Noord-Europeanen, gezonder, Zuid-Europeanen leven langer
Noord-Europeanen zijn gezonder en hebben meer financiële middelen. Dit geldt in het bijzonder voor Noord-Europese mannen. Zuid-Europeanen, vooral de vrouwen dan, hebben minder geld maar leven langer. Dat is een van de conclusies van SHARE, een Europese studie die de gevolgen van vergrijzing onder de loep neemt. Het project wordt gesteund door de Europese Commissie en bevat gegevens over meer dan 40.000 vijftigplussers uit vijftien verschillende landen in Europa.
Depressies Volgens de enquête hebben laaggeschoolden 70 procent meer kans op lichamelijke ongemakken en 50 procent meer kans op zwaarlijvigheid dan hooggeschoolden. Het inkomensniveau, dat vaak samenhangt met de opleiding, zou ook invloed hebben op het meer of minder voorkomen van depressies. Wat betreft de zorg voor ouderen is er nog altijd een probleem in Europa. Volgens SHARE is er in heel de Europese Unie een chronisch tekort aan testen en controles voor de ouderen in onze maatschappij.
Tewerkstelling Naast gezondheidsthema's komen er in de Europese enquête ook socio-economische vragen aan bod. Qua tewerkstelling is de opvallendste conclusie dat het percentage mensen met een arbeidsongeschikheidsuitkering niets te maken heeft met de gezondheidssituatie in een land. In Griekenland ontvangt bijvoorbeeld slechts 3 procent een uitkering en in Denemarken 16 procent, terwijl Scandinavië qua gezondheidszorg veel beter scoort dan de mediterrane landen.
Familiegevoel Ten slotte werd de familiale en sociale situatie van Europeanen onderzocht. Daaruit blijkt dat de afbrokkeling van het familiegevoel een mythe is. Meer dan een derde van de 65-plussers zou elke dag gemiddeld 4,6 uur besteden aan zorg voor andere familieleden, zoals babysitten op de kleinkinderen. (belga/svm)