Een zoutrijk eetpatroon zou niet zo slecht zijn als eerder werd gedacht. Het kan zelfs de kans op een hartaanval beperken, zo blijkt uit een achtjarige studie aan de universiteit van Leuven.
De onderzoekers gebruikten cijfers uit twee verschillende studies bij in totaal ongeveer 3.700 Europeanen, hun zoutconsumptie werd gemeten via urinestalen. Professor Jan Staessen en zijn collega's deelden de deelnemers in drie verschillende groepen op: degenen met de hoogste en laagste zoutopname en degenen met een gemiddelde consumptie. Niemand van de deelnemers had een hartziekte bij het begin, twee derde had een normale bloeddruk. Na acht jaar bekeken ze wie hartziekten hadden en wie een hoge bloeddruk. De kans op hart- en vaataandoeningen was niet anders in de drie groepen.
Sterfte Deelnemers met de laagste consumptie van zout hadden het meeste kans om te sterven aan een hartziekte (4 procent), de mensen met de hoogste opname hadden het minste risico (minder dan een procent). Bij alle groepen kampte een kwart meer met een hogere bloeddruk aan het einde van het onderzoek dan aan het begin. Professor Staessen: "Het beperken van je zoutopname blijft nog steeds een goed idee voor mensen met een hoge bloeddruk of degenen met eerdere hartproblemen."
Hoeveel mag? De gemiddelde volwassene neemt 9 gram zout per dag op, dat is 50 procent meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Baby's en kinderen mogen minder opnemen, aangezien hun nieren nog geen grote hoeveelheden aankunnen. Voorgaande proeven toonden aan dat je bloeddruk daalt wanneer je minder zout opneemt, maar onderzoek moet nog aantonen of dit leidt tot een betere hartgezondheid bij de brede bevolking. (ep)
|