De kans is groot dat je schaal- en schelpdieren op je bord vindt tijdens de eindejaarsfeesten. Deze geliefde tafelgasten zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook heel gezond.
Zeevruchten, wat houdt dat in? De term 'zeevruchten' slaat op alle eetbare producten uit de zee, behalve vis en zeewier. Er bestaan vijf categorieën: tweekleppige weekdieren (oester, mossel, venusschelp, kokkel, sint-jakobsschelp ... ), weekdieren (pijlinktvis, inktvis ... ), slakken (alikruik, wulk ... ) schaaldieren (garnaal, krab, langoustine, kreefL) en stekelhuidigen (zee-egel).
Superlekker én gezond We zouden eigenlijk veel vaker zeevruchten op tafel moeten zetten. Eerst en vooral zijn ze rijk aan eiwitten en arm aan calorieën. Tenminste, als je ze niet laat zwemmen in de saus. Daarnaast bevatten ze een heleboel belangrijke voedingsstoffen (selenium, koper, jodium, ijzer, zink, magnesium, vitamine B ... ) en antioxidanten. Voedings-specilialisten prijzen zeevruchten echter vooral omwille van de hoge dosis gezonde omega 3-vetzuren, die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Sommige schaaldieren bevatten veel cholesterol, maar die bevindt (die je meestal niet opeet).
Het is duidelijk: schaal- en schelpdieren zijn voedingskundige schatten, die gerust wat vaker op het menu mogen.
Ga voor ultravers Een feestje voor je smaakpapillen, een oppepper voor je gezondheid ... Maar sta wel stil bij wat je precies eet! Om voedselvergiftiging te voorkomen, kijk je maar beter een beetje uit wanneer je zeevruchten koopt en bereidt. Zeevruchten zijn namelijk kwetsbare voedingsmiddelen die snel bederven. Vervoer ze koel en bewaar ze in de koelkast. En bereid (of eet) ze het liefst levend. Check ook altijd de vervaldatum en hou je daar strikt aan. Schaal- en schelpdieren bewaar je horizontaal in het onderste gedeelte van de koelkast, in gesloten verpakking of bedekt met een vochtige doek. Vermijd contact met andere voedingsmiddelen. Levende schaaldieren zoals kreeft en krab kook je het best op de dag van aankoop.
Spoel schelpdieren en slakken zorgvuldig met kraantjeswater vooraleer je ze kookt, en gooi gebroken of geopende schelpen resoluut de vuilbak in. Met andere woorden: je neemt beter het zekere voor het onzekere. (Simply You)
|