Gelden in de paasvakantie dezelfde regels voor vakantiewerk als in de zomervakantie?
Of je nu als student werkt tijdens de paasvakantie of de zomervakantie, dezelfde regels zijn van toepassing.
Zo zal je als schoolgaande jongere een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor een student moeten afsluiten met je werkgever, kan deze overeenkomst voor maximaal 6 maanden afgesloten worden en moeten er een aantal verplichte clausules opgenomen worden.
Langs werkgeverszijde zullen de regels inzake loon, arbeidsduur (nachtarbeid, zondagsarbeid, ...) en uiteraard de veiligheid en gezondheid van een student moeten nageleefd worden. Deze regels gelden het volledige jaar door, ongeacht het tijdstip of de vakanties tijdens dewelke je een studentenjob uitoefent.
Bijdragen en belastingen
Het loon dat je als student ontvangt zal in principe, net zoals bij elke andere werknemer, onderworpen zijn aan gewone socialezekerheidsbijdragen (13,07%). Hierop bestaat een uitzondering wanneer, mits naleving van een aantal voorwaarden, jouw tewerkstelling op jaarbasis (kalenderjaar) de totale periode van maximaal 46 arbeidsdagen niet overschrijdt. In dat geval zijn slechts zeer lage solidariteitsbijdragen verschuldigd.
Deze 46 dagen zijn opgedeeld in twee afzonderlijke periodes van maximaal 23 dagen: 23 tijdens de zomervakantie (juli, augustus en september) en 23 dagen buiten de zomervakantie (januari tot en met juni en oktober tot en met december). Worden deze grenzen gerespecteerd, dan zal er in plaats van de gewone socialezekerheidsbijdragen slechts een solidariteitsbijdrage van 2,5 procent ingehouden worden van je loon (tijdens de zomervakantie) en 4,5 procent (buiten de zomervakantie). Worden deze grenzen overschreden, dan zijn de gewone bijdragen verschuldigd.
Of je belastingen moet betalen op het loon dat je als student ontvangt, hangt af van de duur van de tewerkstelling. Werk je maximaal 2 maal 23 dagen, zoals hierboven uiteengezet, dan zal er geen bedrijfsvoorheffing ingehouden worden op jouw loon. Werk je langer, dan zal het antwoord op de vraag of je belastingen moet betalen, afhankelijk zijn van de hoogte van je inkomsten. De exacte bedragen kunnen geraadpleegd worden op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën (www.minfin.fgov.be). Daar vind je ook een interessante brochure over studentenarbeid. (jobat)
|