Ik ben verzot op chocolade. Al mijn hele leven probeer ik daarin maat te houden, maar zeker met kerst en nieuw ga ik over de schreef. Ik kan geen nee zeggen tegen die lekkere pralines die tantes mij voorschotelen. En er is altijd weer ergens een heerlijk dessert met chocolade. Hoe ver kan ik gaan tot het ongezond wordt? Nathalie
Het feestseizoen breekt weer aan. We eten, drinken en snoepen dan meestal veel meer dan goed voor ons is, om na Nieuwjaar het roer helemaal om te gooien. We verkondigen iedereen die het horen wil onze goede voornemens en beloven vooral onszelf dan dat het vanaf nu echt anders moet. We moeten op dieet, drinken minder alcohol, stoppen met roken en we gaan meer bewegen. En we gaan zéker minder snoepen. Want dat kunnen we gemakkelijk laten.
Maar is dat ook zo? Al van kindsbeen af leren we snoepen. Bij elke feestelijke gelegenheid is er snoep of andere zoetigheid om het vieren. Ik heb zelden een kinderfeestje meegemaakt zonder snoep of ijsjes. En Sinterklaas zonder marsepein of chocolade? Nee.
In België wordt vooral chocolade gesnoept. Een Belg eet gemiddeld 8,7 kilo chocolade per jaar of bijna 24 gram per dag. Alleen Zwitsers en Engelsen eten er nog meer van. Chocolade wordt in de wereld al meer dan 2.600 jaar gebruikt. De Azteken dichtten het als drankje allerlei heilzame eigenschappen toe. Hoewel veel van die beweringen niet kloppen, heeft chocolade toch een aantal positieve effecten.
Natuurlijk is chocolade een caloriebom en slecht voor je tanden. Maar omdat het een feestmaand is, wil ik het liever hebben over de goede eigenschappen van chocolade. Chocolade bevat cafeïne en heeft hierdoor een stimulerende werking. Goed tegen vermoeidheid en volgens sommigen ook goed voor je libido, maar dat is niet echt bewezen.
Intussen is wel aangetoond dat chocolade een gunstig effect heeft op je bloeddruk en bloedvaten. In chocolade zitten antioxidanten, de flavanolen, die je bloedvaten beschermen. Diezelfde antioxidanten zitten ook in rode wijn en groene thee, maar in een kleinere hoeveelheid dan in chocolade.
Een groep Nederlandse wetenschapper is sinds de jaren 60 dit effect aan het bestuderen. Zopas werd een studie afgerond waarbij meer dan 400 gezonde mensen gedurende vijftien jaar werden gevolgd. De onderzoekers gingen na wat ze aten en of ze ziek werden. Ook het aantal mensen dat stierf en de reden van hun overlijden werden nauwkeurig geregistreerd. Ze konden aantonen dat er een duidelijk verband bestond tussen het chocoladegebruik, de bloeddruk en de kans op overlijden. Deze mensen werden ingedeeld in drie groepen naargelang de hoeveelheid chocolade die ze per dag aten.
Gemiddeld aten de mensen 2,1 g cacao of het equivalent van 5 g pure chocolade (die uit meer dan 54% cacao bestaat) per dag. De bloeddruk was duidelijk lager bij de groep mensen die veel chocolade aten (4,2 g cacao per dag) tegenover de mensen die geen chocoladeproducten aten. Bovendien bleek dat je 50% minder kans had om te overlijden als je veel chocolade at in vergelijking met als je geen chocolade at. Ook andere studies toonden al het bloeddrukverlagende effect van chocolade aan.
Door de aanwezigheid van antioxidanten in chocolade, vermoedt men dat die ook gunstig moet zijn voor mensen met longziekten en als preventie tegen kanker, maar daar bestaat momenteel nog geen bewijs voor.
Chocolade zou ook verslavend werken omdat het stoffen bevat die een invloed kunnen hebben op je hersenen. Maar de hoeveelheid verslavende stoffen in chocolade is zo laag dat je tientallen kilo's moet eten om dit effect te bekomen. En gelukkig doet niemand dat. Bovendien zitten deze stimulerende stoffen meer in pure chocolade dan in melkchocolade. En wat lusten mensen over het algemeen het liefst? Inderdaad, melkchocolade.
Er zit in chocolade ook een heel kleine hoeveelheid giftige stoffen die voor de mens van geen belang zijn. Voor honden daarentegen is chocolade giftig en voor paarden zelfs dodelijk.
Voor de mens heeft een kleine hoeveelheid chocolade per dag een gunstig effect. Met 10 g pure chocolade heb je een bewezen gunstig effect. In melkchocolade zit meer vet en suiker en die is daarom ook minder gezond.
Zo kom je op 3,5 kg pure chocolade per jaar per persoon, wat minder dan de helft is van wat we nu verbruiken. (Medisch advies Koen Bouman) http://www.nina.be/
|