Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aangepaste wijnen voor de feestdagen

    Ook voor je feestmaaltijd op kerst en eindejaar is het leuk om er de juiste wijnen bij te serveren.

    Met de eindejaarsfeesten in zicht wordt er weer heel wat getobd over welke gerechten te serveren aan de gasten én welke wijn je erbij schenkt. Met volgende tips ben je er zo uit, althans toch wat de wijnkeuze betreft ...

    Neem een aantal regels in acht zodat je gasten de feestmaaltijd goed doorkomen. Goed begonnen is half gewonnen, betekent niet dat men na een uur al tipsy moet zijn. Te zware starters kunnen de avond (on)behoorlijk verknallen. Cocktails met een hoog alcoholgehalte of zoete aperitieven zoals porto's en pineau de charentes zijn niet bevorderlijk voor de eetlust en benevelen snel de geesten.

    Indien men kiest voor alcoholische drank start men best fris : een glas droge witte wijn, een schuimwijn of Champagne, een droge sherry of voor de liefhebbers een frisse pint. Wanneer aperitiefhapjes aangeboden worden, zullen de meeste hapjes niet goed samengaan met een zoete drank. Doseer dus de cassis matig in jouw kir.

    Het is trendy om een gekoelde rode wijn te schenken bij sommige voorgerechten. De keuze van deze wijnen wordt bepaald door de hoeveelheid tannines die erin zitten. Neem vooral tannineanne wijnen zoals Beaujolais, lichte Bourgognes, Spaanse en Franse Grenachewijnen of Blauburgunders. Heel wat regio's hebben de laatste jaren grote inspanningen gedaan om frisse maar smaakvolle roséwijnen te produceren. De rosé is daardoor uit het verdomhoekje geraakt.ook hier opletten dat men een droge roséwijn kiest.

    Wanneer de kok een eenden lever voorziet of een terrine dan wil de traditie dat een zoete wijn geserveerd wordt. Zoete wijn kan echter moeilijk opgevolgd worden door rode wijn. Bouw een tussen gerecht je in om de zoetigheid te neutraliseren of schenk een droge wijn met een moelleux 'tintje' zoals een oudere witte chardonnnay aan keldertemperatuur (12 -14 ° C) Dergelijke overrijpe wijnen, zoals Meursauit St Aubin of Montrachet uit Bourgogne, of Australische en andere wijnen uit de Nieuwe Wereld kunnen prima zijn.

    Na het hoofdgerecht komt ook in ons contreien vaker een kaasbord op het menu vóór het dessert. Je kan de rode wijn verder gebruiken van het hoofdgerecht maar vergeet niet dat bij heel wat kazen een witte wijn beter past Misschien rest er nog iets van bij het voorgerecht?

    Bij blauwe Razen zijn zoete wijnen het meest aangewezen. Daarenboven kan een dergelijke wijn ook  leuk zijn bij het dessert dat ema nog komt.

    Een feest blijft echter maar een feest als iedereen er de dag nadien nog blij om is. Matigheid is niet alleen voor BOB belangrijk om er géén kater aan over te houden. (step)
    Pol Bossuyt. Meester-Vinoloog Kuume
    Eindejaarspromotie's

    In bijlage uit Magazine van het nieuwsblad "de volgorde van de wijn".



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs