Spierkramp is een spastische samentrekking van de spier, die zich niet ontspant. Het kan worden veroorzaakt door alles wat het mechanisme van spannen en ontspannen van spieren blokkeert.
Oorzaak en behandeling. Voor de spanning en ontspanning van een spier zijn voldoende voorraden suiker en vetten nodig, net als zuurstof om deze in energie om te kunnen zetten. Ook moet er altijd een goede concentratie van elektrolyten (bestaande uit de bovengenoemde elektrisch geladen deeltjes) voorradig zijn.
Kramp aan het begin van de training komt meestal door een verkeerd evenwicht in de elektrolyten of mineralen, zoals een tekort of teveel aan calcium, natrium of kalium. Een abnormaal bloedgehalte van deze mineralen zorgt wel voor het samentrekken van de spier, maar niet voor het ontspannen. Bloedonderzoek wijst dan meestal uit of er sprake is van een afwijkend mineraalgehalte.
Kramp na de training wordt veelal veroorzaakt door onvoldoende bloedtoevoer naar de spier. Tijdens rust zijn de slagaders wijd genoeg om het weinige bloed dat voor een goede spierwerking nodig is, te transporteren. Tijdens het sporten en bewegen is er veel meer zuurstofrijk bloed nodig.
Als de slagaders nu niet genoeg bloed transporteren, krijgen de spieren zuurstofgebrek en ontstaat er kramp. Kramp die vlak na de training optreedt, kan ook het gevolg zijn van een abnormaal mineraalgehalte in het bloed
De meest voorkomende oorzaak van spierkramp bij lange trainingen is uitdroging. Als er erg lang achter elkaar wordt gesport, vooral bij warm weer, kan er veel vochtverlies optreden. Het bloedvolume vermindert, waardoor onvoldoende zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd. De spieren die de meeste arbeid verrichten, krijgen zodoende niet genoeg bloed en kunnen gaan verkrampen.
Behandeling Ongeacht de oorzaak, is de behandeling van spierkramp altijd dezelfde: rek de verkrampte spier met de ene hand en kneed de spierbuik regelmatig met de andere hand.
Bijvoorbeeld: bij kuitkramp trek je met de ene hand de voet omhoog en met de andere hand masseer je voorzichtig de kuit.
Hoewel het geen verschil in behandeling geeft, wat de oorzaak van de kramp ook is, voorkomen daarvan is wel belangrijk. Het moment waarop de kramp ontstaat, zegt veel over wat de oorzaak ervan zou kunnen zijn.
Ter voorkoming van spierkramp - vooral bij lange trainingen - is het goed voor het sporten een beker vloeistof te drinken, en daarna ieder kwartier weer. Kramp bij langdurig sporten of trainen wordt vooral veroorzaakt door uitdroging.
|