In april steken deze frisse knapen de kop op...
De fijnste en een heel aparte smaak van geheel de ajuinenfamilie is ongetwijfeld de sjalot. De sjalot, afkomstig uit Palestina behoort tot dezelfde familie als ajuin, knoflook, prei en bieslook. De keuken waarde van dit gewas is heel groot en veelzijdig. Plattekaas en kruiden met wat fijne stukjes gesneden loof van sjalotjes smaakt heerlijk. Ook in slaatjes komt het jonge pijploof heel goed tot zijn recht. Dit vitaminerijke bolgewas bevat veel vitamine C, B1, B2 en pro-vitamine A. De stengels bevatten zelf drie keer zoveel.
Groeiwijze Deze pittige smaakmaker heeft een totaal andere groeiwijze dan de gewone ajuin. De bolletjes van de sjalot vormen in een korte tijd een mooie kleine bol. Heerlijk zijn de sjalottenpijpjes, die holle groene blaadjes. Het loof heeft veel weg van dat van bieslook en wordt ongeveer 30 cm hoog. In de zomermaanden gaan die geplante sjalotjes veel langwerpige tot eivormige klisters of broedbolletjes vormen aan de basis van de oude knol. Wie veel klisters wil oogsten, snijdt het best niet te veel loof af. (tuingids)
|