GSM's en iPods in doodskisten zorgen voor milieuproblemen
De Telegraaf pakt vandaag uit met een bizar verhaal: begraafplaatsen in Nederland ervaren grote milieuproblemen doordat veel nabestaanden de lijkkist vol leggen met allerlei prullaria die niet verteert. Het komt steeds vaker voor dat gsm's, iPods en andere elektronica met de overledene mee de grond in gaan.
"Nabestaanden vinden vaak dat zulke spullen dan echt bij de overledene horen. Maar ze denken er niet bij na dat daar materialen in zitten die slecht zijn voor het milieu", zegt Pauline Harmsen van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) in de krant.
Volgens haar is het echter lastig om het probleem aan te pakken. Je kunt als begraafplaatsbeheerder bij het sluiten van de kist niet de familie aan de kant duwen om te zien wat er allemaal in de kist ligt. Dat gebeurt uit respect gewoon niet, legt Harmsen uit. Daarom is het van belang dat de mensen zelf begrijpen waarom het beter is als sommige zaken niet in de kist worden gelegd. Een tekening van een kleinkind voor een overleden opa is natuurlijk prima. Datzelfde geldt voor een knuffel voor een overleden kindje. Maar sommige mensen gaan echt veel te ver.
Voor kleding geldt hetzelfde. Het ene kledingstuk verteert beter dan het andere. Zo is bijvoorbeeld een panty uit den boze. Ook worden er tot op heden nog altijd lijkhoezen gebruikt, die ongeschikt zijn om iemand in te begraven. Aan deze situatie komt echter binnenkort een einde doordat een onafhankelijk bureau de hoezen, die meestal worden gebruikt als een overledene niet meer toonbaar is, gaat testen. Alleen de hoezen waarvan aangetoond kan worden dat ze voldoen aan de wettelijke normen van het Lijkomhulselbesluit 1998 komen op een witte lijst van de LOB.
Het is zeer belangrijk dat dit nu gebeurt. Een overledene moet in de grond tot stof kunnen wederkeren, zoals het zo mooi heet. Een ongeschikte lijkhoes verstoort dit natuurlijke proces. Ook raakt hierdoor de bodem op de begraafplaats verstoord, vertelt Harmsen.
Zij wijst er bovendien op dat slechte lijkhoezen het werk van een grafdelver tot een afschuwelijk karwei maken. Iedere grafdelver weet dat hij bij het ruimen van een graf wat botten en dergelijke zal vinden. Maar het is natuurlijk echt geen pretje om een onverteerd lichaam aan te treffen.hln
|