Op het eerste gezicht lijkt het te mooi om waar te zijn: calorieën verbranden met het eten van chocolade of cake. Maar een Japanse fabrikant claimt een ingrediënt ontdekt te hebben afkomstig van chillipepers, dat toegevoegd kan worden aan elke zoetigheid.
Het 'mirakelextract', dat bekend staat als dihydrocapsaicine (DHC), doet ons metabolisme versnellen waardoor we meer caloriëën verbranden. In de Verenigde Staten en Japan wordt het al verkocht in de vorm van dieetsupplementen, maar het kan nu in Europa gebruikt worden als aanvullend middel in onze voeding. Het smaakloze ingrediënt is een van de verschillende chemische verbindingen (capsaicines) die in de pepersoort te vinden zijn.
Veilig Het Japanse bedrijf, Ajinomoto, heeft plannen ingediend bij het Engelse Voedselagentschap (FSA), met als doel het ingrediënt toe te voegen bij repen chocolade, desserts en kant en klare maaltijden. Het FSA verklaarde het ingrediënt al als 'veilig' en het is nu aan de Europese Commissie om te beslissen of het ook verkocht kan worden. Als dat het geval is, kunnen producten met DHC relatief snel in de supermarkt terug te vinden zijn.
Beschuit Volgens dieetspecialisten zou het effect van zulke producten echter minimaal zijn. "Ze claimen dat iemand die 95 kilogram weegt en de aanbevolen porties voeding met DHC eet, dagelijks vijftig extra calorieën zou verbranden. Dat is het equivalent van een beschuit." De Japanners willen in elke portie tot drie milligram DHC verwerken, de hoeveelheid DHC die te vinden is in tien Spaanse pepers. Ajinomoto stelt ook dat niemand zomaar kan afvallen door het eten van hun voedsel, maar dat het deel moet uitmaken van een globaal dieet en actieve levensstijl om resultaat te zien. (hlnsydney/odbs)
|