Kuurne: Wat is zwerfvuil eigenlijk?
Met zwerfvuil bedoelen we klein afval dat we vaak nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat weggooien. Voorbeelden genoeg:
Sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften, ... noem maar op. OK, meestal gaat het om kleine hoeveelheden. Maar die vele kleintjes zorgen er wel voor dat onze straten vuil ogen.
Wie veroorzaakt zwerfvuil? Tja, wie denkt u? Iedereen die het zomaar op straat gooit. Er bestaat toch zoiets als vuilbakken? Zwerfvuil is een bron van heel wat ergernis. Opruimen kost niet alleen een bom geld, het vraagt ook heel wat tijd en de inzet van mensen en middelen. Bovendien is zwerfvuil voor veel burgers een bron van ongenoegen. Mensen vinden het immers onaangenaam om in een vuile straat of vervuild park rond te lopen. Geef toe: het is toch veel leuker wonen in een buurt zonder allerlei rotzooi op de grond!
In 2008 focussen we ons specifiek naar gebruikers van de openbare weg (vnl. automobilisten) en reizigers van het openbaar vervoer. Wie al eens in een file staat zal het beeld van een gloeiende peuk of sinaasappelschillen die uit het autoraampje geworpen worden niet onbekend zijn. Ook op afritten van autosnelwegen is het vaak verwonderlijk dat de begroeiing erin slaagt om zich een weg te banen tussen de flesjes, blikken, papiertjes en peuken. Stationsbuurten en wachthuisjes voor openbaar vervoer zijn eveneens erg in trek. De campagne start nu in september maar steeds geldt. .. 'zwerfvuil hoort in de vuilbak en nergens anders'.
Wie met zijn vereniging wil meewerken aan een propere gemeente door het organiseren van een opruimactie van zwerfvuil, kan contact opnemen met de milieudienst. De gemeenteraad keurde in 2006 een gemeentelijk subsidiereglement goed voor zwerfvuilopruimacties binnen de grenzen van het grondgebied Kuurne. Per zwerfvuilactie wordt een toelage toegekend van 100,00 euro per deelgebied dat wordt opgeruimd.
De OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij) heeft in 2006 de hoeveelheid en de samenstelling van het zwerfvuil in Vlaanderen geanalyseerd.
De resultaten in 2006 waren: meer dan 37 miljoen stuks sigarettenpeuken (50%) 29,2 miljoen stuks ander zwerfvuil (39%). De categorie ander zwerfvuil bestaat bestaat voor bijna tweederde uit verpakkingsafval. Men vindt er voornamelijk kunststofafval (39%), metaalafval (12%), papier- en kartonafval (5%) en rookwarenverpakkingen (10%) in terug.
|