Vooralleer bier te brouwen wat biergeschiedenis. Het bier is een drank die ouder is dan onze jaartelling. Volgens archeologen ligt de bakermat van de biercultuur in het oude Mesopotamië. Daar werd bij opgravingen een kleitafel uit 6000 v. C. gevonden waarop het oudst bekende bierrecept vermeld staat. Vanuit Babylon verspreide de bierbereiding zich naar Egypte, waar de farao's zich als brouwers evenmin onbetuigd lieten. Ramses 111 was zelfs de mening toegedaan dat een vocht zo edel als het bier uit gouden bekers gedronken moest worden.
Deze bekers behoefden niet onder te doen voor de bekende Beierse bierkruiken, want ze hadden een inhoud van maar liefst 3,5 liter. Wegens de waarde die aan het gerstenat werden gehecht, stond het ook bekend als een uitstekend offer om de gunsten van de goden te winnen. Alexandrië, was omstreeks het begin van onze jaartelling het centrum van de biercultuur, met het 'rythos' als een van de meest befaamde biersoorten.
Krijgslieden en handelaars brachten het bier naar Griekenland. Noch de Grieken, noch de Romeinen konden echter met de smaak overweg, in tegenstelling tot de autochtone bevolking van noordelijke streken, de Germanen en de Kelten, die als lustige drinkebroers de geschiedenis zijn ingegaan. Van de Batavieren wordt immers beweerd dat ze het als hun hoogste ideaal beschouwden om hun vrouwen te verdobbelen en in het Walhalla bier te drinken uit de schedels van hun verslagen vijanden.
 Voor het eerst zelf bier brouwen. Wie voor het eerst zelf bier wil brouwen, zou kunnen beginnen met een kant-en-klaar-pakket, ook wel een bierkit genoemd. Zorg er steeds voor dat al het materiaal goed proper is. Vooral het materiaal waar de gisting in plaats vindt, dient goed gesteriliseerd te zijn. Meestal staat de gebruiksaanwijzing op het blik van de bierkit waarvan hier al een idee. Verwijder het deksel en/of open het blik.
Zet het blik in een pan met heet water tot de inhoud van het blik zo vloeibaar wordt, dat het gemakkelijk overgegoten kan worden in een kookpot. Giet het extract in een kookpot en spoel het blik uit met de in de gebruiksaanwijzing aangegeven hoeveelheid water. Voeg indien dit voorschreven staat, suiker toe. laat dit geheel 5 minuten koken. Doe de inhoud van de kookpot in een gistvat. Voeg de gist toe als de wort afgekoeld is tot minder dan 25°C. Doe het deksel met waterslot op het vat en zet op een warme plaats (20 tot 22°C). Na 5 tot 7 dagen zal de hoofdgisting zijn afgelopen en is het S.G. gedaald tot de helft van het oorspronkelijke (bijvoorbeeld van 1060 naar 1030).
Hevel het bier nu over naar een grote steriele fles en plaats een waterslot op de opening van de fles. Zet de fles op een koele plaats, dit bevordert het klaren. Als het bier na ±3 weken mooi helder is en niet meer gist, kan het worden gebotteld. Zet de flesjes een week op een warme plaats om de nagisting op fles en de koolzuurdruk te bevorderden. Zet hierna de flesjes koel weg en laat ze minstens 3 maanden rijpen.
Voor de echte bierliefhebbers Een komplete lijst van alle belgische bieren 2381 Belgische biersoorten
Klik op een bier van de lijst en ge krijgt alle gegevens van de brouwer
|