Het is barbecueseizoen, en overal in het land worden
vleesschotels besteld en kolen gloeiend gehouden. Maar hoe hou je het ook gezond
voor jezelf? Door je vlees te marineren! Hierbij enkele goede redenen waarom je
dat zou doen.
1) Gemarineerd vlees bevat
minder kankerverwekkende stoffen (de zogenaamde HCA's) die
worden gevormd als vlees op hoge temperatuur wordt gegaard.
Tip: voeg rozemarijn toe aan je marinade om de vorming
van HCA's nog te verminderen.
2) Marinades vertragen
de groei van schadelijke bacteriën in het vlees, zoals de
listeria-bacterie die een infectie veroorzaakt. Voor oudere mensen, zwangere
vrouwen en AIDS-patiënten kan een besmetting nare gevolgen hebben.
Tip: bewaar je vlees altijd op 4 graden of minder. Ook
gemarineerd vlees moet in de koelkast bewaard
worden.
3. Een marinade met natuurlijke
zuren, zoals azijn of fruitsap, maakt het vlees malser en de proteïnen
gemakkelijker om te verteren.
Tip: gebruik frambozen-
of appelazijn voor een zoete toets
Er zijn ook nadelen aan marinades: zo
kunnen ze de calorieteller behoorlijk doen tilt slaan. Gebruik
daarom maar een half kopje marinade voor anderhalve kilo vlees. Dat is voldoende
om het vlees alle voordelen te geven, en de calorieën enigszins onder controle
te houden.
Hergebruik geen ongekookte marinade voor
bijvoorbeeld een saus. Beter is een beetje marinade apart te bewaren na het
maken en voor het rauwe vlees is toegevoegd.
Bewaar
gemarineerde kip of gevogelte niet langer dan twee dagen, rundsvlees
kan tot vijf dagen gemarineerd bewaard worden. (edp)
|