Om jezelf maximaal te beschermen tegen hartziekten moet je minstens acht keer per dag verse voeding eten, blijkt uit recent onderzoek. Dat spreekt dus het eerdere advies van vijf porties groenten en fruit per dag tegen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dagelijks 400 gram groenten te eten. Nu blijkt echter dat met elke extra portie groenten of fruit je je hart extra beschermt tegen aandoeningen. Uit een Europees onderzoek bij 300.000 mensen in acht landen blijkt namelijk dat de mensen die het meeste verse voeding per dag eten, dat is meer dan acht porties per dag, 22 procent minder kans hebben te sterven aan een hartziekte dan degenen die drie porties consumeren. Onder een portie verstaan we een kleine banaan, een gemiddelde appel of een kleine wortel.
Vijf porties Bij elke extra portie groenten of groenten dat je eet, heb je vier procent minder kans om aan een hartziekte te sterven dan degenen die maar twee of minder porties consumeren. De gemiddelde inname van fruit en groenten in alle landen was vijf porties. Mensen in Griekenland, Italië en Spanje aten er meer dan Zweden.
Professor Francesca Crowe: "Hoewel de meest voorkomende vorm van hartziekte minder vaak voorkomt bij mensen die veel groenten eten, kan dit ook verklaard worden doordat ze gezonder leven. Er moet dus nog meer onderzoek gebeuren naar dit onderwerp." Een eerdere studie suggereerde dat jaarlijks 15.000 levens gered kunnen worden moest iedereen vijf porties fruit en groenten per dag eten. (ep)
|