Van 5 tot en met 7 maart is het weer zover, onder de rivieren staat het dagelijkse leven een paar dagen stil en wordt de polonaise ingezet: Carnaval!
Een mooie traditie waarbij jong en oud met elkaar feestviert. Elke stad en elk dorp neemt een andere naam aan. Eén van de hoogtepunten van deze dagen is de optocht die vaak op zondag of maandag plaatsvindt met loopgroepen, praalwagens en dweilorkesten. De confetti en de serpentine worden in huis gehaald en de carnavalskrakers vliegen om je oren.
Geschiedenis Carnaval
Van oorsprong is Carnaval een katholiek feest dat drie dagen lang voorafgaand aan Aswoensdag wordt gevierd. Officieel begint het feest op zondag en eindigt het op dinsdagavond, de Vastenavond. Op woensdag begint de vastentijd en deze duurt 40 dagen, tot aan Pasen. Carnaval is dan ook ooit begonnen als eetfestijn waarbij iedereen zich nog even te buiten ging. Het vasten is de herdenking aan de 40 dagen die Jezus vastzat in de woestijn, Jezus kwam hier tot bezinning op de Christelijke kernwaarden, geloof, hoop en liefde.
Prins Carnaval en de Raad van Elf
Elke stad of dorp heeft tijdens de Carnaval een Prins Carnaval. Dit is een gekozen ceremoniemeester die tijdens de Carnaval een belangrijke rol speelt. Hij staat aan het hoofd van de Raad van Elf. De Raad van Elf is vaak verantwoordelijk voor carnavalsfeesten, de organisatie van de optocht of het jeugdcarnaval. Ze gaan gekleed met een cape en een carnavalssteek. Elf staat bekend als het gekkengetal en de Prins en zijn Raad worden dan ook vaak op of rond 11 november (de elfde van de elfde) gekozen. (Zoover World)
|