Hoofdredacteur van het nieuws bij VTM. De hoofdredacteur een strenge grijsaard met pakken ervaring? Vergeet het. In verschillende Vlaamse media zijn de vers benoemde hoofdredacteurs opvallend groen achter de oren. Twintigers en erg prille dertigers, maar brandend van goesting en ambitie. Op bezoek bij Het Nieuws (VTM), 'Mijn leeftijd geeft me juist een frisse blik:
 Ik palm overal de televisie in. Nicholas Eataire (31) werkte voor Telefacts en Het Nieuwsblad en sinds half oktober hoofdredacteur van Het Nieuws bij VTM.
'Het is altijd mijn ambitie geweest om iets te betekenen in de journalistiek. Als ik op mijn twaalfde dus had kunnen tekenen voor wat ik nu doe, had ik het zeker gedaan. Niet voor de titel, hoewel ik die als een grote eer beschouw, maar omdat ik als hoofdredacteur het ruimere plaatje kan samenleggen. Ik heb een grote fierheid over Het Nieuws en over de ploeg die het maakt. Onze underdogpositie zie ik als een uitdaging. Het betekent dat wij er met minder mensen nog harder voor moeten gaan. En dat doen we: 'Bij groot nieuws is het alle hens aan dek. Iedereen doet alles en als er een aanslag gebeurt op de luchthaven van Moskou, ben ik niet te beroerd om mee op zoek te gaan naar Vlamingen in de buurt. Ik hoop dat je kunt voelen dat Het Nieuws met zoveel vuur gemaakt wordt. Heel belangrijk ook: wij hebben appreciatie voor wat op de VRT gebeurt, maar we gaan resoluut voor ons eigen verhaal. Een kwalitatiefhoogstaand, evenwichtig nieuws voor een breed publiek, dat wil ik maken, zodat mensen in een half uur de essentie krijgen van het relevante nieuws van de dag en niet naar nog duizend andere programma's moeten kijken om geïnformeerd te zijn:
'We brengen ons nieuws ook niet vanuit een kneuterige reflex. Misschien zijn we op dat vlak geëvolueerd. De grootste pompoen of een zure buur die een probleem aankaart, komen er niet zomaar in. Het Nieuws mag menselijk zijn, maar de kleine nieuwtjes moeten passen binnen een breder kader. Ik besef ook welke verantwoordelijkheid wij dragen. Elke dag kijken er tussen de 700.000 en de 800.000 mensen naar Het Nieuws. Onze reporters zijn ter plaatse als er een revolutie losbreekt in Libië, als er een groot assisen-proces begint in Tongeren of als Clijsters opnieuw nummer één wordt. Wij geven mensen dus een kijk op Vlaanderen en op de wereld en we moeten ervoor zorgen dat die kijk juist is. Ook onze geloofwaardigheid is heel belangrijk.
Toen de belspelletjes ter discussie stonden, hebben we niet getwijfeld om er een item aan te wijden: 'Ik besef dat ik jong ben. Maar ik probeer daar niet te veel over na te denken. Toen ik 'ja' zei, heb ik wel gedacht: zullen de oude rotten in het vak wel iets aannemen van zo'n jonge snotter? Maar ik heb dat snel van mij afgezet.
Ik heb een duidelijke visie op nieuws en een goede nieuwsmix en ben vast van plan om daarmee het verschil te maken. Dat ik jong ben, maakt dat ik met een frisse blik en onbevangen naar het nieuws kijk, en mijn jeugdige leeftijd probeer ik te compenseren door iedereen te waarderen in zijn expertise. Ik ben geen wijsneus die het beter weet. Hooguit kunnen we proberen om samen van één plus één drie te maken. En als ik een fout maak, kan ik dat toegeven:
'Dat een man als Paul D'hoore (die onlangs van de VRT overstapte) meegaat in ons verhaal, vind ik een opsteker. Het bewijst dat dat verhaal steek houdt en we geloofwaardig zijn. Maar ik ben trots op de héle redactie. We doen er alles aan om talent te vinden en onze mensen goed op te leiden. We zoeken vooral mensen die goed in hun vel zitten en uitstraling hebben. Het moeten geen modellen zijn, maar ze moeten wel sprankelen op het scherm, en klasse en energie uitstralen. Nieuwkomers krijgen training van Stef Wauters zelf.
We trekken naar een bos in de buurt, waar livetussenkomsten worden getraind: 'Naast de job blijft er weinig leven over. Ik probeer tijd te maken voor vrienden en familie - een relatie heb ik niet, gelukkig zou ik bijna zeggen - door regelmatig op café te gaan en me verder in te zetten in het verenigingsleven in mijn gemeente, maar dat kost moeite. De knop gaat ook nooit uit. Ik heb ook de verschrikkelijke neiging om andermans tv in te palmen als het nieuws begint. Iets meer relativeren zou dus misschien wel goed zijn. Maar ik geniet van deze job. Het is een voorrecht dat ik het kan doen. En wat hierna nog? Dat is een vraag die ik me ook al heb gesteld, maar die ik dan snel weer uit mijn hoofd probeer te bannen. Ik ben pas begonnen, ik ben hier nog lang niet mee klaar. Laat me eerst maar bewijzen dat wij het verschil kunnen maken. (nieuwsblad Magazine (Annelies Rutten Liesje Reyskens) Vervolg hoofdredacteur van de story.
|