frisse smaak hebben. Het is een groente die bijna uitsluitend in soep wordt verwerkt en vroeger door veel huisvrouwen langs de kant van de weg werd gesneden. Snij nu zeker geen brandnetels meer langs de weg omwille van de vervuiling. maar zoek plekken op in het midden van grote stukken braakgrond. Het best is ze te plukken voor of ten laatste tijdens de bloei. Wanneer ze in zaad staan zijn ze niet meer geschikt om te verwerken omdat de bereiding dan vol zit met de kleine zaden. Als je op één plaats plukt, kan je meestal na drie weken opnieuw oogsten. Gebruik alleen de blaadjes, want de stelen zijn houterig om te verwerken. Bescherm de handen met plastic handschoenen om de bladeren van de stelen te ritsen. Het is belangrijk brandnetels eerst te blancheren in lichtgezouten water met natriumbicarbonaat omdat de smaak van de bereiding anders voos en onfris wordt en doet denken aan platgekookte groenten. Spoel na het blancheren opnieuw vooraleer ze verder te verwerken. Maak er puree van met knolselderij en werk op met gevogeltefond of maak er een soep van. laat de geblancheerde brandnetels meekoken met de gevogeltefond, bind met een roux en mix. Brandnetelsoep: voor 4 personen nodig: flink wat brandnetels, alleen de jonge toppen,1 grote ui, in stukken wit van 2 preien, in stukken, 3 wortelen, in stukjes 3 teentjes knoflook, in stukjes, 1 aardappel in stukjes 3 liter kippenbouillon,boter, peper en zout Bereiding: Smelt een flinke klont boter in een ruime pan en stoof alle groenten behalve de netels enkele minuten aan. - Overgiet met de kippenbouillon en breng aan de kook, voeg nu ook de brandnetels toe. Draai het vuur wat lager en laat zo'n 30 à 40 minuten zachtjes koken. - Mix de soep en breng op smaak met verse zwarte peper en zout en serveer in warme borden, werk eventueel af met een streepje room. - Brandnetels zijn: bloedzuiverend en werken uitstekend tegen reuma en jicht
|