U let op uw zoutverbruik? Bravo! Maar wist u dat driekwart van het zout in uw bord er al ligt op het ogenblik dat u het zoutvat bovenhaalt? Netjes weggestopt waar u het niet verwacht?
Vooraleer we koelkasten hadden, was zout het middel bij uitstek om voedingsmiddelen te bewaren. Vandaag gebruiken we het vooral als smaakversterker. Thuis natuurlijk, om soep, vlees en groenten lekkerder te maken. Maar wist u dat het zich ook in de meeste gesuikerde voedingswaren bevindt? De dosis onzichtbaar zout is over het algemeen zelfs niet miniem. Wanneer we er geen aandacht aan schenken, kan onze zoutinname zo hoog worden dat zij onze gezondheid in gevaar brengt.
Minderen tot 6 gram per dag
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan niet meer dan 6 gram zout per dag te verbruiken. "Een cijfer dat niet zo gemakkelijk te realiseren is, want in België zitten we er doorgaans flink boven", stelt Mercedes Vignioble, diëtiste aan het Universitair Ziekenhuis Sint-Lucas. Is zout dan zo slecht? Helemaal niet! Het is zelfs onmisbaar!
Onze fysiologische behoefte bedraagt ongeveer 3 gram per dag. Maar die dosis volstaat en te veel zout gebruiken is schadelijk voor de gezondheid. "Het verband tussen het zoutverbruik en een te hoge bloeddruk is het best gekend, maar ook andere pathologieën vereisen een verminderd zoutverbruik. Als u bijvoorbeeld nierproblemen hebt, als u cortisone of cortisonederivaten neemt, als u lijdt aan hartinsufficiëntie of levercirrose, in al deze gevallen moet u uw zoutinname nauwgezet in de gaten houden." (plusmagazine)
|