Iedereen die ooit de film Cocktail met Tom Cruise heeft gezien, moet het hebben gedacht. Geen betere versiertruc dan behendig kunst - en vliegwerk met cocktailshakers. Wij volgden onze eerste les bij een cocktailmaestro en kregen de smaak te pakken. Welkom in de wereld van de mixologie.
Toegegeven: toen Cocktail in 1988 in de zalen kwam, waren wij amper de luiers uit. En toch. Ook jaren later maakt Tom Cruise nog een verpletterende indruk. De vlotte moves waarmee de shakers en flessen de lucht in vliegen.
Die verleidelijke blik. Die flair. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor onze ontmoeting met Filippo Baldan, een van de beste cocktailshakers van ons land.
Zijn naam klinkt al heerlijk exotisch en het is niet eens een artiestennaam. De man komt namelijk uit Venetië, de stad die bekendstaat om zijn Bellini, een cocktail van witte perzik en pro secco.
Baldan zit al bijna dertig jaar in het vak en er staan verschillende cocktailawards op zijn palmares, waaronder twee 'Golden Shakers' en een zilveren medaille op het Wereldkampioenschap voor Barmannen in 1999. Maar als we Filippo de hand schudden op Strantwerpen, ons eigenste exotische strand aan de Schelde, blijkt hij geen Italiaanse versie van Tom Cruise te zijn.
Geen vlotte jongen die met showen steelse blikken alle harten van de tooghangers verovert. Filippo blijft veeleer bescheiden onder zijn roem, maar hij neemt zijn vak wél ernstig. Telkens als we een kleine beginnersfout maken - het schijfje limoen een millimeter te dik snijden, om maar iets te noemen - tikt hij ons beleefd op de vingers. Dit is een mixoloog pur sang. En dat is iets helemaal anders dan de Tom Cruises van deze wereld, zo geeft hij zelf toe.
(magazine nieuwsblad Stefanie Van den Brock Wim Danneels)
Lees in bijlage de hippe trends in cocktailland
|