
'Bij de inrichting van een keuken is het belangrijk dat je jezelf een beetje kent. Ik ben nogal een chaoot in de keuken. Ik wou een open keuken, omdat je dan tijdens het koken nog contact hebt met je gasten. Maar tegelijk wilde ik voldoende mogelijkheden hebben om alle rommel te verstoppen. Zo is er op het kookeiland een muurtje dat het zicht beperkt. Dat is ook handig omdat de dampkap erin zit.'
'Ik voorzag een heleboel opbergkasten en de meeste toestellen zijn ingewerkt in de kasten. Dat schept rust. Achter die kasten kan ik heel wat wegmoffelen. Tijdens een etentje is het bijvoorbeeld handig dat je de vuile vaat niet ziet.'
'Het werkblad is inox. Dat heeft als nadeel dat je snel krassen ziet, maar het is handig omdat je er bijvoorbeeld ook warme pannen op kan zetten. De oneffenheden en krassen geven leven aan de keuken. Het moet niet perfect zijn.'
'Ik spendeer elke dag tijd in de keuken. Soms kook ik snel en heb ik op een half uurtje een maaltijd klaar. Als ik aan recepten voor een kookboek werk, dan sta ik vaak een hele dag in de keuken om te experimenteren. Als we in het weekend vrienden op bezoek hebben, dan sta ik ook graag een paar uur in de keuken.'
'Vroeger maakte ik het graag moeilijk in de keuken. Tegenwoordig kies ik vooral voor eenvoudig en lekker, ook bij de recepten in mijn kookboeken. Het moet niet alleen licht zijn, maar ook gemakkelijk.'
'Als je kookt, moet je er zelf goesting in hebben, ook al heb je maar een kwartier. Als je het met plezier en zin doet, dan maak je iets lekkers.'
'Er zijn al plannen voor een vierde kookboek. Ik werk enorm graag aan de kookboeken. Ik volg alles van A tot Z op. De foto's worden hier gemaakt. Ik heb ontelbare soorten borden van rommelmarkten, kringloopwinkels en van Pomax kreeg ik een stuk van de hele collectie. Allerhanden stoffen doen ook dienst als decor. Zo zat er ooit zelfs een jurkje van mijn dochter Anna tussen.'
'Ik hecht veel belang aan een mooi gedekte tafel. Die zorgt ervoor dat de gasten zich meteen welkom voelen. Dat hoeft niet te stijf te zijn: een leuk servetje doet al veel.'
'Ik heb een kast vol kookboeken. De laatste jaren koop ik er niet zo veel meer. Ik heb weinig tijd om er nog in te zoeken en ik wil ook niet te veel beïnvloed worden door wat ik lees.'
'Mijn passie voor eten is begonnen met het kookboek 'De vijf seizoenen' van Geert van Hecke. Het boek is het tegenovergestelde van wat mijn kookboeken zijn: de recepten zijn moeilijk en het is meer een salontafelboek. Maar uit het voorwoord sprak zo'n passie voor eten. Dat inspireerde me. Ik ben toen anders naar eten beginnen kijken.'
'Ik probeer erop te letten dat mensen niet te veel toestellen nodig hebben om iets te maken uit mijn kookboek. Enkel een espumafles vind ik wel handig, maar die kan je tegenwoordig al heel goedkoop vinden.' (Emilie Lachaert nieuwsblad)
Caloriearm koken ik ben niet ecologisch aangelegd
Het jongste boek van Lien Willaert is 'Het caloriecomplot', Vitaya-Stichting Kunstboek-vtm books, 19,95 euro.