Kip is populair gevogelte: wereldwijd gegeten, wit vlees dat bij iedereen in de smaak valt. Kip is op vele lekkere manieren te bereiden en zoveel soorten spijs en drank passen er bij. Verwar echter een vleeskip niet met een legkip.
Piepkuiken: is een piepjonge kip of haan (4 tot 6 weken) van maximum 500 g. Gebraden geeft het weinig, maar mals vlees. Braadkip of -haan: is na 6 tot 10 weken panklaar en weegt 1 tot 1,5 kg. Het is de meest geschikte kip, voor spit, grill, pot, pan en oven. Poularde: kan tot 2 kg wegen. Deze kip komt vooral bij het braden goed tot haar recht. Gezien de grootte van de kip is ze uiterst geschikt om vooraf in porties te verdelen. Soepkip: is een kip van 1 jaar oud die niet meer zo productief is in eieren leggen. Deze kip heeft wat meer vet dan de jonge versie die speciaal voor het vlees gekweekt werd. Ze is ideaal om een heerlijke bouillon van te trekken, terwijl het gekookte vlees verwerkt wordt in waterzooi, vol-au-vent, ragout (komt terecht in "koninginnehapjes"). Labelkip: als een braadkip minstens 9 weken oud is, of buiten gelopen heeft, of een speciale voeding heeft gehad staat het op de verpakking vermeld. Enkele voorbeelden zijn: graankip, maïskip, Mechelse koekoek, biologische kip.
Kipfilet op grootmoederswijze:
 |
Nodig:Voor 4 personen
|