Brandwonden zijn één van de vaakst voorkomende verwondingen bij ongevallen thuis.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als dat niet lukt, is een goede verzorging essentieel om complicaties te vermijden. Vuur is wellicht één van de bekendste oorzaken van brandwonden. Vlammen vernietigen veel:
Hete vloeistoffen die in contact komen met de huid kunnen eveneens brandwonden veroorzaken. Hoe stroperiger de vloeistof is en hoe langer het contact duurt, hoe groter de schade. Stoom van bv. kokend water is zo heet dat het eveneens brandwonden kan veroorzaken. Bij inademing van die hete stoomdampen kunt u zich ook inwendig verbranden. Beter voorkomen dan genezen. De meeste ongevallen met hetevloeistoffen, chemische stoffen enz. met brandwonden tot gevolg gebeuren nog altijd thuis.
De eerste hulp "Eerst water, de rest komt later" blijft het devies bij brandwonden. Koel de brandwonden onmiddellijk af onder koel stromend water gedurende minstens 20 minuten geen ijskoud water: dat zou de brandwonden kunnen verergeren. Als grote oppervlakken verbrand zijn, kan de douche dienst doen. Het waterverzacht de pijn en stopt het nabranden.
UW KIDS BEHOEDEN VOOR BRANDWONDEN 1. Probeer kinderen zo veel mogelijk uit de keuken te houden met behulp van kinderhekjes. 2. Plaats de oven voldoende hoog zodat het hoofdje en de grijpgrage kinderhandjes er niet bijkunnen. Let er ook op dat de ovendeur niet echt warm wordt. 3. Draai handvaten van potten en pannen op het fornuis weg van de rand en gebruik zo vaak mogelijk de achterste kookplaten. Laat handvatten niet warm worden. 4. Zorg ervoor dat kinderen niet met krukjestot aan het fornuis kunnen reiken. 5. Een barbecue is leuk, maar zorg dat iemand de aanwezige kinderen in het oog houdt. 6. Gebruik placemats i.p.v. een tafellaken. Zo krijgen grijpgrage kinderhandjes niet de kans om het tafellaken, inclusief potten met hete voedingswaren, van tafel te trekken. 7. Drink geen warme dranken als u kinderen op schoot heeft. 8. Melk en babyvoeding die opgewarmd werden in de magnetron kunnen erg heet en ongelijkmatig opgewarmd zijn. Roer erin en proef er eerst zelf van. 9.Vul het bad eerst met koud water. Breng het daarna op temperatuur met warm water. Een thermostatische kraan is nog veel veiliger: zo bent u altijd zeker van de temperatuur. 10. Koel warmwaterkranen na gebruik af door even de koudwaterkraan open te zetten.
|