Bijna niemand proeft verschil tussen goedkope en dure wijn
Wijndrinkers kunnen in een blinde test het verschil niet proeven tussen dure en goedkope wijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een Engelse prof bij 578 wijnliefhebbers. Dat het inderdaad wel eens erg subjectief zou kunnen zijn blijkt ook uit een andere studie, die stelt dat er een direct verband is tussen hoe je wijntje smaakt en de muziek waar je op dat moment naar aan het luisteren bent.
Professor psychologie Richard Wiseman van de Hertfordshire University is er zeker van: we houden onszelf voor de aap als we geloven dat dure wijn beter smaakt dan goedkope. Voor alle duidelijkheid: die duurdere wijnen zijn misschien wel kwalitatiever, alleen, ons brein kan het verschil echt niet proeven.
De conclusie van Wisemans onderzoek is dat wijndrinkers statistisch gezien net zo goed een munt kunnen opgooien. In de test zaten witte en rode wijnen en schuimwijnen en champagnes die variëren in prijs van 4 euro tot 35 euro. Alles onder de 6 euro werd voor het onderzoek als "goedkope wijn" gelabeld, "dure wijn" was 13 euro of meer.
Slechts in 53 procent van de gevallen konden de wijnproevers het verschil proeven tussen een goedkope en een dure witte wijn. Voor rode wijn was dat slechts 47 procent.
"Echte verrassing zijn de grote prijsverschillen" "De realiteit is dat de meeste mensen het verschil niet kunnen proeven tussen goedkope en dure wijn", zegt professor Wiseman. Volgens Wiseman is de groep van 578 proevers representatief.
"De echte verrassing is dat het niet ging om kleine prijsverschillen. Vaak kosten de duurdere wijnen in de test drie keer meer", aldus Wiseman. Bij Bordeauxwijnen was dat nog het opvallendst: slechts 39 % van de proevers kon raden welke 18 euro kostte tegenover eentje van vijf euro.
De Pinot Grigio scoorde het best, daar kon 59 % van de wijndrinkers de dure eruit halen.
Juiste muziek bij juiste wijn Een andere studie, door Adrian North van de Heriot-Watt University in Edinburgh, claimt dat hoe je wijn smaakt afhankelijk is van de muziek waar je op dat moment naar aan het luisteren bent. Bepaalde wijnsoorten worden, wanneer gekoppeld aan de juiste muziek, beter gesmaakt te worden. Bij Cabernet Sauvignon was dat "powerful and heavy music", terwijl popmuziek uw Chardonnay beter doet smaken.
Als het van North afhangt mogen wijnmakers dus straks op hun labels niet alleen meer zetten bij welke gerechten een wijn tot zijn recht komt, maar ook bij welke muziek. Voorbeeld: cabernet Sauvignon, best bij een stuk gegrild vlees én The Rolling Stones. Mozart en Merlot doen het ook uitstekend samen.
Er werden zo'n 250 wijndrinkers betrokken bij deze studie. Ze gaven eenzelfde Cabernet Sauvignon een score die 60 procent hoger lag wanneer O Fortuna van Carl Orffs Carmina Burana speelde op de achtergrond. Vier types wijn (Shiraz, Merlot, Cabernet Souvignon en Chardonnay) werden aan vijf verschillende muziekgenres getoetst.
De Chardonnay kreeg een score die 40 procent hoger lag bij popmuziek van ondermeer dan Robbie Williams, Tina Turner en Kylie Minogue, dan wanneer dezelfde proevers die dronken in één van de andere vier kamers waar een ander genre was te horen.
De wetenschap die hierachter zit heet "theory of cognitive priming". Die stipuleert dat voor verschillende muziekgenres verschillende delen van onze hersenen gevoelig maken. Wanneer de wijn wordt geproefd en de muziek opstaat, zijn die delen van onze hersenen dus al actief en dat zou onze perceptie van smaak beïnvloeden.
Cabernet Sauvignon deed het beter bij ondermeer Jimi Hendrix, de Rolling Stones en The Who. Chardonnay dan weer bij Blondie, Robbie Williams, Tina Turner en Kylie Minogue. Shiraz scoorde bij Puccini, Enya, Vangelis en Johann Pachelbel. Merlot dan weer bij Otis Redding, Lionel Ritchie en Jose Gonzalez.
Als beide studies kloppen, dan komt het hier op neer: steek misschien wat minder geld in de wijn die u serveert op uw feestjes, maar investeer wat meer in uw muziekcollectie. (mvl)
|