Niet te schatten! Koesteren begint bij...
zondag 22 april
Ieder jaar opnieuw bieden honderden organisaties een bonte waaier activiteiten aan in het kader van Erfgoeddag. Telkens vanuit een nieuwe invalshoek laten ze het brede publiek kennismaken met de enorme schat aan erfgoed die Vlaanderen rijk is. De voorbije jaren kwamen al heel wat thema's aan bod: Verzamelen (2002), Op Reis (2003), 't Zit in de Familie (2004), Gevaar (2005) en In Kleur (2006).
De zevende editie van de Vlaamse Erfgoeddag keert terug naar de basis: we gaan op zoek naar de waarde(n) van ons erfgoed. Waarom is een bepaald voorwerp zo kostbaar of waarom is het ons dierbaar? En wat is het verschil tussen materieel en immaterieel erfgoed?
Een erfgoedstuk kan waardevol zijn omdat het bijvoorbeeld verwijst naar de geschiedenis. Een oude, vieze, verroeste drinkbeker of een groen uitgeslagen munt uit de middeleeuwen kunnen van grote (kunst)historische en geestelijke waarde zijn. Het zijn zeldzame objecten die niet makkelijk vervangen kunnen worden. Ze zijn dus van kostbare waarde.
Andere objecten worden dan weer gekoesterd vanwege hun bijzondere emotionele waarde. Dingen die ons, louter om persoonlijke redenen, na aan het hart liggen. Zo zie je dat mensen gehecht kunnen zijn aan een paar versleten schoenen, een kanten zakdoekje of een oude pepermolen van de overleden oma. Deze objecten zijn materieel gezien misschien niet zo waardevol, maar omdat ze bepaalde herinneringen oproepen, zijn ze ons dierbaar en dus van onschatbare waarde. Sommige stukken tenslotte worden op Erfgoeddag onder de aandacht gebracht omdat ze een grote economische waarde hebben. Eigenlijk kunnen we stellen dat wij zélf ons kostbaar erfgoed maken. Het is ons persoonlijk en collectief geheugen, het zijn die dingen die een belangrijke plaats innemen in ons dagelijks leven. We dragen ze al dan niet letterlijk met ons mee. Ze geven uitdrukking aan wie we (willen) zijn of worden. Wie de programmabrochure doorbladert, kan alleen maar besluiten dat het aanbod van deze Erfgoeddag opnieuw veelbelovend is. Het is vooral ook een uitnodiging om zelf actief deel te nemen. Erfgoed is een heuse belevenis!
|