Al vroeg in de wedstrijd reed een kopgroep van vier weg, met daarbij de Belg Edwig Cammaerts. Ze reden een voorsprong van meer dan zeven minuten bij elkaar. Maar toen ze na 60 kilometer koers een rood licht bij een gesloten overweg negeerden en toch overstaken, haalde de jury hen uit de wedstrijd.

De 20-jarige Brit Andrew Fenn, die eerder net niet met de kopgroep meekon en zich liet uitzakken naar het peloton, reed zo plots alleen op kop. Maar hij werd al snel afgelost door Matthieu Ladagnous (Française des Jeux) en Sander Armee (Topsport-Vlaanderen), die zo voor de langste vlucht tekenden.

Op de Oude Kwaremont toonden Flecha en Boonen even hun vorm. Ze reden samen met Stannard en Selvaggi weg, maar kregen nooit meer dan 15 seconden. Echt aandringen deden Flecha en Boonen niet, en ze werden vlak voor de Cote de Trieu weer bijgehaald.

Even later kon er toch weer een groepje uit het peloton ontsnappen. Onder impuls van Voeckler en Maxim Vantomme reden ook nog Roelandts, Lagutin, Velits, Minard en Hayman weg. De 7 haalden het leidersduo bij en dus kregen we negen leiders.

In het peloton werd even geaarzeld, er werd rondgekeken om te ontdekken wie er nu eigenlijk weg was. Want zonder oortjes waren de renners niet op de hoogte van de samenstelling van de kopgroep. Na enig overleg begonnen Rabobank en Quick-Step samen aan de achtervolging. In een tweede peloton zat immers Farrar en die wilden ze niet laten terugkomen. Maar de pelotonnetjes versmolten toch, en ook de kopgroep werd opgepeuzeld. Met nog 40 kilometer te gaan leek de wedstrijd op een massasprint af te stevenen.

HTC-renner Lars Ytting Bak probeerde die nog te ontlopen en demarreerde bij de eerste passage van de aankomstzone. De sterke tijdrijder draaide een reuzeversnelling rond en liep tot een halve minuut uit. Maar alleen was het onbegonnen werk, en Bak wachtte op drie aankomende renners die ook het peloton konden verlaten, Engoulvent, Proni en Hinault. Met hun vier reden ze een tiental seconden voor de grote groep uit. Maar de ploegen begonnen zich te organiseren voor hun sprinters (vooral Lotto voor Greipel en Garmin voor Farrar) en lieten niet begaan.

 Tom Boonen had blijkbaar minder vertrouwen voor de sprint en probeerde het nog met een late aanval. Op zes kilometer van de meet ging de Balenaar achter Engoulvent, als enige overgebleven van de laatste vlucht, maar de wanhoopspoging kende geen succes. De topsprinters maakten zich klaar om het zegegebaar te maken, maar Christopher Sutton, perfect gegangmaakt door Boasson Hagen, werd de verrassende winnaar.
(nieuwsblad kp) Enkele sfeerbeelden van de renners tijdens de plaatselijke rondes.