Meer suiker in voeding dan 25 jaar geleden
Wie wil er geen zoete aardbei? Zijn ze niet zoet genoeg, dan eten we ze met suiker. |
Brits onderzoek wees uit dat het suikergehalte in zogenaamde gezonde producten is verdubbeld in de laatste 25 jaar. De redenen? Suiker is goedkoper geworden door EU-handelrichtlijnen én zoete producten worden meer gesmaakt. Gezondheidsexperten noemen het een verontrustende trend en wijzen op het toegenomen tandbederf, diabetes en overgewicht. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.
Zoeter fruit
Getroffen zijn onder meer ontbijtgranen, volkorenbrood en soepen. Zo bevatte Special K van Kelloggs, ontbijtgranen die zogenaamd letten op de lijn, in 2002 17 gram suiker per 100 gram. In 1978 was dat slechts 9,8 gram. Ter vergelijking: vanille-ijs bevat ongeveer evenveel suiker. Het volkorenbrood doet het iets beter: 2,8 gram tegenover 2,1 gram. Maar ook fruit en groenten zijn zoeter dan vroeger. Supermarkten selecteren speciaal de zoetere soorten omdat ze weten dat consumenten daarvan houden.
Verstopt
Gezondheidsexperten vragen zich af waarom de Britse overheid alleen het zoutgehalte van voedsel in het oog houdt en niet dat van suiker. Het Brits voedselagentschap richt zich tot de bedrijven en vraagt om het suikergehalte te verminderen. We eten te veel suiker, maar het is moeilijk dat aan te pakken als het overal verstopt zit. Suiker is goedkoop en het eerste waar voedselproducenten naar grijpen als. Mensen hebben van nature een voorkeur voor zoet en dat grijpen die producenten dankbaar aan natuurlijk, zegt Ian Tokelove, woordvoerder van de Food Commission.hln
Special K verdubbelde het aantal suiker, Volkorenbrood bevat een derde meer suiker dan 25 jaar geleden
|