Bekend maakt (on)bemind. Deelname aan 'De slimste mens' leverde Linda De Win de gaarste beledigingen op, Bart De Wever won er verkiezingen mee. Waarom knuffelen we sommige bekende mensen dood en hebben we aan anderen een hartsgrondige hekel, terwijl we ze niet persoonlijk kennen?
Angelina Jolie en Brad Pitt zijn nu al bijna even lang een paar dan hij en Jennifer Aniston ooit waren. Ze hebben samen zes kinderen - Shiloh en de tweeling Knox en Vivienne, en hun adoptiekinderen Pax, Zahara en Maddox. Toch wordt nog elke rimpel in hun relatie uitvergroot als het onvermijdelijke einde van de 'affaire'. Zoals begin vorig jaar, toen 'getuigen' beschreven hoe Pitt in een New Yorks restaurant had geroepen dat hij zijn biezen zou pakken als zij geen psychiaterssofa zocht.
De commentaren op nieuws- en tabloidwebsites logen er toen niet om: victorie voor Team Jennifer! Ook vijf jaar na Anistons scheiding van Pitt bleken er nog steeds mensen te zijn die Jolie verfoeien als de 'andere vrouw' die Amerika's gouden koppel uiteendreef. Liters vitriool doordrenken lezersreacties telkens er een letter over haar verschijnt; alles gaat over de hekel, van haar moeder- Theresacomplex tot haar veronderstelde eetstoornis.
Hetzelfde gif sluipt in de commentaren op de handel en wandel van andere celebrity's zoals Keira Knightley, terwijl Sandra Bullock altijd op goodwill kan rekenen. Nochtans kunnen weinigen zeggen dat ze deze vrouwen persoonlijk kennen en dus weten of zij sympathie of antipathie verdienen. Hoe komt het dan dat bepaalde beroemdheden afkeer opwekken terwijl anderen steevast een duimpje omhoog krijgen?
The girl next door 'Dat we deze mensen niet kennen, klopt niet helemaal', zegt Olivier Driessens, die aan de Universiteit Gent doctoreert rond de 'celebrity-sering' van de samenleving. Door de dagelijkse stroom aan beelden en berichten over beroemdheden zijn die voor vele mensen zo 'vertrouwd' geworden dat het lijkt of ze deel uitmaken van onze eigen vriendenkring. We vinden hen sympathiek of niet; we leven met hen mee. 'Mensen gaan zich sterk identificeren met celebrity's:
Daarbij beoordelen ze bekende mensen zoals ze beoordelen of mensen in hun directe omgeving sympathiek zijn, zegt Driessens, met dezelfde criteria. 'Zijn ze aantrekkelijk? Hebben ze dezelfde waarden of attitudes? Spreekt hun com-municatiestijl- direct, ironisch, empathisch - aan? En welke is hun sociale achtergrond?'
Ook het idee - of de illusie - van benaderbaarheid speelt een rol. 'Komt de celebrity over als the girl next door?' vraagt Driessens. 'Iemand als Sandra Bullock, of bij ons Kim Clijsters, geeft de indruk dat ze met beide voeten op de grond staat: Angelina Jolie daarentegen lijkt mijlenver van gewone stervelingen afte staan. (blad Magazine nieuwsblad rsa Van Dorsselaer ) Lees het volledig artikel in bijlage.
|