Zodra een mannelijke directeur een dochter krijgt, stijgt het loon van zijn vrouwelijke werknemers sneller dan dat van zijn mannelijke werknemers. Dochters doen de salariskloof dus kleiner worden.
Nieuw Deens onderzoek wijst uit dat de lonen van vrouwen 1,3 procent stijgen wanneer hun directeur vader wordt van een dochter. Het salaris van het mannelijke personeel stijgt in die periode met 0,8 procent.
Het dochtereffect Na de geboorte van een meisje neemt de salariskloof in een bedrijf gemiddeld af met 0,5 procent. Wanneer dat meisje de eerste dochter is van de directeur, wordt de kloof zelfs met 0,8 procent gedicht. Het sterkste effect krijg je wanneer het meisje het eerste kind is van de directeur. Dan neemt de kloof af met maar liefst 2,8 procent.
Het effect zeg maar het dochtereffect manifesteert zich het sterkst bij hoogopgeleide vrouwen. Zij zien de loonkloof met hun mannelijke collegas met 1 procent afnemen. Laagopgeleide vrouwen merken bijna geen effect. Dat is niet zo onlogisch, menen de onderzoekers, want ceos identificeren hun pasgeboren spruit veeleer met hoogopgeleide dan met laagopgeleide vrouwen.
Kleine onderneming Het zijn ook vooral de kleinere bedrijven die onderhevig zijn aan het dochtereffect. In middelgrote en grote ondernemingen zijn de statistieken veel minder opvallend. Doorgaans heeft de directeur van een klein bedrijf meer invloed op het salarisbeleid.
Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van gegevens van ruim 6000 privébedrijven met meer dan tien werknemers uit de periode tussen 1995 en 2006. (mo)jobat
|