Tv- kijken veel schadelijker dan gedacht
 |
Sinds de opkomst van het televisietoestel in het huishouden zijn er talloze studies gevoerd naar de voor- en nadelen, maar geen enkele studie biedt uitsluitsel over de effecten van het kijken. De Britse dokter Aric Sigman ploos vijftien bestaande studies over de gevolgen van televisiekijken uit en kwam tot de conclusie dat tv-kijken voor kinderen veel slechter is dan tot nu altijd werd aangenomen.
Autisme en vervroegde puberteit Volgens de onderzoeker kan het veel kijken naar het tv-toestel bijziendheid, obesitas, autisme en een vroegtijdige puberteit veroorzaken. De dokter noemt het resultaat "het grootste niet-erkende gezondheidsprobleem van deze tijd" en bekritiseert de houding van ouders en overheden. Volgens een lijst die de man publiceerde in The Sience Journal Biologist hebben de tv-verslaafde kinderen meer kans op obesitas door het gebrek aan beweging. Bovendien hebben ze ook meer kans op autisme door het gebrek aan sociale interactie, meer kans op het ontwikkelen van diabetes wegens het vele snoepen voor de tv en een verstoorde hormonenhuishouding wegens het licht van het toestel (waardoor er minder melatonine wordt aangemaakt wat het immuunsysteem dan weer aantast).
Een kind van zes jaar zou al een jaar van zijn of haar jonge leven voor de televisie doorgebracht hebben. De onderzoeker pleit ervoor om jonge kinderen bij de televisie weg te houden, kinderen ouder dan drie jaar maximaal een uur te laten kijken en tieners maximaal anderhalf uur per dag. Volgens hem is lezen een veel betere oplossing: boeken stimuleren het analytisch denken en dus ook de groei van de hersenen. hln
|