Voedingsdeskundige Amandine De Paepe geeft enkele tips die het aantal calorieën van je lievelingsrecept vermindert.
- Gebruik kooktechnieken waarbij je geen of weinig vetstof moet gebruiken: stomen, een antiaanbakpan of bakpapier.
- Gebruik magere room (8% VG) of magere platte kaas in plaats van volle room.
- Maak een vinaigrette/dressing lichter door de olie te vervangen door magere melk, magere yoghurt of water.
- Verkies bacon boven spek ( ook op zondag!).
- Gebruik courgette in plaats van aardappelen om een soep te binden.
- Vervang suiker door zoetstof of honing.
- Ontvet vlees en sausen door het gerecht op voorhand te laten afkoelen en de vetdeeltjes te verwijderen aan het oppervlak.
- Denk twee keer na als je opnieuw wilt opscheppen.
- Verkies kruimeldeeg boven bladerdeeg.
- Maak een mediterrane tomatentaart in plaats van een quiche met eieren.
- Vervang bloem door maizena, waarvan je minder nodig hebt om te binden.
- Gebruik gelatine, agaragar of tot sneeuw geklopt eiwit voor volume of smeuïgheid.
- Drink een aperitief voor je hoofdmaaltijd: je wordt er rustiger van.
- Geniet van je eten en eet traag.
- Drink voldoende water. (Amandine De Paepe nieuwsblad)