De federale overheid kent de genenbank voor bananen aan de afdeling Plantenbiotechniek van de KULeuven voortaan een jaarlijkse subsidie van 600.000 euro toe. Het project krijgt al vanaf de start in 1985 financiële steun, maar die wordt nu structureel. Het gaat om de grootste collectie bananenrassen ter wereld. Momenteel bevinden zich hier al meer dan 1.200 bananenvariëteiten. Dat moeten er op termijn 2.000 worden.
Biodiversiteit garanderen In deze genenbank, die wereldwijd erkend is als een Centre of Excellence en onder toezicht staat van Bioversity International, een organisatie die ijvert voor behoud van biodiversiteit binnen de landbouw, worden zoveel mogelijke variëteiten van de banaan verzameld om de biodiversiteit te garanderen.
Dagelijks wordt ook virusvrij en dus sterker plantenmateriaal gestuurd naar boeren in ruim 100 landen, wat de bananenproductie ten goede komt. Wereldwijd hebben immers bijna een half miljard mensen de banaan als basisvoedsel.
Cryopreservatie De Leuvense onderzoekers doen ook onderzoek naar de bewaarmogelijkheden van plantmateriaal bij extreem lage temperaturen, de zogenaamde cryopreservatie. Deze speciale invriestechniek blijkt de veiligste manier om de variëteiten te bewaren. De techniek werd nu op punt gezet voor een vijftigtal plantenfamilies, waaronder banaan, dadelpalm, aardappel, aardbei, thijm, hop en olijf. (belga/tdb)
|