Winterappelsienen komen uit Spanje, maar de vurige bloedappelsienen die komen uit Sicilië waar de familie Barbera ze aan de voet van de Etna kweekt. De vulkaan geeft de bodem een uniek en vruchtbaar karakter.
De familie Barbera
Opa aan de Etna Opa Antonino Barbera startte de sinaasappelproductie op aan de voet van de Etna. Hij verkocht zijn sinaasappelen op de plaatselijke markt. Later bouwde zijn zoon Alfio de productie verder uit tot een oppervlakte van meer dan 130 hectaren. Uiteindelijk was het kleinzoon Alessandro die het bedrijf omvormde tot een internationale onderneming en de eerste stappen zette richting de rest van Europa. Alessandro verhuisde naar Brussel om van daaruit de trots van de familie te verkopen, onder andere aan Spar. Sinds 2007 zorgen kleinkinderen Gabriele en Andrea voor extra zuurstof in de zaak. De filosofie van de familie Barbera is al die jaren ongewijzigd gebleven: fruit van de allerbeste kwaliteit kweken in werkomstandigheden waarbinnen iedereen bevrediging kan vinden. Die gezonde mentaliteit, waarmee opa Antonino in zijn tijd begon, leeft nog steeds. Een goede verstandhouding met de medewerkers en wederzijds respect voor elkaar zijn ook vandaag de fundamenten van het goeddraaiende familiebedrijf. Siciliaanse toppers.
Siciliaanse toppers. Barbera kweekt verschillende soorten bloedappelsienen en bij Spar verkopen ze de Moro en Tarocco. Het vulkanische terrein en het bijzondere klimaat in de streek de talrijke temperatuurschommelingen (groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur) geven de sinaasappels hun speciale karakter. Ze zijn mooi, blinkend rood, intens zoet en tegelijk ook fris van smaak. Bovendien bevat de bloedappelsien 40% meer vitamine C dan zijn oranje broertje.
De sinaasappelbomen bloeien in april en mei. De vruchten beginnen te groeien in de zomer, worden groter in de zon en krijgen hun definitieve kleur in november. In december zijn ze eindelijk rijp. Bij Barbera worden ze dan met de hand geplukt, dezelfde dag nog geselecteerd, gewassen en ingepakt. Zo zijn ze snel klaar voor verzending.Tussen de oogst op het veld en de verkoop in de supermarkt liggen slechts vier dagen. Een knap staaltje van de Barbera's, waar jij uiteindelijk de vruchten van plukt bij Spar. Smakelijk! (spar magazine)
|