Wat hebben ijsjes en cocaïne met elkaar gemeen? Je kunt eraan verslaafd raken. Nieuw onderzoek suggereert dat mensen die voortdurend aan eten denken dezelfde hersenactiviteit vertonen als drugs- en alcoholverslaafden.
Onderzoekers aan de universiteit van Yale deden een kleinschalige studie. Zij namen het eetgedrag en de hersenactiviteit van 39 vrouwen onder de loep door hen vragen te stellen over hun eetgedrag.
Na de vragenlijst ondergingen de vrouwen een MRI-scan. Zij kregen een foto van een milkshake te zien terwijl de wetenschappers tegelijkertijd de hersenactiviteit bestudeerden. Een paar seconden later kregen ze een milkshake voorgeschoteld waarvan ze mochten proeven.
Systeem van beloning De hersendelen die oplichtten op de scans bij de foto van de milkshake zijn ook dezelfde hersendelen die oplichten bij iemand met een verslaving. Het gaat hier om het 'systeem van beloning' in ons brein, dat een gevoel van welbehagen uitlokt.
Mensen die vaak aan eten denken en geregeld ongecontroleerde vreetbuien hebben, vertonen dezelfde hersenactiviteit als bij drugs- en alcoholverslaafden. De onderzoekers zagen een beduidend lagere activiteit in dezelfde hersendelen bij het groepje vrouwen dat maar weinig interesse had in de milkshake.
Net zoals bij drugsjunkies, worden eetverslaafden na verloop van tijd afhankelijk: "Wanneer je ergens zin in hebt, dan is dat in de eerste plaats omdat je iets lekker vindt. Maar van zodra je ergens verslaafd aan wordt, dan word je na een tijdje afhankelijk. Je wil en zal steeds meer gaan eten, ongeacht de smaak. Hoe meer je gaat eten, hoe meer de hersenen gaan verlangen om datzelfde geluksgevoel opnieuw te ervaren." zegt onderzoeker Ashley Gearhardt. (kgm)
|