Stefaan De Craemer is blended. Geen single malt dus hoe graag hij dat ook had gewenst. Hij is een afgeleid product van een Brugse grootmoeder en een Schotse grootvader die hier na WO II is blijven hangen.
Heel veel compassie moeten we blijkbaar niet hebben met onze "bevrijders" al hebben ze natuurlijk niet allemaal evenveel geluk gehad. Dat hij hier zo goed kon aarden is logisch. weet Stefaan, de mentaliteit van een Schot binnen Groot Brittannië is ongeveer dezelfde als van een Vlaming in de Lage Landen, op het eerste zicht afwachtend en gesloten maar als het ijs eenmaal is gebroken de hartelijkheid zelf. Hij vindt het dan, ook niet abnormaal dat alleen al in Brugge zo'n 2000 mensen verblijven met Schotse roots, Sommigen vinden ook de weg terug, zijn Vlaamse zus bijvoorbeeld leerde hier een Schot kennen en is hem dan naar Schotland gevolgd, Café Habit in het kemelstraatje begint ondertussen aardig vol te lopen, Vroeger was hier een dreupelkot gevestigd maar dat is met de jaren weggedeemsterd.
Aan de overkant van de straat heb je uiteraard de Hobbit, hét ribbetjeshuis van Brugge en wat verder het vermaarde Brugs Beertje, Drie horecazaken op een armlengte van elkaar in zo'n klein straatje, iets zegt ons dat het hier de uitgangsbuurt bij uitstek kan worden voor de meerwaardezoeker, Stefaan volgde een opleiding regentaat Engelse talen en Aardrijkskunde maar deed daar niet rechtstreeks iets mee, wel kwam het hem goed van pas voor zijn passie en zijn bijberoep: gidsen. Hij doet het al van zijn zeventiende, Niet alleen in Schotland, Stefaan is van alle markets thuis en arrangeert begeleide trips doorheen gans Brittannië, Of je er met zijn vieren met een Landrover vandoor wil of met zestig collega's aan teambuilding wil doen, Stefaan is the man, Als het moet zoekt hij voor jou een manier om het zo goedkoop mogelijk te maken maar exclusief en duur kan ook, Zo heeft hij ooit moeten gidsen voor een grootvader, zijn zoon en zijn kleinzoon.
Die drie waren voorgereisd, Stefaan volgde met de Eurostar, deed zijn rondleiding en werd verzocht weer naar België te gaan om de dag erop terug te keren! Uiteraard dat Stefaan een vat vol weetjes is wat geschiedenis en gebruiken van Schotland is. Zo zeg je beter maar nooit dat iemand "Scottish" is, dat 'ïsh" betekent immers zoveel alsof hij iets van een Schot zou hebben, iets "schotachtigs dus. Nee, je zegt gewoon "Scott".
Over de kledij weet hij ook veel te vertellen, hijzelf is overigens ook de trotse eigenaar van een kilt met de Tartans van de Mc Gregor-clan. En ja, het is geen verzinsel dat een Schot geen slip draagt, gewoon omdat zo'n kilt veel te warm is, er zit immers 7 meter stof in verwerkt. Wist je ook dat als de Schotten ten oorlog trokken ze gewoon al hun kleren uit trokken? Door dit verlies aan gewicht kwam extra energie naar boven en konden ze vechten met bijna buitenaardse krachten. Die Tartans zijn overigens ook een hele tijde verboden geweest, net zoals de Highland games en andere Schotse tradities. Pas vanaf 1820 mochten ze opnieuw gedragen worden.
De schrijver Sir Walter Scott (what's in a name) voerde King Georges de derde dronken bij diens bezoek aan Edinburgh en sindsdien is alles weer in orde. Nog zo'n weetje: wist je dat er een link was tussen Schotland en Vlaanderen, meer bepaald de Guldensporenslag? De vermaarde goedendag is immers vanuit Schotland ingevoerd. Ze ondervonden daar al rap dat ze met al hun heldenmoed niet opgewassen waren tegen de Engelse cavalerie en die goedendag bood een oplossing voor hun probleem. Ze plantten die gewoon in de grond waardoor de paarden er met de borst op liepen. Daarna was het een koud kunstje om de gevallen ruiter met het uiteinde van de goedendag de kop in te slaan.
Of Schotland nog altijd even traditioneel als vroeger is gebleven, wilden we nog weten. Dat ging tamelijk goed tot in de jaren 97, 98, weet Stefaan. Van dan af zijn ze hele gebieden beginnen te ontsluiten met autowegen en is er een en ander teloor gegaan. Vroeger deed je er een hele dag over om 100 kilometer ver te komen, nu is dat amper anderhalf uur. Toch is het nog altijd een schitterend vakantieland, en een ervaren gids kan je nog altijd naar plekken brengen met een onvermoede schoonheid. Hijzelf is ondertussen de tel kwijt maar schat dat hij er in al die jaren ergens tussen de 100 en de 150 trips op heeft zitten. Wie beroep wil doen op Stefaans expertise kan hem proberen bellen op het nummer 0470-596495, maar hij is "niet veel in zijn kot". Beter is mailen: de.craemer.stefaan@telenet.be (de Commeere Brugse stadskrant)
|