Kinderen geboren uit een keizersnede hebben 15 procent kans op overgewicht. Wie natuurlijk ter wereld kwam heeft 'maar' tien procent kans. Dat besluiten Braziliaanse onderzoekers na een bevraging van 2000 jongeren tussen 23 en 25 jaar.Vanwaar dit verschil? Een deel is te verklaren door het feit dat overgewicht genetisch is, met andere woorden: wie een moeder heeft met overgewicht, heeft zelf ook meer kans op overgewicht. Te veel wegen is op zijn beurt dan weer een factor die bijdraagt tot een keizersnede.
Blootstelling aan bacteriën Maar de onderzoekers geloven eerder dat iets anders aan de basis ligt van dit verschil. "Bij een natuurlijke bevalling worden baby's blootgesteld aan bepaalde bacteriën in het geboortekanaal, waardoor hun metabolisme sneller slechte bacteriën kan afweren en zo het gewicht onder controle kan houden", legt onderzoekster Helena Goldani uit.
Mensen met overgewicht hebben over het algemeen minder van deze goede bacteriën in hun verteringssysteem, waardoor ze mogelijks minder calorieën verbranden en meer vet zouden opslaan. Goldani benadrukt dat dit niet betekent dat een keizersnede overgewicht veroorzaakt.
Kritische opmerkingen Andere wetenschappers zijn kritisch over de studie. Dat het gewicht van de moeder niet als factor is opgenomen noemen ze 'een grote fout die de data moeilijk te interpreteren maakt'. Er wordt ook op gewezen dat vrouwen na een keizersnede minder vaak borstvoeding geven (omdat dit biologisch nog moeilijker op gang komt), wat de kans op overgewicht ook vergroot.
Conclusie: er zijn veel factoren die overgewicht beïnvloeden. Geboren worden via keizersnede zou er een van kunnen zijn, maar de kans is groot dat het om een schijnverband gaat en dat de factoren die leiden tot een keizersnede, ook de factoren zijn die de kans op overgewicht beïnvloeden. (edp)
|