De motoriek van onze baby's gaat erop achteruit. Een onderzoek aan de Gentse universiteit geeft aan dat ukjes tot twee maanden later stappen dan pakweg 20 jaar geleden.
Volgens de opvoedboekjes kruipen en rollen de baby's rond acht maanden. De eerste stapjes gebeuren rond de 15 maanden. Het onderzoek aan de universiteit geeft aan dat de cijfers aangepast moeten worden. De motorische ontwikkeling gaat er immers op achteruit, zo leert het onderzoek onder 270 kinderen. Veel kindjes rollen en kruipen pas rond 10 maanden. Steeds meer kleintjes hebben hun eerste stapje nog niet op 18 maanden gezet.
Buikslaper Een belangrijke reden ligt, volgens onderzoekers Alexandra De Kegel en Kathleel Onderbeke, bij de campagne rond wiegendood, ooit gestart door Kind&Gezin. Baby's hoorden niet meer op de buik te slapen om het aantal gevallen van wiegendood te verminderen. Het advies wierp wel degelijk zijn vruchten af, het aantal gevallen van wiegendood verminderde, alleen moet de motoriek er daardoor aan geloven.
Kracht Door enkel op de rug te slapen, wordt het buigen enkel getraind. Voor het kruipen en stappen moeten kleintjes kracht in armen en benen ontwikkelen. Daarvoor moeten ze zich kunnen omhoog drukken. Dat kan enkel op de buik.
Actiever spelen De campagne is niet de enige schuldige. Ook het spelen mag actiever gebeuren. Een park of speelmat is ideaal om beentjes en romp te bewegen. Een speelgoedje dat te ver weg ligt, moet niet meteen in hun buurt geschoven worden. Laat ze er maar voor vechten, zo scherpen ze hun motorische vaardigheden bij. (lvl)
|