Vergeet dafalgan, strepsils, siroop of dingen om je neus vrij te maken: je verkoudheid kan je ook verslaan met... een (Indische) curry. Indische curry's bevatten 'fenugreek', een ingrediënt dat verkoudheid- en griepsymptomen kan verlichten en voorkomen. Dat zegt voedingsexpert Gurpareet Bains na een experiment bij 20 vrijwilligers: 10 verkouden en 10 niet.
De vrijwilligers werden drie maanden lang gevolgd, en kregen twee keer per weer een curry te eten met een halve theelepep fenugreek verwerkt.
De verkouden vrijwilligers rapporteerden onmiddellijke verlichting van de symptomen, zoals een loopneus, hoest, niezen, keelpijn en vermoeidheid. De gezonde vrijwilligers daarentegen bleven drie maanden bacterievrij, ook al krijgen ze normaal in dezelfde periode minstens een verkoudheid.
"Er bestaan verschillende voedsel en kruiden die de symptomen van een verkoudheid kunnen verlichten, maar op het eerste zicht is fenugreek veel efficiënter." Het experiment wordt nu herhaald in klinische omstandigheden, met de hulp van een Amerikaanse universiteit in de hoop dat de resultaten bevestigd worden. (edp)
|