Ons leven staat niet stil. We worden constant overladen met e-mails, telefoontjes en sms'en. Doe daar nog een hoop stress, kopzorgen en vermoeidheid bovenop en je geraakt helemaal het noorden kwijt: de concentratie is zoek.
Wij geven je 12 tips om deze aandachts-killers tegen te gaan.
1. Sociale netwerksites Betrap je jezelf erop dat je regelmatig op Facebook kijkt wat je vrienden te melden hebben?
Meld je enkel aan tijdens de lunchpauze. Kan je echt niet aan de verleiding weerstaan? Zet je laptop dan op een plaats waar je geen toegang tot het internet hebt.
2. E-mails Het is vaak moeilijk om een pas binnengelopen mailtje links te laten liggen. Ook al is de overgrote meerderheid werkgerelateerd, ze kunnen je werkschema helemaal in de war sturen.
E-mails verstoren je werkritme dus beantwoord ze pas wanneer alle taken erop zitten. Lees ze enkel en alleen op vaste tijdstippen en zet je e-mailprogramma tijdens het werk af zodat je ongestoord je werkschema kan volgen.
3. Gsm's Gsm's zijn echte stoorzenders. Telefoongesprekken en sms'jes leiden je zodanig af dat je vaak langer aan de telefoon hangt dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Onbelangrijke oproepen laat je best meteen overgaan naar voicemail. Wanneer je erg druk bezig bent met iets, gebruik dan de trilfunctie of zet je gsm uit. Net zoals bij e-mails controleer je op vaste tijdstippen of er iets nieuws is binnengekomen.
4. Multitasking Multitaskers zijn er rotsvast van overtuigd dat ze veel gedaan krijgen in weinig tijd. Maar volgens experts is dat helemaal niet zo. Onderzoek wijst uit dat wanneer je meerdere dingen tegelijk doet en telkens overschakelt van de ene taak naar de andere, je juist tijd verliest omdat je telkens je aandacht op iets anders moet vestigen.
Vestig aandacht op enkel één taak. Stel prioriteiten en geef de belangrijkste opdrachten voorrang. Multitasking is niet altijd slecht. Zo kan het bij het uitvoeren van huishoudelijke taken bijvoorbeeld wel. Zolang de klusjes niet dringend zijn, kan je dus gerust snel je bureau opruimen terwijl je aan het telefoneren bent.
5. Verveling Sommige taken zijn nu eenmaal saaier dan andere. Wanneer je iets niet graag doet, zal je zien dat je gedachten gemakkelijker afdwalen. Het lijkt wel alsof alles opeens veel interessanter is dan die saaie opdracht die je op stapel hebt.
De oplossing? Beloon jezelf! Zo kan je 10 minuten pauzeren nadat je taak is afgerond, jezelf belonen met koffie, je favoriete tussendoortje of door er eventjes tussenuit te knijpen en een korte wandeling te maken. Het is gemakkelijker om saai werk af te maken wanneer je iets hebt om naar uit te kijken.
6. Piekeren Het is ontzettend moeilijk om je te concentreren wanneer je constant piekert over boodschappen die je nog moet doen, huiswerk dat je nog moet maken of bankzaken die je in orde moet brengen. Kopzorgen over een vervelend gesprek of iets dat fout is gelopen halen niets uit, je wordt er allesbehalve productiever van.
Maak lijstjes en schrijf alle negatieve gedachten van je af. Maak een boodschappenlijstje, een huiswerkschema en schrijf je frustraties op in een dagboek. Van zodra alles op papier staat, zal het eenvoudiger zijn om alles terug wat positiever in te zien.
7. Stress Wanneer je het gevoel hebt dat je te veel hooi op je vork neemt, lijkt het haast onmogelijk om je nog te focussen op je werk. Stress speelt niet enkel in op je gemoed, je lichaam begint er na verloop van tijd ook onder te lijden. Je krijgt hoofdpijn, hartkloppingen en je spieren spannen zich op waardoor de concentratie totaal zoekgeraakt.
Mediteren is een uitlaatklep die je er terug bovenop helpt. Je zet stressvolle gedachten van je af zodat je er nog maar weinig aandacht aan hoeft te besteden. Onderzoek wijst uit dat wie twee maanden meditatielessen volgt, zijn of haar concentratievermogen verbetert.
8. Vermoeidheid Vermoeidheid is één van de belangrijkste concentratiekillers, zelfs wanneer er maar weinig factoren zijn die je kunnen afleiden. Wie te weinig slaapt, kan moeilijk dingen onthouden en heeft moeite om bij de zaak te blijven.
Volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Maak van slapen een prioriteit. Zo krijg je overdag meer gedaan en hoef je er je nachtrust niet voor op te geven. Maak jezelf ervan bewust wat voor jou de actiefste momenten van de dag zijn. Zo kun je op een efficiënte manier je belangrijkste taken op de (voor jou) productiefste tijdstippen van de dag uitvoeren.
9. Honger Je hersenen kunnen niet werken zonder de nodige energie, daarom is het geen goed idee om maaltijden over te slaan. Niet alleen vermoeidheid, maar ook honger zorgt ervoor dat je korte termijngeheugen niet meer meewil.
Maak tijd voor ontbijt, dit is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Zet honger buitenspel door overdag proteïnerijke tussendoortjes te eten zoals kaas en nootjes.
10. Depressie Soms kan een depressie aan de basis liggen van het verlies van concentratievermogen. Je voelt je lusteloos en er is nog maar weinig dat je interesseert.
Als je denkt dat je depressief bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dokter of een psycholoog die jou verder raad kan geven. Depressies zijn gemakkelijk te behandelen: in het verleden hebben verschillende studies aangetoond dat antidepressiva en therapie wel degelijk werken.
11. Medicatie Sommige medicijnen kunnen je minder aandachtig maken.
Vraag aan je huisarts of apotheker om welke medicijnen het hier gaat. Zij kunnen je bovendien helpen met de juiste doseringen of met de overschakeling naar andere medicatie.
12. ADHD Wie denkt dat ADHD enkel bij kinderen voorkomt, heeft het mis. De klassieke symptomen zijn weinig aandacht en moeite hebben om op iets te focussen.
Wanneer je voortdurend last hebt om bij de les te blijven en je als kind moeite had om je te concentreren, vraag dan raad aan je huisdokter of psycholoog. Er zijn verschillende manieren om ADHD te behandelen, zoals gedragstherapie en het gebruik medicatie.(kgm)
|