De meeste van ons wachten met smart op de eerste zonnestralen van het jaar.
De winter heeft nu wel lang genoeg geduurd; wind, regen en sneeuw kennen we nu wel. Niet zo gek dat we het eerste zonnetje daarom met open armen ontvangen. Zonnebrandcrème en zonnebrillen kunnen nog wel even in de kast blijven, want het eerste zonnetje is nog niet fel en dus niet gevaarlijk. Toch?
Een grote denkfout die veel mensen maken, is dat de eerste zonnestralen onschuldig zijn. De temperatuur is immers nog niet hoog? Dan kan je toch niet verbranden? Wat ze echter niet weten is dat de hoeveelheid ultraviolette straling niet afhangt van de temperatuur maar van de hoogte van de zon.
Verradelijk Op een zonnige dag met lage temperaturen kan er veel UV-straling zijn, vooral tussen 12 en 15 uur wanneer de zon op zn hoogst staat. Daarnaast is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, stof in de atmosfeer, reflectie van water en sneeuw. Dus ook door het eerste voorjaarszonnetje kun je verbranden als je niet oppast.
Positieve effecten: aanmaak vitamine D Teveel blootstelling aan ultraviolette straling is dus schadelijk maar een beetje zonlicht is goed voor de gezondheid. Zo is een kwartiertje per dag met je handen en gezicht in de zon drie keer in de week goed voor voldoende aanmaak van vitamine D. Vitamine D wordt door het lichaam gebruikt om de opname van kalk en fosfaat te bevorderen. En die zijn weer belangrijk voor de stevigheid van botten en het gebit. Zonlicht vermindert de kans op botontkalking. Daarnaast heeft zonlicht een gunstig effect op bepaalde huidaandoeningen en zorgt het voor een goed humeur!
Verstandig zonnen minder kans op huidkanker. Dit zijn een aantal tips - Geniet van de zon, maar denk aan de huid. - Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom verbranding. - Zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de zonkracht het hoogst is. - Draag in de volle zon bij voorkeur een pet, zonnehoed en kleding. - Als je lang in de zon zit, gebruik dan zonnebrandcrème.
|