Ook voor je feestmaaltijd op kerst en eindejaar is het leuk om er de juiste wijnen bij te serveren.
Met de eindejaarsfeesten in zicht wordt er weer heel wat getobd over welke gerechten te serveren aan de gasten én welke wijn je erbij schenkt. Met volgende tips ben je er zo uit, althans toch wat de wijnkeuze betreft ...
Neem een aantal regels in acht zodat je gasten de feestmaaltijd goed doorkomen. Goed begonnen is half gewonnen, betekent niet dat men na een uur al tipsy moet zijn. Te zware starters kunnen de avond (on)behoorlijk verknallen. Cocktails met een hoog alcoholgehalte of zoete aperitieven zoals porto's en pineau de charentes zijn niet bevorderlijk voor de eetlust en benevelen snel de geesten.
Indien men kiest voor alcoholische drank start men best fris : een glas droge witte wijn, een schuimwijn of Champagne, een droge sherry of voor de liefhebbers een frisse pint. Wanneer aperitiefhapjes aangeboden worden, zullen de meeste hapjes niet goed samengaan met een zoete drank. Doseer dus de cassis matig in jouw kir.
Het is trendy om een gekoelde rode wijn te schenken bij sommige voorgerechten. De keuze van deze wijnen wordt bepaald door de hoeveelheid tannines die erin zitten. Neem vooral tannineanne wijnen zoals Beaujolais, lichte Bourgognes, Spaanse en Franse Grenachewijnen of Blauburgunders. Heel wat regio's hebben de laatste jaren grote inspanningen gedaan om frisse maar smaakvolle roséwijnen te produceren. De rosé is daardoor uit het verdomhoekje geraakt.ook hier opletten dat men een droge roséwijn kiest.
Wanneer de kok een eenden lever voorziet of een terrine dan wil de traditie dat een zoete wijn geserveerd wordt. Zoete wijn kan echter moeilijk opgevolgd worden door rode wijn. Bouw een tussen gerecht je in om de zoetigheid te neutraliseren of schenk een droge wijn met een moelleux 'tintje' zoals een oudere witte chardonnnay aan keldertemperatuur (12 -14 ° C) Dergelijke overrijpe wijnen, zoals Meursauit St Aubin of Montrachet uit Bourgogne, of Australische en andere wijnen uit de Nieuwe Wereld kunnen prima zijn.
Na het hoofdgerecht komt ook in ons contreien vaker een kaasbord op het menu vóór het dessert. Je kan de rode wijn verder gebruiken van het hoofdgerecht maar vergeet niet dat bij heel wat kazen een witte wijn beter past Misschien rest er nog iets van bij het voorgerecht?
Bij blauwe Razen zijn zoete wijnen het meest aangewezen. Daarenboven kan een dergelijke wijn ook leuk zijn bij het dessert dat ema nog komt.
Een feest blijft echter maar een feest als iedereen er de dag nadien nog blij om is. Matigheid is niet alleen voor BOB belangrijk om er géén kater aan over te houden. (step) Pol Bossuyt. Meester-Vinoloog Kuume Eindejaarspromotie's
In bijlage uit Magazine van het nieuwsblad "de volgorde van de wijn".
|