Om over enkele maanden zonder schaamte in bikini te kunnen rondlopen, willen vrouwen heel wat dingen opofferen. Koolhydraten, bijvoorbeeld, want er is ons verteld dat we drastisch kunnen afvallen als we brood en pasta van het menu schrappen. Sommigen ontpoppen zich tot rekenwonders die goochelen met caloriën en ProPoints, terwijl anderen hun dieet aanpassen aan hun bloedgroep - wat goed genoeg is voor Halle Berry, is goed genoeg voor ons. Maar helpen deze diëten wel op lange termijn, en plegen we geen roofbouw op ons lichaam voor een maatje minder?

 Het atkins dieet

Het principe: Bij het Atkins dieet mag je onbeperkt vetten en eiwitten eten, maar koolhydraten zijn uit den boze. Zo daalt je insulineproductie en gaat je lichaam vetreserves verbranden, waardoor je gewicht verliest zonder dat je honger moet lijden.

Voedingsdeskundige Amandine De Paepe: ‘Ik vind dit dieet niet zo geschikt voor gezond gewichtsverlies. Atkins is een vetrijk dieet, wat slecht is voor je aders en een hoger risico op hart-en vaatziekten inhoudt. Als je geen koolhydraten eet, kan je een tekort aan vitamine B krijgen en op lange termijn word je er futloos van’.

‘Waar Atkins eventueel wel zijn nut bewijst, is om je gewicht te behouden op lange termijn maar dan hoef je het zeker niet zo strikt te volgen: ’s morgens en ’s middags kan je best koolhydraten eten, omdat die de energie geven die je tijdens de dag nodig hebt. Als je ’s avonds enkel voor de televisie ligt, kan je koolhydraten na 17u mijden. Er is wel extra aandacht nodig voor de samenstelling en hoeveelheid van vetten die je eet, daarom is het cruciaal dit onder deskundige begeleiding te doen'. 

 Het South beach dieet

Het principe: South Beach maakt een onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten en vetten. Goede koolhydraten zitten onder meer in bruin brood en volkorenpasta, terwijl witte rijst, wit brood en gewone pasta slechte koolhydraten bevatten. Het dieet verloopt in drie fasen: in de eerste fase eet je geen koolhydraten zodat je snel gewicht verliest, in de tweede fase mag je ook goede koolhydraten eten en in de derde fase bouw je een normaal, gezond voedingspatroon op.

 

Voedingsdeskundige Amandine De Paepe: ‘Dit is een goed dieet omdat het focust op gezondheid en niet op gewichtsverlies: je leert echt waarom olijfolie bijvoorbeeld beter voor je is dan boter. De eerste fase van dit dieet heeft dezelfde nadelen als Atkins, waardoor je deze best niet langer dan een week volhoudt – voor mensen die veel gewicht willen verliezen, kan dat een nadeel zijn. Wat ik ook fijn vind aan dit dieet, is dat het tussendoortjes promoot: ze verminderen het hongergevoel waardoor je beter volhoudt’.

Het bloedgroepdieet

Het principe: Het bloedgroepdieet gaat ervan uit dat je bloedgroep een genetische boodschap bevat die betrekking heeft op de voedingswijze van je voorouders. Elke bloedgroep is gebaat bij andere voedingsgewoonten: zo zouden mensen met bloedgroep A het meest resultaat halen uit een vegetarisch dieet, terwijl de O-bloedgroep dan weer veel vlees moet eten.

 

Voedingsdeskundige Amandine De Paepe: ‘Hier geloof ik echt niet in: ik begrijp het idee niet dat verschillende bloedgroepen een andere voeding moeten hebben. Slechte vetten zijn toch slecht voor iedereen? Bovendien sluit dit dieet essentiële voedingsstoffen uit: wie bloedgroep O heeft, mag geen zuivelproducten eten, maar iedereen heeft calcium nodig voor zijn botten. Bloedgroep A moet dan weer een vegetarisch dieet volgen, maar ook vegetariërs hebben bepaalde supplementen nodig. In mijn ogen is dit dieet helemaal absurd’.

Het dukan dieet

Het principe: Net als Atkins is het Dukan Dieet arm aan koolhydraten, maar het vervangt deze door eiwitten in plaats van vetten. Het dieet gaat in vier fasen: tijdens de eerste fase eet je bijna enkel eiwitten, in de tweede fase vul je deze aan met groenten en een beetje koolhydraten, in de derde fase stabiliseert je gewicht en in de vierde fase mag je alles eten volgens de richtlijnen van Dukan, zolang je maar één dag per week alleen eiwitten eet.

Voedingsdeskundige Amandine De Paepe: ‘Dit dieet is tegenwoordig heel populair, maar ook hier geldt: het is een goed dieet zolang de eerste fase niet te lang duurt. Niet alleen omdat je dan te weinig energie krijgt, maar ook omdat lange tijd alleen eiwitten en geen koolhydraten eten ervoor zorgt dat je lichaam ketonen aanmaakt, waardoor je adem gaat stinken. Maar verder is Dukan gezonder dan Atkins omdat het meer toelaat. Ook hier zou ik aanraden: eet wel koolhydraten tijdens de dag, maar vermijd ze na 17u’.

Weight Watchers

Het principe: Het puntensysteem van de Weight Watchers is bekend: alles wat je eet en drinkt staat voor een bepaald aantal punten, waarbij je per dag of per week een maximum aantal punten mag ‘gebruiken’. Op die manier val je gezond en geleidelijk af.

Voedingsdeskundige Amandine De Paepe: ‘Er zijn heel veel goede aspecten aan de Weight Watchers. Je wordt je bewust van wat je eet: een snickers is heel wat punten, dus die ga je niet zo snel opeten. Daarnaast is het ook flexibel: je krijgt de kans om punten te ‘sparen’ voor wanneer je bijvoorbeeld een etentje hebt. Ik vind het ook fijn dat je geen calorieën moet tellen, want vrouwen hebben soms de neiging om daar obsessief mee bezig te zijn. Daarbij kan je het in groep doen, wat een extra motivatie kan zijn. Het nadeel van de Weight Watchers is dan weer dat mensen eigenlijk enkel moeten tellen en niet leren wat een gezonde, uitgebalanceerde voeding is. Je leert hoe je gewicht moet verliezen, niet hoe je je gedrag moet veranderen’. (tib nieuwsblad)