De eerste weken bepaalt je baby het schema.
Met de juiste voorzorgen kan je baby best een tijdje bij zijn ouders in bed.
Je kind in zijn eigen bed doen slapen vergt meestal een inspanning.
Om advies vragen is geen teken van zwakte.
Pas in het ouderschap gegooid, weten vele trotse en kersverse ouders niet meer waar kruipen van vermoeidheid. Een huilbaby is een ding, maar de onregelmatige uren van je kind zijn nog een ander. Welke methodes bestaan er om je baby toch meer en/of regelmatiger te doen slapen? Wij zetten enkele methodes op een rijtje, per periode.
Vandaag: pasgeboren babys (0 tot 12 weken)
Het belangrijkste op dit moment is je baby leren kennen en er een band mee opbouwen. Het is niet de bedoeling dat je je baby tot eten en slapen dwingt op de momenten dat jij dat wil. Deze periode draait om flexibiliteit en een hoge mate van zelfopoffering. Je leeft op het ritme van je baby. Desalniettemin kan je kleine gewoontes en routines aankweken die je later veel gemak gaan bezorgen.
De nacht doorslapen Het eerste waar ouders zich zorgen overmaken is doorslapen. Jammer maar helaas: dat is iets waar je net wat geluk mee moet hebben. Babys kennen geen verschil tussen nacht en dag en ze zijn gewend aan de duisternis van de moederschoot. Dus afhankelijk van het temperament van je baby zal dit gemakkelijk of minder gemakkelijk gaan.
Een methode is om overdag (relatief) actief met je baby bezig te zijn en bij de nachtelijke voeding het zo snel, stil en duister als mogelijk te doen. Op die manier leert je baby donker associëren met slapen. Al waarschuwen sommigen er voor geen te strakke routine te hanteren, omdat je baby anders niets anders meer wil. Durf uitproberen en experimenteren, zodat je baby veel susmethodes met slaap gaat associëren.
Belangrijk is sowieso om tekenen van slaperigheid te herkennen en daar onmiddellijk naar te handelen. Is je baby moe, maak het dan rustig en duister, wees kalm. Sommige experten argumenteren dat je best bij je baby blijft tot hij of zij slaapt, anderen zeggen dat je je baby best in zijn bedje kan leggen als hij of zij nog wakker (maar slaperig) is.
Eigen bed of niet? Als je baby al in zijn eigen bedje wil slapen natuurlijk. Is het zo erg dat je baby tussen zijn liefhebbende ouders slaapt? Neen, zeggen de meeste experts. Het is een goede manier om een band te kweken met je baby en hem of haar veilig en comfortabel te doen voelen ALS bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen.
Zo hou je je baby best ver weg van kussens en dekens, moet je er voor zorgen dat je er niet op gaat liggen, dat hij niet uit bed kan vallen of geklemd kan raken tussen het bed en de muur bijvoorbeeld. De vuistregel? Doe waar je jezelf (en je baby) het best bij voelt. De meeste ouders doen het wel, maar het hoeft echt niet. Laat je dus ook niet onder druk zetten door andere ouders.
Verhuis Maar ooit moet je kind toch verhuizen naar zijn eigen bedje. Hou er rekening mee dat de transitie enkele dagen in beslag zal nemen maar dat de aanhouder wint.
Probeer het kind vertrouwd te maken met het bed. Als je het er onmiddellijk naartoe brengt om te slapen, dan komt dit bedreigend over. Verwerk het bed in de slaaproutine (liedje zingen, muziekbeertje, vaste volgorde van voeden-verschonen-slapen). Blijf bij je baby tot hij slaapt. Gaat dit goed, dan kun je de tijd dat je er bij blijft lichtjes afbouwen tot op het punt dat hij nog wakker in bed gaat en je kan weggaan. Belangrijk is om er niet meteen bij het minste geluidje terug te staan, anders beloon je dat gedrag.
Te weinig of te veel? Nog een zorgenpunt: slaapt je baby wel genoeg, te weinig of net te veel? Over het algemeen kan gezegd worden dat je baby het ritme aangeeft, dat ietwat kan schommelen met een groeispurt. Babys hebben tussen de 10 en 16 à 18 uur slaap per dag nodig. Slaapt je baby héél veel en toont hij nauwelijks interesse in voedsel of spelen, raadpleeg dan een dokter. Sommige experten houden echter vast aan de twee urenregel: leg je baby na twee uren te slapen.
Fopspeen? En wat met de tuut of de fopspeen? De meeste zien er geen graten in, maar waarschuwen ervoor om het enkel te gebruiken wanneer nodig, bijvoorbeeld als onderdeel van de slaaproutine. Vooral voor babys met een nood aan zuigen kan dit een zegen zijn, om ze te behoeden voor overvoeding.
Hulp & advies Wees overigens niet bang om hulp te vragen. Je hoeft dit niet altijd en overal alleen te kunnen. Aan het ouderschap moet je wennen en om raad vragen kan nooit kwaad. Ook een beetje tijd voor jezelf (en/of je partner) reserveren, is niet abnormaal en egoïstisch. Tot slot, denk je echt dat je het niet alleen aankan, raadpleeg dan een arts. Een op vijf vrouwen wordt geconfronteerd met een al dan niet lichte vorm van postnatale depressie. Neem dit serieus, het is echt niet iets om je voor te schamen. hln/edp
|