Huismus nummer één bij tuinvogeltelling 2007
 |
De huismus voert de top-10 van tuinvogels aan na het grootschalig telweekend dat Natuurpunt begin februari organiseerde. Natuurpunt ontving gegevens uit ongeveer 7.000 tuinen in Vlaanderen. De huismus, kauw, ekster en houtduif zijn bij de weinig talrijke soorten die in aantal toenamen ten opzichte van 2006, zo blijkt uit de eerste resultaten.
Actie Met de actie 'Vogels Voeren en Beloeren' bracht Natuurpunt voor de zevende opeenvolgende winter de aantallen en de verspreiding van vogels die voederplaatsen bezoeken in kaart. Duizenden Vlamingen namen volgens Natuurpunt deel aan de actie. Ze moesten via het voederen vogels dicht genoeg krijgen om vervolgens tijdens een halfuurtje of langer te noteren welke soorten en hoeveel exemplaren de voederplaats bezochten.
Een groter aantal deelnemers gaf de waarnemingen digitaal door, maar doordat het aantal papieren inzendingen meer dan halveerde, ontving Natuurpunt uiteindelijk gegevens uit een 7.000-tal tuinen, tegenover een recordrespons van 8.120 tuinen in 2006.
Analyse Uit een voorlopige analyse van 6.208 tuinen blijkt, dat de top-3 van talrijkste vogels onveranderd is gebleven: de huismus voor koolmees en merel. Ook de top-3 van de meest verspreide soorten is gelijk gebleven: de merel komt in meer tuinen voor dan de koolmees en het roodborstje.
Door de hoge temperaturen kwamen minder vogels naar de voederplaatsen dan vorig jaar. Gemiddeld werden bijna 36 vogels per tuin geteld.
Verklaringen Volgens Wim Van den Bossche, coördinator van de actie, zijn de verklaringen voor de lagere aantallen verschillend van soort tot soort. Een aantal standvogelsoorten, zoals de staartmees, grote bonte specht en kuifmees, vond genoeg natuurlijk voedsel in de tuinen. Van deze soorten werden ongeveer 40 procent minder exemplaren geteld.
Van trekvogels uit het noorden of oosten, zoals de groenling en ringmus, werden er ook minder geteld. De beukennotenoogst in België en onze buurlanden was relatief groot en zorgde er voor dat er geen hongerige kepen tot dicht bij de huizen kwamen. Dit jaar waren er ook geen invasies van soorten als sijs en zwarte mees die soms voor spectauculaire aantalverschuivingen zorgen.hln
|