Optimale hygiënische omstandigheden in de keuken zijn een absolute must voor de voedselveiligheid.
Nette vloeren, werktafels, kookplaten, wasbakken, electrische toestellen zijn van groot belang om een invasie te voorkomen van ongewenste insecten zoals: vliegen, wespen, mieren kakkerlakken, ... en om schimmels en bacteriën te weren.
Enkele vuistregels om de keuken schoon te houden. - Door regelmatig sponsjes, vaatdoeken en dergelijke te wassen en te vervangen en door telkens na gebruik de snijplank en het tafelkleed te reinigen kan je al heel wat risico's vermijden. - Electrische toestellen zoals de koelkast en de afzuigkap, dienen regelmatig te worden schoongemaakt: ga erover met een spons doordrenkt met azijn of een ander milieuvriendelijk reinigingsproduct en droog af met een propere doek. - Om je huis te vrijwaren van ongedierte, kan je buiten vallen of lokaas zetten om insecten te lokken (bv. een bordje gevuld met een suikermengsel). - Je handen komen in contact met alles wat je aanraakt. Denk eraan dat je ze vaak genoeg wast met zeep.
Wil je toch ontsmettingsmiddelen of insecticden gebruiken? - Vermeng zeker nooit bleekwater met andere onderhoudsproducten want hierdoor kunnen giftige gassen vrijkomen. - Ontsmettingsmiddelen en insecticiden die gebruikt worden voor het onderhoud van de keuken, kunnen je gezondheid en het milieu schade toebrengen.
|