.
Verliest koken in microgolfoven de voedingswaarde?
Dat is niet zo. In sommige gevallen is het zelfs veel beter en gezonder om voedingssproducten in de microgolfoven klaar te maken dan ze op een traditionele manier te koken of te garen. Rijst, groenten en fruit behouden meer van hun voedingsswaarde als je ze gaart in de microgolfoven, omdat je daarbij weinig water gebruikt en het gaarproces veel korter is. Groene bladgroenten zoals spinazie die in de microgolfoven gestoomd worden, bevatten veel meer vitamine C dan spinazie die op een gewone manier klaargemaakt wordt. Er was een tijd dat er nogal wat verhalen de ronde deden over de gevaren van de microgolf, waarbij woorden vielen als "schadelijke straling" en "kankerverwekkend", maar laat u niet afschrikken: de microgolfoven is een veilige manier om te koken, zolang je de gebruiksvoorschriften goed naleeft.
Koken in de microgolf houdt twee mogelijke gevaren in, soms missen de microgolven bepaalde delen van het voedsel, zodat er koude plaatsen blijven waarin bacteriën kunnen blijven zitten, met als gevolg voedselvergiftiging. Zorg ervoor dat de draaischijf goed werkt en gemakkkelijk kan ronddraaien door ze niet te overladen. Als je verschillende soorten voedsel tegelijk in de microgolf plaatst, zorg er dan voor dat de stukken allemaal ongeveer even groot zijn.
Een tweede probleem dat vaak gepaard gaat met microgolf-koken is onvoldoende nagaren: grote stukken (bijvoorbeeld vlees) moeten een tijdje na de officiële gaartijd in de microgolf blijven staan, zoodat de resterende hitte tot in het centrum ervan kan binnendringen.
|