Brusselse spruiten? Belgen maken er stevige stamppot van.
 Nodig: 1 kg vastkokende aardappelen, geschild 75 g boter, 1 zak spruiten (500 g), in vieren 1 spitskool, in reepjes, 4 ribkarbonades, 1 potje zilveruitjes (340 g), 2 el bruine basterdsuiker (zak 500 g, Van Gilse) 2 el curryketchup, pureestamper.
Bereiding: 1. Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
2. Verhit ondertussen 50 g boter in een grote pan en bak de spruiten en de spitskool 10 min. op laag vuur. Giet de aardappelen af boven een kom.
Meng de aardappelen en 150 mi kookvocht door het koolmengsel, neem van het vuur en stamp tot een stamppot (stoemp). Breng op smaak met peper en zout. 3. Bestrooi de karbonades met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de karbonades 2 min. aan elke kant bruin. Neem uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Doe de zilveruitjes (met vocht), de suiker en de ketchup in de pan. Laat op hoog vuur 5 min. inkoken. Leg het vlees terug in de pan en laat 2 min. op laag vuur meegaren. Verdeel het vlees en de stoemp over 4 borden en schep de saus erover.
|