Eenvoudig, voedzaam en gevarieerd: dat is ons weekmenu met garnaalbootjes, 'bric à l'oeuf' en gevulde paprika. Het ligt niet aan uw hang naar dubbelzinnigheid, alles valt hier wel degelijk onder het motto 'vul mij eens op'. Zeer geschikt om die onverwachte zwangerschap diets te maken aan je partner/schoonouders.
Garnaalbootjes Brique à l'oeuf Gevulde paprika met krielpatatjes
Ingrediënten (4 personen)
Voor de garnaalbootjes - 2 botten witloof - 150 gram verse grijze garnalen - peper - een takje platte peterselie
Voor de brique à l'oeuf - 4 vellen briquedeeg of filodeeg - 1 blikje tonijn (natuur) - 4 takjes platte peterselie, fijngehakt - 2-3 pijpajuintjes, fijngehakt - peper en zout - 4 el olijfolie
Voor de gevulde paprika met krielpatatjes - 4 rode paprika's - 600 gram gemengd gehakt (varkens-runds) - 1 courgette, in blokjes gesneden - 1 sjalot, fijngehakt - 4 takjes platte peterselie, fijngehakt - 2 teentjes look, fijngehakt - 200 gram goudakaas - 2 el geraspte parmezaan - 1 blik tomatenpassata of tomatenblokjes - 200 ml kippenbouillon - peper en zout - 1 kilo krielpatatjes - 2 el olijfolie - peper - 1 tl grof zeezout
Bereidingen Garnaalbootjes Snij voorzichtig het hart uit de witloofbotten en maak de blaadjes los. Leg die op een schotel en vul ze met de verse garnalen. Sprenkel er de fijngehakte peterselie over en geef er een draai van de pepermolen over. Serveer als aperitiefhapje.
Brique à l'oeuf Een eenvoudig gerecht van onze Tunesische vrienden. Laat de tonijn uitlekken. Spreid de ronde vellen filodeeg (of briquedeeg, je vindt het kant-en-klaar in de supermarkt) op een werkblad. Leg het ei in het midden, schik er de tonijn rond en bestrooi die met de peterselie, pijpajuin, voeg peper en zout toe. Plooi de deegvellen voorzichtig tot een pakketje. Bak in een pan met een ruime bodem olijfolie op middelhoog vuur. Voorzichtig omdraaien. Prima geslaagd wanneer het eigeel nog vloeibaar is, maar zoniet: net zo lekker en volgende keer beter.
Gevulde paprika met krielpatatjes Kies paprika's met een vlakke onderkant, zodat je ze makkelijk rechtop kan laten staan. Snij het hoedje van de paprika's, verwijder met een eetlepel de zaden en zaadlijsten. Vermeng het gehakt in een kom met de sjalot, look, peterselie en beide kazen. Kruid met peper en zout. Voor een extra pittige smaak, kan je cayennepeper gebruiken. Goed mengen. Vul de paprika's ruim met de vleesmengeling. Zet ze in een ovenschaal, de bodem ervan bedekt met de mengeling van de kippenbouillon, tomatenpassata en courgetteblokjes. Laat dertig tot veertig minuten garen in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Kook intussen de krielpatatjes, zorg ervoor dat ze net beetgaar zijn. Laat ze even schrikken onder koud water, laat uitlekken en bak ze vervolgens in de hete olijfolie tot ze goudbruin zijn. Strooi er nog wat gehakte peterselie over, en het grof zeezout. Serveer op verwarmde borden. (lb)
|