Leven met o.a. pijn, angst, autisme en tourette/ dwang/ drang in het gezin.
Gewoon Anders
08-05-2014
het hoogsensitieve kind
Het hoogsensitieve kind
Diagnose Schizofrenie
diagnose.schizofrenie24x7.be
Informatie over de Diagnose van Schizofrenie. Kijk het Filmpje!
Net zoals bij hooggevoelige volwassenen werkt het zenuwstelsel bij deze kinderen bijzonder goed en intensief. Toch hebben ook zij verschillende specifieke kenmerken. Voor niet hooggevoelige personen komt een hooggevoelig kind vaak als een aansteller of een zeurpiet over. Het is dan ook uitermate belangrijk dat we deze kinderen proberen te begrijpen. We zullen eerst de relevante kenmerken van hooggevoelige kinderen verduidelijken en toelichten. Daarna zult u ook een uitgebreid overzicht vinden van alle kenmerken die men aan een Hoog Sensitief Kind kan linken.
Algemene kenmerken van het hoogsensitieve kind
Een zeer opvallend kenmerk voor hoogsensitieve kinderen is dat ze een zeer opmerkelijk oog voor detail hebben, waardoor ze meer opmerken van wat er om hen heen gebeurt. Deze kinderen voelen ook sommige dingen sneller aan, maar dat betekent niet dat het hooggevoelige kind weet wat het beste voor hem is. Ze zijn zich sterk bewust van andermans gevoelens, ook als baby. Daarnaast zijn deze kinderen bijzonder zorgzaam . hoogsensitieve kinderen zijn ook erg gevoelig voor de emotie schaamte. Ze zijn ongewoon empatisch en worden dieper geraakt wanneer anderen lijden. Hooggevoelige kinderen denken ook meer na over wat ze zien en horen. Dit kan ervoor zorgen dat ze een hele tijd zitten te piekeren over waarom een kind een ander kind pestte of grotere sociale dilemmas. Deze kinderen kunnen faalangstig reageren doordat ze teveel prikkels ervaren (Nieuwen broek, 2006). Hooggevoelige kinderen heben vaak een sterke fantasie en ze zijn zeer gewetensvol voor hun leeftijd. Ze beginnen te praten en te lopen op het normale tijdstip, maar het zindelijk worden of het opgeven van bepaalde gewoontes zoals duimzuigen of een knuffel beer overal mee naartoe nemen gebeurt vaak iets later. In praktijk zien we vaak dat hoogsensitieve kinderen zeer dikwijls in beelden denken en niet in woorden zoals de meeste kinderen. Hoogsensitieve kinderen lijken dus beelddenkers zijn. Toch is dit nog niet wetenschappelijk bewezen .
Ondanks de algemene kenmerken kunnen hooggevoelige kinderen ook onderling sterk verschillen. Het ene kind voelt vooral stemmingen en emoties van anderen aan, terwijl het andere kind zich erg bewust is van het onrecht in de wereld. Nog andere hooggevoelige kinderen zijn zich meer bewust van veranderingen in het weer. Juist doordat ze zoveel opmerken klagen ze vaker over dingen die anderen helemaal niet opmerken bv. de kamer ruikt raar, het is te warm,
Omdat hooggevoelige kinderen zich eerder overweldigd voelen door dingen die andere kinderen niet eens opmerken kijken ze liever de kat uit de boom. Problematische situaties voor een hooggevoelig kind zijn vaak logeerpartijtjes en schoolkampen. Hierdoor willen deze kinderen niet in een ander huis slapen.
Hoewel er geen verschil is tussen hooggevoeligheid bij jongens en meisjes wordt hooggevoeligheid bij meisjes meer gewaardeerd dan bij jongens. Sensitieve jongens heben helaas vaak het idee dat ze hun sensitiviteit moeten verbergen.
Hooggevoelige kinderen prefereren één op één contact. Daarom hebben deze kinderen vaak een hartsvriendje of vriendinnetje waarmee ze een goede band hebben . Hooggevoelige kinderen kunnen echter sociaal zijn doordat ze zo sterk betrokken zijn bij de wereld door hun grote opmerkzaamheid. Hoogsensitieve kinderen denken dieper en uitge breider na over wat ze beleven en leren. Dit kan een probleem worden wanneer deze kinderen een negatieve ervaring meemaken zoals bijvoor beeld pesten . Hun grote sociale bewustzijn maakt dat ze sneller angstig reageren en vlugger gekwetst worden wanneer zijzelf of andere kinderen gepest worden. Dit interfereert met hun sterk rechtvaardigheidsgevoel. Daarnaast heben ze vaker een laag zelf beeld en dit zie je ook zeer vaak bij kinderen die gepest worden.
Hoogsensitieve kinderen hebben de volgende kenmerken:
Lichamelijk
- met hun reuk en smaak onderscheiden ze kleine verschillen.
- ze registreren zachte geluiden bijvoorbeeld gefluister tijdens het zelfstandig werken.
- ze kunnen schrikken van plotselinge, harde geluiden of andere indringende prikkels.
- ze zijn gevoeliger voor pijn waardoor ze vaker klagen.
- andere signalen van hun lichaam, zoals jeuk, honger en emoties worden eveneens sterk waargenomen.
- licht kan als te fel en indringend worden ervaren.
- ze nemen vaker details waar en ze merken elke verandering in het klaslokaal op.
Sociaal-emotioneel
- ze voelen zich verantwoordelijk en zijn geneigd om veel op zichzelf te betrekken.
- ze beleven de dingen intensief en reageren emotioneel.
- ze kunnen (ogenschijnlijk) onverwachts overprikkeld raken.
- bij overprikkeling kunnen ze zich terugtrekken in hun eigen wereld.
- bij overprikkeling kunnen ze reageren met heftige woede en/of agressief gedrag.
- ze hebben behoefte aan een kalme omgeving en een (rustige) eigen plek in de klas.
- ze zijn perfectionistisch.
- ze reageren beter op een kalme terechtwijzing dan op straf.
- ze zijn behoedzaam in nieuwe situaties/omgevingen en kijken eerst de kat uit de boom.
- ze houden niet van veranderingen, onverwachte activiteiten en uitstapjes.
- ze kiezen vaker voor een rustige activiteit.
- ze zijn sneller moe en uitgeput van alle indrukken.
- ze presteren beter als ze niet onder druk staan.
- ze zijn empathisch en kunnen intens meeleven met andere kinderen.
- ze hebben oog voor de behoeften van anderen.
Cognitief
- ze denken associatief.
- ze hebben een grote verbeeldingskracht.
- ze hebben moeite om zich te concentreren, zeker bij overprikkeling.
- ze zijn geneigd om meer en dieper na te denken.
- ze denken lang na voor ze met een antwoord komen.
- ze stellen veel en diepzinnige vragen.
Spiritueel:
- ze zijn intuïtief.
- ze stellen diepzinnige en beschouwende vragen.
- ze lijken je gedachten te kunnen lezen.
- ze voelen zich verbonden met andere mensen, dieren en de natuur
Naast deze algemene kenmerken van hooggevoeligheid die we zonet hebben besproken zijn er ook een aantal leeftijdsspecifieke kenmerken die zeer belangrijk en typerend zijn voor deze kinderen. Hieronder zullen we de belangrijkste bespreken.
Leeftijdsspecifieke kenmerken van hoogsensitieve kinderen:
Sommige pasgeboren babys zijn al vanaf de geboorte hoogsensitief, andere kinderen ontwikkelen pas later deze karaktertrek. Er bestaat helaas nog geen feilloze manier om te bepalen of een baby zich zal ontwikkelen als HSP. Sommige hooggevoelige kinderen huilen zeer vaak als baby door een te sterke overprikkeling, anderen huilen dan weer helemaal niet. Hooggevoelige babys zijn dus niet per definitie huil babys, maar het kan wel. Het is niet omdat een baby snel van slag is dat hij daarom als hoogsensitief moet worden beschouwd. Toch mag je deze babys zeker niet onderschatten want ze pikken elke stemming die ze ervaren op en onthouden die. Op de leeftijd van twee maanden hebben babys vaak veel behoefte aan speelgoed, muziek en mensen rondom hen. Hoogsensitieve babys heben dit echter niet omdat ze erg gevoelig zijn voor overprikkeling.
Rond de leeftijd van 6 maanden hebben sensitieve babys veel meer moeite om in slaap te vallen. Velen van hen hebben rond deze periode last van slaapproblemen die vaak worden veroorzaakt door overprikkeling . Een te drukke slaapkamer waarin het kind moet slapen kan ook zorgen voor overprikkeling . Op deze leeftijd is de hechting van zeer groot belang. Het is voor hooggevoelige kinderen heel belangrijk dat ze veiligheid en geborgenheid ervaren. Er mag niet vergeten worden dat deze kinderen subtiele signalen vaker opmerken.
Hooggevoelige kinderen van 1 tot 5 jaar heben vaak problemen met verandering en overprikkeling. Volgens Elaine Aron (Elaine Aron is de grondlegster van het begrip Hoog Sensitieve Persoon. Zij is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika._Gordon ) kan dit zich op vele manieren uiten: bijvoorbeeld van onbekend eten tot wijzigingen in de dagelijkse routine. Een verrassing kan een hooggevoelig kind ook erg van streek maken. Een verrassingfeestje of cadeautjes leiden bij deze kinderen vaak tot weerstand en problemen. De thuissituatie is op deze leeftijd de voornaamste bron van overprikkeling. Daarnaast krijgen hooggevoelige peuters en kleuters zeer vaak last van angsten door enge films of verhalen.
Hooggevoelige kinderen van 5 tot 12 jaar heben zeer veel voordeel bij orde, regelmaat en rust. Dit is de leeftijd waarop het vechten met broertjes of zusjes een hoogtepunt bereikt. Vanaf dan wordt een time-out zeer belangrijk.Een time-out mag voor een hooggevoelig kind niet als een straf gezien worden maar als een gelegenheid om te kalmeren.
Hooggevoelige kinderen van deze leeftijd worden ook vaak geconfronteerd met videospelletjes, televisie en internet. Scholen bieden ook vaak veel naschoolse activiteiten aan. Toch is het belangrijk dat de stress beperkt wordt bij hoogsensitieve kinderen.
Wanneer deze kinderen onder stress komen te staan kan dit zich uiten in het volgende gedrag:
- Zich jonger gaan gedragen of weer krijgen met eerder verworven motorische vaardigheden (= regressief gedrag).
- Kleine dingen kunnen plots grote obstakels worden.
- Sterke emoties of een toegenomen prikkelbaarheid.
- Meer fysieke pro blemen zoals allergie, hoofdpijn, buikpijn,
- Slaapproblemen of nachtmerries.
- Hangerig gedrag vertonen.
- Afzonderingsgedrag zoals zich verbergen in de kast
Onderzoek toont aan dat hooggevoelige kinderen die onder stress komen te staan op school of thuis meer geneigd zijn om ziek te worden dan niet hooggevoelige kinderen. Wanneer hooggevoelige kinderen zonder al te veel stress opgevoed worden, zijn ze dan weer veel minder geneigd om ziekte en andere gevolgen te ontwikkelen dan niet hooggevoelige kinderen (Aron, 2004a).
Hoogsensitieve pubers en adolescenten ervaren volgens Elaine Aron vaak minder problemen dan andere pubers. Ze proberen om zich zo aangepast mogelijk te gedragen. Het nadeel hiervan is dat dit tot pesterijen en ander onrecht kan leiden. Sensitieve tieners heben nood aan een zekere privacy waar ze zich kunnen ontspannen en nadenken. De pu berteit is een sociale periode met zomerkampen, bands, vriendenclubs, Toch moeten hoogsensitieve personen een balans zien te vinden tussen te veel en te weinig activiteiten (en overprikkeling) in de wereld. Hooggevoelige adolescenten zijn zich van nature nog sterker bewust van hun gebreken. Ondertussen doen de meeste hoogsensitieve adolescenten het goed op intellectueel gebied, artistiek gebied of andere gebieden waar sensitiviteit gewaardeerd wordt. Er staan hen echter nog enkele ingrijpende veranderingen te wachten zoals het zoeken van een baan, een rijbewijs behalen, verhuizen,
Hoogsensitieve kinderen op school
Hooggevoelige kinderen maken zich volgens Elain Aron zeer weinig schuldig aan vechten, pesten, stelen, spijbelen, drugsgebruik of hetbeledigen van een leerkracht. Ze kunnen wel bijdehand zijn of de clown uithangen . Hooggevoeligheid kan ook samengaan met hoogbegaafdheid maar minderbegaafde kinderen en normaalbegaafde kinderen kunnen evengoed hooggevoelig zijn . Het kunnen zeer uitmuntende leerlingen zijn die bovengemiddeld presteren. Dit kan leiden tot perfectionisme waardoor ze teveel tijd gaan besteden aan het voorbereiden van een huiswerk of een proefwerk. Andere hoogsensitieve kinderen (HSK ) zijn allesbehalve perfectionistisch.
Volgens Sanne van der Lubben (in haar afstudeerscriptie Hoogsensitieve kinderen op debasisschool: Verminderen van overprikkeling in de klas-Gordon) kunnen we zes eigenschappen terugvinden van hooggevoelige kinderen in de klas:
Zes eigenschappen van hooggevoelige kinderen in de klas:
Oog voor detail: wanneer er iets verandert in het klaslokaal valt dit een HSK al snel op. In de klas zijn er vele details waar te nemen die deze kinderen dan ook snel opmerken.
Snel overprikkeld: door alle informatie die deze leerlingen in de klas ontvangen kunnen zij sneller overprikkeld geraken. Ze kunnen dan verschillende reacties vertonen die we verder zullen bespreken.
Intense innerlijke reactie: door hun sterke innerlijke wereld kunnen deze kinderen een heftige reactie bieden op emotionele gebeurtenissen.
Bewust van anderen hun gevoelens: Hoogsensitieve leerlingen begrijpen heel goed hoe anderen zich voelen. Ze hebben dus een zeer sterk inlevingsvermogen.
Behoedzaam bij nieuwe situaties: hooggevoelige kinderen heben vaak meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. Bij de start van een nieuw schooljaar zijn er voor deze kinderen dan ook zeer veel on bekende situaties.
hoogsensitieve kinderen zijn anders en dit kan de aandacht trekken (Van Der Lubben, 2008).
Zoals we merken, kan de schoolomgeving voor een hooggevoelig kind een moeilijke omgeving zijn. Daarnaast is er voor een hooggevoelig kind vaak veel negatiefs gaande op school, er wordt namelijk vaak gestraft en geplaagd. De meeste hoogsensitieve kinderen raken zeer hard overstuur door plagerijen. Dit komt vermoedelijk doordat ze de vijandigheid horen of dingen vrezen waarvan de spreker zich niet eens bewust is. Daarnaast wordt er ook veel gestraft en deze straffen zijn vaak niet aangepast aan de sensitiviteit van het kind. De leerkrachten passen in de klas ook vaak hun stemniveau aan de drukste kinderen aan. In een schoolsituatie is er ook constante druk. Hoogsensitieve kinderen presteren vaak ondermaats wanneer zij onder druk komen te staan. Daardoor onderpresteren veel hooggevoelige kinderen op school en komen ze moeilijker aan leren toe.
Deze kinderen kunnen zich helemaal anders gedragen op school (onzeker, verlegen, gesloten, angstig) dan thuis waar ze zich wel veilig voelen. Een veilig gevoel is voor hooggevoelige kinderen dan ook uitermate belangrijk. Veel van hen hebben ook sociale problemen op school, die ze ergens anders niet hebben. Op school verkeren ze namelijk in een zeer prikkelende omgeving waardoor ze vaak stiller zijn. Het gedrag van deze kinderen is dan ook context afhankelijk.
Oorzaken van hoogsensitiviteit
Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die in de meeste gevallen aangeboren is. Vaak zien we dat minstens den van de (groot)ouders hooggevoelig is. Er zijn verschillende onderzoeken bij eeneiige tweelingen gedaan die afzonderlijk opgroeiden maar zich op dezelfde manier ontwikkelden. De resultaten suggereren dat hoogsensitiviteit voor een deel genetisch bepaald is. Er is dus een vermoeden dat er bepaalde genen bestaan die leiden tot hoogsensitiviteit. Hooggevoeligheid lijkt ook samen te gaan met een sterkere werking van de rechter hersenhelft. Volgens Van Der Lubben is dit bij meerdere onderzoeken naar voren gekomen. Daarnaast spelen ook opvoedings- en omgevingsfactoren een belangrijke rol
Elaine Aron merkt op dat bij kinderen die hoogsensitief geboren worden de eigenschap kan verdwijnen naar de achtergrond. Dit komt doordat ze worden aangespoord door hun ouders, school, of vrienden om zich harder op te stellen. Wanneer ze opgroeien in een groot gezin of in een drukke omgeving kan de sensitiviteit afnemen. De onderliggende eigenschap zal echter nooit volledig verdwijnen. Wanneer hooggevoeligheid bij kinderen al vroeg door de omgeving aanvaard en erkend wordt, dan is de kans groot dat het kind de mooie eigenschappen en de ongemakken al snel in zijn leven zal integreren. Indien dit gebeurt, dan verkleint het risico om later stressgerelateerde aandoeningen te ontwikkelen.
Verschillende vormen van hoogsensitiviteit
Hooggevoeligheid bestaat in diverse vormen en gradaties (van sterk tot zeer sterk). Die verschillende vormen kunnen afzonderlijk of tegelijk voorkomen . Een drietal vormen van hoogsensitiviteit worden hieronder uitgewerkt:
Fysiek hooggevoelig
Kinderen die fysiek hooggevoelig zijn, heben vaak een lage pijngrens, kunnen bepaalde soorten stof niet verdragen, reageren anders op medicatie of heben last van veel en hard lawaai (Valcke, V; persoonlijke communicatie, 24 novem ber,2009).
Voorbeeld:
Kim is gevoelig voor ruwe kledingstoffen. De naden van haar sokken doen haar pijn en de merklintjes in haar kleding storen haar. Ze merkt heel gauw zachte geluiden en su btiele geuren op *³Van Den Daele, 2008).
Emotioneel hooggevoelig
Emotioneel hooggevoelig kunnen we ook psychisch hooggevoelig noemen. Deze kinderen nemen snel de stemmingen van anderen over, raken vlug overstuur, huilen sneller en zijn meer prikkel baar (³Valcke, V; persoonlijke communicatie, 24 november, 2009).
Voorbeeld:
Jan huilt snel. Hij wordt diep geraakt door het lijden van anderen (³Van Den Daele, 2008).
Hooggevoelig voor nieuwe situaties
Deze kinderen kunnen bij de kleinste veranderingen uit hun evenwicht geraken. Onbekende mensen en onverwachte situaties kunnen hiervan de oorzaak zijn (Valcke, V; persoonlijke communicatie, 24 november, 2009).
Voorbeeld:
Jos heeft geen behoefte aan veel nieuwe dingen, hij houdt er zelfs niet van. Hij was woedend toen mama zijn versleten trui had weggegooid. De nieuwe blauwe trui die mama op de markt kocht, wil hij onder geen beding aantrekken. Jos is doods bang voor grote veranderingen, zoals verhuizen naar een andere stad (Van Den Daele, 2008).
Het gevaar van overprikkeling
Een prikkel is een stukje informatie van binnen of buiten ons lichaam dat via één van onze zintuigen ons lichaam binnenkomt. (Van Der Lubben)
Overprikkeling ontstaat wanneer er teveel prikkels worden ontvangen en wanneer het zenuwstelsel niet alle binnengekomen prikkels kan verwerken. Hooggevoelige personen hebben vaker last van overprikkeling doordat ze vanalles opmerken die anderen helemaal niet opmerken. Bovendien heben hoogsensitieve kinderen een grotere gevoeligheid voor prikkels rondom hen. Hoogsensitieve kinderen ervaren niet alleen meer prikkels, ze ervaren deze ook intenser.
Van Der Lubben deelt prikkels op in de volgende vier categorieën:
- Fysiek: bijv: kinderen die in de klas hun vinger opsteken.
- Cognitief: bijv: studie boeken vol illustraties.
- Sociaal: bijv: de subgroepjes in de klas.
- Emotioneel: bijv: de intonatie van iemand zijn/haar stem.
Hooggevoelige kinderen raken overweldigd door prikkelingen die op hen afkomen doordat ze zich vaak niet tijdig kunnen afsluiten voor deze prikkels (HSP-hooggevoelig, n.d.). Ze kunnen dan helemaal overspoeld raken als ze te lang in een luidruchtige omgeving blijven. In veel klassen is de tolerantie van de leerkrachten te laag voor hooggevoelige kinderen. Er wordt namelijk veel gebbabel, getier en geplaag door de vingers gezien. Overprikkeling kan volgens Aron ook ontstaan door verandering, een opwindende dag of te veel lawaai. Hooggevoelige personen zijn hierdoor niet meer in staat om optimaal te presteren, aldus Aron , Elke persoon reageert anders op overprikkeling . Cntact met een overprikkelde leerling is zeer moeilijk want de leerling is ook het contact met zichzelf kwijt. Van Der Lubben spreekt over lichamelijke, cognitieve en sociaal emotionele gevolgen van korte termijn overprikkeling.
een kort overzicht:
De effecten van overprikkeling op korte termijn
Lichamelijke effecten
- hartkloppingen
- versnelde hartslag
- versnelde of oppervlakkige ademhaling ogen meer gesloten houden
- grotere transpiratie
- bibberen
- wijdere pupillen
- stijvere spieren
- rood worden
- onrust
Sociaal emotionele effecten
- irritatie
- labiliteit
- vermoeidheid slapeloosheid
- agressief gedrag angst
Effecten op cognitief gebied
- geheugenverlies
- concentratieverlies piekeren
(Van Der Lubben, 2008).
Sommige hoogsensitieve kinderen die overprikkeld zijn, worden ongestructureerd, chaotisch en lijken concentratiepro blemen te heben doordat ze zo snel afgeleid zijn. Vaak wordt er dan gedacht aan ADHD of ADD. Andere overprikkelde hoogsensitieve kinderen slaan door en liggen krijsend op de vloer of zijn net heel rustig en trekken zich terug. Dit gedrag lijkt vaak op autisme . Volgens Aron denken volwassenen vaak niet aan hoogsensitiviteit wanneer hun kind woede-uit barstingen heeft, buikpijn heeft of last heeft van perfectionisme.
De effecten van overprikkeling op lange termijn zijn veel ingrijpender. Hierover is nog niet veel gekend. Bij volwassenen kan dit leiden tot chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen, depressies en verslaving
Aron heeft enkele suggesties in de omgang met overprikkeling. Enkele mogelijkheden zijn:
- Bewust worden van de overprikkeling: leer de eerste signalen van overprikkeling zo vroeg mogelijk te herkennen.
- Pas het tempo aan en neem genoeg rustmomenten.
- Beperk onnodige prikkels.
- Doe je ogen dicht om de prikkels buiten te sluiten.
Een regelmatige leefwijze kan helpen om overprikkeling tegen te gaan. Dit komt doordat nieuwe situaties zorgen voor extra prikkeling.
Bij het voorkomen van overprikkeling bij hoogsensitieve kinderen, speelt het beperken van de hoeveelheid prikkels een belangrijke rol.
Overprikkeling kan in de hand gehouden worden als het kind de kans krijgt het teveel aan prikkels te verwerken, bijvoorbeeld door rust. Het is beter overprikkeling te voorkomen, dit kan door te zorgen voor niet te veel prikkels.
tot slot:
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is geen afwijking of een ziekte is maar een karaktereigenschap die bij 15 tot 20% van onze bevolking voorkomt. Hooggevoeligheid is in de meeste gevallen aangeboren en lijkt vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen. Hoogsensitiviteit wordt vaak verward met autisme en het aspergersyndroom, introversie en neurotiscisme, sociale angst, ADHD en ADD. Wetenschappelijke onderzoeken heben aangetoond dat hoogsensitiviteit daar niet aan gelinkt is. Om na te gaan of iemand al dan niet hooggevoelig is bestaat er de HSP-schaal. Dit is een zelftest die bestaat uit typerende kenmerken voor hooggevoeligheid, ontwikkeld door Elaine Aron. Hooggevoelige personen bezitten verschillende kenmerken die zowel positief als negatief kunnen zijn. Hooggevoelige kinderen bezitten leeftijdsspecifieke kenmerken. Er zijn verschillende vormen van hoogsensitiviteit, namelijk: fysiek hooggevoelig, emotioneel hooggevoelig en gevoelig voor nieuwe situaties. Het grootste probleem die hooggevoelige personen ervaren, is overprikkeling. Een te stimulerende omgeving kan bij hen namelijk tot overprikkeling leiden.
Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?
Door Elaine Aron
Een boek dat uitlegt wat het is en hoe je er mee om kunt gaan. Dit is geschreven na jaren van onderzoek en uit eigen ervaring, makkelijk te lezen. Een must voor iedere HSP!
ISBN 9789063053352
Uitgeverij Archipel Prijs 17.95
Hoog Sensitieve Personen in de Liefde
Door Elaine Aron
Na Hoog Sensitieve Personen is dit een goed en aansluitend boek dat gaat over de relaties met anderen en liefdesrelaties. Zeker aan te raden als je zelf kampt met problemen op het gebied van relaties en/of seksualiteit.
ISBN 9789063052874
Uitgeverij Archipel Prijs 17.95
De kracht van zelfwaardering
Sta prettiger in het leven door beter contact met anderen.
Door Elaine Aron
Elaine Aron deed tien jaar lang onderzoek naar de twee meest fundamentele sociale instincten waarmee we de wereld tegemoet treden : vergelijken en verbinden. Aron maakt duidelijk dat deze oerinstincten hun functie hebben, maar elkaar en dus ons, ook aardig in de weg kunnen zitten.
ISBN 9789063053567
Uitgeverij Archipel Prijs 19
Werkboek voor Hoogsensitieve Personen
Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?
Een boek dat uitlegt wat het is en hoe je er mee om kunt gaan. Dit is geschreven na jaren van onderzoek en uit eigen ervaring, makkelijk te lezen. Een must voor iedere HSP!
ISBN 9789029573856
Uitgeverij Arbeiderspers Prijs 19,95
Beter zorgen voor jezelf
Door Marc Beulens en Ann Vermeiren Zelfzorg begint met zelfkennis. Waarder jezelf. Stel van jezelf houden niet uit tot je slank bent, meer geld hebt, vloeiend Engels spreekt of gestopt bent met roken! We zijn allen architect van onze eigen toekomst. Dit boek wil een uitnodiging en een gids zijn. Een uitnodiging om even stil te staan bij je leven, en er de motivatie uit te halen om enkele dingen te verbeteren.
ISBN 9789020990393
Uitgeverij Lannoo Prijs 20
Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen
***Enkel nog te verkrijgen in uw bibliotheek***
Door Barrie Jaeger
Dit boek helpt HSP om het werk en de werksituatie te vinden die bij hun past. Een handige handleiding.
ISBN 9780071441773
Uitgeverij McGraw-Hill Prijs 12,50
Leven met hooggevoeligheid
Van opgave naar gave
Door Susan Marletta-Hart
Susan Marlette-Hart gaat in Leven met hooggevoeligheid nader op deze karaktereigenschap in. Hoogsensitieve mensen hoeven volgens haar geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen die tot hun eigen kracht maken. In haar boek belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord.
ISBN 9789025961770
Uitgeverij Ten Have Prijs 19,90
Voluit leven met hooggevoeligheid
Door Susan Marletta-Hart
Dit boek biedt je concrete strategie inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.
ISBN 9879025956714
Uitgeverij Ten Have Prijs 19.95
Overlevingsgids voor hoog sensitieve personen : Werkboek
Door Tedd Zeff
Volgens recent onderzoek is ca. 20% van de bevolking een HSP, een Hoog Sensitief Persoon. Deze mensen zijn bovengemiddeld gevoelig voor zaken als harde geluiden, sterke geuren, fel licht, het gedrang van mensenmassa's, enzovoort. Elaine Aron heeft in haar boeken de HSP op de kaart gezet, psycholoog Tedd Zeff gaat nog een stapje verder en presenteert een praktische survival guide voor de HSP.
ISBN 9789069638805
Uitgeverij Altamira-Brecht Prijs 25
Hoogsensitiviteit als kracht
Werken met je intuïtie
Door Carolina Bont
Ontdek het positieve potentieel van je hoogsensitiviteit. Geniet van het leven zonder je overweldigd te voelen. Ontwikkel en vertrouw op je intuïtie. Dit boek laat zien hoe je hoogsensitiviteit niet langer als last hoeft te ervaren, maar juist als een kwaliteit die een extra dimensie aan je leven kan toevoegen.
ISBN 9789021529905
Uitgeverij Kosmos Prijs 12,50
Versterk je uitstraling
Kracht en kwetsbaarheid in balans
Door Carolina Bont Iedereen straalt iets uit. Het is belangrijk om je goed te voelen, maar ook om goed over te komen. In dit boek laat Carolina Bont zien hoe je je uitstraling kunt versterken en hoe je intuïtie daarbij kan helpen.
ISBN 9789021582078 Uitgeverij Kosmos Prijs 19,95
Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid
Door Antoine van Staveren.
Dit boek bevat een overzicht van de belangrijkste en herkenbaarste aspecten van hooggevoeligheid in het algemeen en richt zich met name op het gewone dagelijkse leven. Het boek laat je op een geheel andere wijze naar jezelf kijken en daarmee tegelijkertijd naar de omgang met de lasten van de hooggevoelige kenmerken: de sentimenten.
ISBN 9789089543196
Uitgeverij Elikser Prijs 18,00
Handboek voor gevoelige mensen
Door Wim Kijne
In dit handboek leer je hoe gevoelens ontstaan, hoe je effectief met emoties en gevoeligheden kunt omgaan, hoe je emotionele intelligentie en veerkracht kunnen toenemen en hoe je tot veranderingen komt in de manier waarop je je wilt voordragen en voelen.
ISBN 0789077556115
Uitgeverij Lezerspoort Prijs 18
Hooggevoelige mensen, leven tussen gave en kwetsbaarheid
Door Dr. Samuel Pfeifer
De manier waarop HSP in het leven staan heeft pas de afgelopen jaren een naam gekregen: hooggevoeligheid. Het is een bepaalde aanleg, een karaktereigenschap. Dit boek informeert, bemoedigt, ondersteunt.
ISBN 9789058293824
Uitgeverij Jongbloed Prijs 17,50
Gevoeligheid en Zelfbescherming
Leer je afsluiten voor negatieve invloeden.
Door Judy Hall
Dit boek draagt praktische en eenvoudige hulpmiddelen aan, die zowel geschikt zijn voor groepen als individueel gebruik. De hier geboden technieken zijn uitvoerig uitgeprobeerd en getest. Sommige zijn al duizenden jaren bekend, anderen zijn pas recentelijk ontwikkeld. Als je je deze technieken eenmaal hebt eigen gemaakt, vormen ze een vanzelfsprekend deel van je leven.
ISBN 9789020281255 Uitgeverij Ankh-Hermes Prijs 13,95
Gevoeligheid, Hoe ga je ermee om?
Door Pieter Langedijk
In dit boekje gaat psycholoog Pieter Langedijk in op de vraag hoe het komt dat sommige volwassenen en kinderen zo gevoelig zijn. Dat heeft onder andere te maken met een gebrek aan samenwerking tussen lichaam en geest. Verschijnselen die daarop wijzen zijn onder meer spanningen in nek en onderlichaam, koude voeten, leerproblemen, concentratieproblemen, altijd voor anderen klaar staan, erg druk of juist erg stil gedrag.
ISBN 9789020200027 Uitgeverij Ankh-Hermes Prijs 6,00
Introvert door het leven
Als je kunt groeien in een extraverte wereld
Door Laney Marti Olsen
Als je in spiritualiteit, religie of filosofie bent geïnteresseerd, is de kans groot dat je jezelf als introvert zult bestempelen. Dit heeft te maken met je oriëntatie op het leven. De waan van de dag is minder belangrijk. Maar hoe houd je je staande in de snelheid van het bestaan?
ISBN 9789025959319
Uitgeverij Ten Have Prijs 22,90
De kracht van het NU
Door Eckhart Tolle
Dit unieke en baanbrekende boek biedt een totaal nieuw perspectief: streef naar minder succes, in plaats van meer. Dat is makkelijker, rustiger en veel verstandiger. Niet alleen voorkom je stress en verbeter je je humeur, je zult ook beter functioneren, meer waardering krijgen van je omgeving en beter slapen.
ISBN 9789020282306
Uitgeverij Ankh-Hermes Prijs 17,00
Uw brein als medicijn
Door David Servan-Schreiber
Diep in de hersenen zit een deel dat ons gevoel, humeur, gedrag, bloeddruk, ons immuunsysteem, kortom alles wat met ons welbevinden te maken heeft, beheerst: het emotionele brein. Door controle te krijgen over dit deel van de hersenen, is het mogelijk om stoornissen die voortkomen uit stress, angsten of depressie zelf te genezen.
ISBN 9789021538495 Uitgeverij Kosmos Prijs 23,50
Het innerlijke medicijn
De weg naar een nieuwe geneeskunde voor lichaam en geest
Door Thierry Janssen
In Het Innerlijke Medicijn legt Janssen uit waarom diverse alternatieve geneeswijzen, van acupunctuur tot reiki, kunnen werken. Onderzoeken laten zien dat yoga, tai chi en chi kung ons herstellend vermogen versterken.
Hier vind je adressen waar je terecht kan voor een persoonlijke begeleiding in je verwerkings- en aanvaardingsproces als HSP.
De samenwerking met Centra, therapeuten en psychologen is gebaseerd op een basisopleiding (psychosociale en/of pedagogische begeleiding), die erkend is door het ministerie van onderwijs, in combinatie met de ervaring die deze personen hebben met hooggevoeligheid. Op deze manier streven wij een professionele basishouding van de hulpverlener na.
Hou er rekening mee dat er géén specifieke therapie is voor HSP's, de ene HSP is de andere niet en daardoor kan de ene manier van aanpak beter geschikt zijn dan de andere, naar gelang het individu. Spreekt een therapie je niet direct aan, geef je zoektocht dan niet zomaar op en ga op zoek naar een benaderingswijze die beter bij je past!
Bent u - als therapeut, als bewustwordingscentrum - ook intensief bezig met HSP en heeft u interesse om op deze pagina te verschijnen , neem gerust contact met ons op. Neem ook eens een kijkje bij onze vorming 'HSP voor professionals', inschrijven kan nog tot 30 april 2014, of lees hier onze brochure na !
Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen VZW Informatie- en Consultatie Centrum
Individuele therapie voor volwassenen en voor kinderen
Cursussen en workshop voor HSP's
Praatkaffee's
Thema-avonden
Vakantiekampen voor gevoelige kinderen
en nog zoveel meer
Psychologe verbonden aan ons centrum is Mireille Helderweirdt. Contacteer haar gerust rechtstreeks op het nr 0479 52 28 03 of via mail mireille.helderweirdt@skynet.be
Zelf HSP met studies: Bachelor in Sociaal Werk; Master in Psychologische en Pedagogische Wetenschappen; aangevuld met relevante bijscholingen. Thema's:
Relatie met jezelf: zoektocht naar jezelf, een passende job en/of studierichting; emotioneel evenwicht; zelfzorg;
Relatie/communicatie met anderen: broer/zus, ouders, vrienden, partner; kinderen; collega's; chef;
Nemen van belangrijke keuzes/beslissingen: studiekeuze, levensovertuiging; partner; job;
Innerlijke belevingen: stress; moeite met opkomen voor zichzelf; minderwaardigheidsgevoel; perfectionisme; schuldgevoelens; rouw; angsten; woede; burn-out; depressie;
Ontwikkelen van vaardigheden: effectieve communicatie, assertiviteit, leiderschap,
In 2011 deed A.S. De Pamelaere een onderzoek naar de correlatie hooggevoeligheid en pesten bij kinderen uit de lagere school, dit in het kader van haar professionele bachelor toegepaste klinische psychologie.
Iedereen kan slachtoffer worden maar er zijn tendensen Enige waakzaamheid is aangeraden bij personen met volgende eigenschappen. Zij lopen immers een groter risico om slachtoffer te worden van ongewenst gedrag:
Bang, angstig
Lage zelfwaardering
Anders zijn
Conflictvermijders
Niet erg sociaal vaardig
Nauwgezet, rigide
Sterke persoonlijkheid
Klokkenluiders
Zij die een privilege hebben
* Bron Provikmo: Sensibilisering grensoverschrijdend gedrag.
Tips voor ouders
Neem het verhaal van jouw kind ernstig
Luister naar jouw kind, geef het de tijd om op verhaal te komen
Neem contact op met de school of een vertrouwenspersoon op school
Stel jouw kind gerust dat het dit niet alleen hoeft te dragen
Bevestig jouw kind dat dit gedrag niet aanvaardbaar is
Bevestig dat jouw kind hier niet het probleem is
Tips voor school
Neem de tijd om het verhaal van het kind of ouders te beluisteren
Beloof discretie
Zoek een manier waarop het kind weet dat het steeds bij iemand terecht kan op school
Heb begrip voor de angst dat het kind doorstaat
Overleg met het kind zodat je weet wat "dit" kind "nu" nodig heeft en bewerkstellig een vertrouwensrelatie met het kind
Anekdote
We kwamen dit berichtje tegen op facebook, en we hebben geen idee wie de auteur is en of het überhaupt waar is. Wat we wel weten, is dat het een heel mooi verhaal is, en zeker het lezen waard:
Een onderwijzeres in New York onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht. Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze de de klas dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen.
Katharine Briggs en Isabel Myers ontwikkelden een persoonlijkheidsvragenlijst gebaseerd op de bevindingen van Carl Gustaf Jung die een aantal criteria onderzocht naar het herkennen van een aantal psychologische types.
De test beschrijft de voorkeuren van iemand op 4 verschillende dimensies. Door de combinatie van de vier voorkeuren komt men tot één van de 16 verschillende persoonlijkheidstypes.
Deze types zijn te vergelijken met 'archetypen', ze zeggen niet wie je bent wel hoe jij in eerste instantie geneigd bent inwendig en uitwendig te reageren, met andere woorden: waar je voorkeur naartoe gaat. Daarbij is het belangrijk te weten dat er geen goede of slechte types bestaan en dat elke persoonlijkheid waardevol en uniek is.
Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden voor de MBTI. Vaak wordt deze test gebruikt in bedrijven met het oog op betere communicatie en het oplossen van conflicten. Maar ook voor relatieadvies of individuele ontwikkeling kan de test interessant zijn.
De vier dimensies:
De eerste dimensie (extraversion - introversion) omschrijft waaruit iemand zijn energie haalt. Een extravert type geeft er de voorkeur aan energie te halen uit de buitenwereld van activiteiten, mensen en dingen. Een introvert type geeft er de voorkeur aan energie te halen uit de innerlijke wereld van gedachten, gevoelens en ideeën.
De tweede dimensie (sensing - intuïtion) beschrijft hoe iemand informatie opneemt. Het gewaarwordend type geeft er de voorkeur aan zich te concentreren op informatie verworven via de vijf zintuigen en op praktische toepassingen. Het intuïtief type geeft er de voorkeur aan zich te concentreren op patronen, verbanden en mogelijke betekenissen.
De derde dimensie (thinking - feeling) beschrijft hoe iemand waardevolle beslissingen neemt. Het denkend type geeft er de voorkeur aan beslissingen te baseren op logica en een objectieve analyse van oorzaak en gevolg. Het voelend type geeft er de voorkeur aan beslissingen te baseren op een waarde-oordeel en houdt daarbij rekening met wat er belangrijk is voor mensen.
De vierde dimensie (judging - perceiving) omschrijft welke levensstijl iemand aanneemt. Het oordelend type houdt van een geplande, georganiseerde levenshouding en gaat probleemoplossend te werk om iets tot een goed eind te brengen. Het opmerkzame type houdt van een fexibele spontane aanpak en geeft er de voorkeur aan alle opties open te houden. Zij anticiperen op onvoorzien veranderingen.
De 16 types
ISTJ of de plichtsgetrouwe
ISTP of de technische
ISFJ of de dienaar
ISFP of de kunstenaar
INFJ of de beschermer
INFP of de idealist
INTJ of de wetenschapper
INTP of de denker
ESTP of de doener
ESTJ of de bewaker
ESFP of de performer
ESFJ of de verzorger
ENFP of de inspirator
ENFJ of de gever
ENTP of de visionair
ENTJ of de uitvoerder
Types HSP's naar een studie van Jacqueline Strickland
Jacqueline Strickland vermeldt op haar website zogenaamde verschillende subculturen van HSP's. Om tot dit resultaat te komen heeft zij zich gebaseerd op haar jarenlange samenwerking met HSP's en op de jaarlijkse HSP bijeenkomsten die zij samen met Elaine Aron organiseert.
Hierna volgt een korte verklaring van verschillende types HSP evenals de levenstaken waarvoor ze staan.
Activisten voor sociale rechtvaardigheid
Deze HSP's worden aangezet tot actie door onrechtvaardigheden naar mens (bv armoede, onderdrukking) en milieu toe.
Deze HSP's doen er goed aan zich te realiseren dat het redden van de wereld onmogelijk is en dat ze enkel kleine verschillen kunnen maken op hun levenspad.
Lichamelijke reageerders
Deze HSP's reageren lichamelijk sterker dan gemiddeld op bepaalde voedingsstoffen, lawaai, licht, geuren, stress. Ze vertonen sterkere lichamelijke reacties zoals allergieën, zwetende handpalmen, nervositeit, misselijkheid, migraine.
Deze HSP's doen er goed aan zichzelf goed te leren kennen, te plannen, te organiseren en steun te zoeken.
Gereserveerde intellectuelen
Deze HSP's zijn gewoonlijk introvert met een fijn intellect (kennis in de diepte, inzicht). Ze kunnen arrogant lijken, maar zijn niet noodzakelijk zo.
Deze HSP's doen er goed aan om mogelijkheden, manieren te zoeken waarin ze hun inzichten kunnen meedelen en toegankelijk maken.
Creatieve zielen en kunstenaars
Zij creëren en manifesteren hun ideeën en visies. Het medium kan muziek, drama, kunst, boeken, poëzie, schilderen... zijn.
Zij doen er goed aan de beste manier te zoeken om zich te uiten.
Helers
Dit zijn de geneeskundigen en "alternatieve" helers die ongewoon intuïtief zijn. "Alternatieve" helingswijzen kunnen Reiki, massage... zijn.
Priesterlijke adviseurs
Zij laten zich kenmerken door hun energetisch, doelgericht en spiritueel leven vol levensvreugde.
Zij doen er goed aan niet teveel "oorzaken" aan te nemen. Zij nemen best niet teveel projecten aan om burn-out of gelijkaardige aandoeningen te vermijden. Zij voelen zich het beste onder medewerkers en gelijkgestemde collega's.
HSP in transitie
Deze persoon heeft juist de eigenschap van hooggevoeligheid ontdekt. Deze kan zich hierom alleen, onbegrepen en veroordeeld voelen of kan zich net heel erg opgelucht voelen onder de herkenning.
Zij doen er goed aan zichzelf en hun grenzen beter te leren kennen. Dikwijls is het nodig smart en verlies te helen.
Core Issue HSP's
Dit zijn HSP's die een traumatische, problematische en soms verwaarloosde kindertijd hebben meegemaakt. Ze hebben geleden onder bepaalde types van misbruik. Zij kunnen zich machteloos en totaal verloren voelen.
Zij zijn veelal gebaat bij werk in de diepte onder therapeutische begeleiding.
Wijze, heilige HSP's
De Moeder Theresa's van de wereld. Volledige toewijding aan een hogere, spirituele roeping. Zorgverstrekkers en hoeders van jeugd, ouderen en stervenden. Zij ervaren zorgverstrekking aan kinderen, ouderen en stervenden als natuurlijk. Ze hebben een unieke mogelijkheid om diegenen met speciale behoeften te dienen.
Andere subculturen
Uiteraard zullen er HSP's zijn die zich niet ten gronde terugvinden in één van de bovenstaande subculturen. Wij zijn levensverhaal kwijt wil aan Jacqueline Strickland, kan terecht op www.lifeworkshelp.com.
De meeste psychologen, huisartsen, psychiaters, ... hebben nog niet veel kennis van hooggevoeligheid. Zij kunnen de eigenschappen dus ook vaak niet herkennen en er bijgevolg niet correct op inspelen. Veelal worden niet-aangepaste therapieën en medicatie voorgeschreven om bepaalde eigenschappen en symptomen onder controle te krijgen. Het is nochtans van het grootste belang dat de informatie over HSP bekend is, zowel bij het individu als bij artsen en allerlei welzijns-instanties.
Van zodra een persoon zich in het HSP-gebeuren herkent, zal die tal van angsten, gebeurtenissen en reacties uit het verleden beter kunnen plaatsen. Zaken die hem/haar al hun hele leven kopzorgen bieden.
Door het weten op zich en het besef dat men er niet alleen mee staat, legt de HSP uiteindelijk de basis tot een sterker zelfbeeld, een steviger zelfvertrouwen, kortom : een evenwichtiger leven.
Hoe ga je om met overprikkeling?
Belangrijk : Zorg goed voor jezelf!!
HSPs ervaren hun hooggevoeligheid ieder op een heel individuele manier. Vandaar dat het ook moeilijk is algemene tips en adviezen te geven om ermee te leren omgaan. Het zal voor ieder wat zoeken zijn om een persoonlijk evenwicht te vinden.
Zorg goed voor jezelf is het beste advies dat je kan opvolgen. Zei men al niet in de Bijbel : Bemin je naaste zoals jezelf? Vandaag de dag zijn we zo gehaast en jachtig bezig dat we steeds minder tijd hebben om stil te staan bij onszelf. De zorg voor ons innerlijke zelf en het luisteren naar de signalen van je eigen lichaam schieten er meestal bij in. We denken aan ons werk, aan de kinderen, je man/vrouw, de relatie, het huishouden, onze materiële status, maar waar we niet meer bij stilstaan is wat wijzelf nodig hebben om ons goed te voelen.
Elaine Aron zei daarover in haar eerste boek : De HSP is als een plantje. Het soort zaad dat de grond ingaat je aangeboren karakter is maar een deel van het verhaal. De kwaliteit van aarde, water, zon en verzorging heeft ook een sterke invloed op de volgroeide plant die jij nu bent. Als de groeicondities erg slecht zijn, komen er nauwelijks bladeren, bloemen en zaden tevoorschijn. Je hooggevoeligheid kan soms aanvoelen als een negatieve eigenschap, het is echter ook een bron van tal van positieve elementen. Als je je talenten en je intuïtie op de juiste manier verzorgt en aanwendt, zal ook jij floreren en opbloeien.
Rust
Voldoende rust en tijd nemen voor jezelf is alvast de boodschap. Als je dat niet gewoon bent, zal dat enige aanpassing vragen van jou en je omgeving. Maak hen vooral duidelijk dat je dit echt nodig hebt. Probeer tot rust te komen en te ontspannen en probeer aan te voelen wanneer je dat nodig hebt. Dat zal voor iedereen anders liggen. Allerlei vormen van alleen bezig zijn behoren tot de mogelijkheden: meditatie, yoga, gebed, sport, een boek lezen, wandelen, slapen, .
Regelmaat
Een regelmatige leefwijze helpt overprikkeling tegen te gaan. Nieuwe situaties, omgevingen of gedragspatronen geven immers extra prikkeling in vergelijking met bekende situaties, omgevingen of gedragspatronen. Door ervoor te zorgen dat het dagelijks leven zo min mogelijk extra prikkels met zich meebrengt krijg je een soort van evenwicht. Een bekende situatie zal je meer bevallen dan een onbekende.
Natuurlijk geldt dit in het algemeen. Soms zal je wel nieuwe dingen moeten of willen uitproberen (zou het leven anders niet te ééntonig worden?). Probeer dan zoveel mogelijk omgevingsfactoren bekend te houden en neem niet meer dan 1 situatie per keer aan. Na verloop van tijd zal het spanningsniveau dat hierbij hoort afnemen en evolueert het geheel naar een bekende situatie.
Leer jezelf aanvoelen
Wanneer je je oncomfortabel voelt, ga dan na hoe dat zou kunnen komen.
Voel ik mij boos, verdrietig, overstuur, opgewonden?
Wat heb ik nodig om mij beter te voelen? Rusten, ademhaling regelmatig krijgen, eten, naar toilet gaan, afzondering, even afreageren op een onschuldige manier, ?
Dit lijkt op het eerste zicht makkelijk en zelfs overbodig, maar dat is het zeker niet. Het vergt een poosje echt stilstaan bij jezelf en je lichaam om je oncomfortabele gevoel concreet en correct te interpreteren.
Stap eens uit de situatie
Probeer eens naar de situatie te kijken van buitenaf. Probeer als het ware afstand te nemen van hetgeen jij op dat ogenblik ervaart. Is dit inderdaad een bedreigende omgeving, of kan je er op een andere manier naar kijken, zodat je er beter mee om kan gaan?
Stel je voor dat je in een druk station loopt. Stemmen, schreeuwen, drukte, lawaai, het wordt je allemaal teveel! Je raakt overprikkeld waardoor je alleen maar wil wegvluchten van de situatie. In plaats van direct weg te lopen, neem even de tijd om te bedenken waar je je nu bevindt. Bedenk dat het inderdaad een station is dat je overweldigt. Dit is niet echt een reden om weg te lopen. Probeer nuchter te blijven en voel dat je overprikkeld bent. Je voelt je bedreigd, maar in werkelijkheid ben je dat niet.
Door je bewust te zijn van je eigen reactie en de reële situatie,zal je in staat zijn de situatie in een ander kader te plaatsen en te voelen dat er geen reden is tot paniek.
Wanneer je de pedalen verliest
Voel je tijdens een activiteit de spanning in je lichaam en geest in die mate opbouwen, dat je je er niet goed meer bij voelt? Probeer dan een pauze in te lassen om iets totaal anders te gaan doen.
Dit laat je toe even mentaal en fysiek afstand te nemen van de gegeven activiteit en zo bouw je de spanning af. Het is belangrijk met beide voeten op de grond te blijven want HSP's hebben nogal de neiging zich in zaken te laten meesleuren en op die manier de controle over zichzelf en de situatie te verliezen.
Dit is een belangrijk aandachtspunt. Op tijd afstand nemen en een stapje achteruitzetten kan je perspectief op de situatie terug rechtzetten.
Aanvaard je hooggevoeligheid
Aanvaarding is hier het sleutelwoord, net zoals bij allerlei andere karaktertrekken. Aanvaard het feit dat je hooggevoelig bent. Net als bij andere moeilijke onderwerpen, is het ook hier belangrijk er niet van weg te vluchten maar het feit onder ogen te zien. Alleen daardoor kan je er rekening mee houden en een manier vinden om ermee om te gaan. Deze manier zal voor iedere HSP anders zijn, omdat ieder individu anders is.
Een HSP is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz.... Een HSP raakt daardoor sneller overprikkeld en heeft de behoefte zich terug te trekken op zichzelf.
HSP is geen ziekte maar een karaktertrek met vele verschillende eigenschappen. Indien je er niet op de juiste manier mee leert omgaan (en dit kan voor iedere HSP anders zijn) kan deze karaktertrek de oorzaak zijn van zowel fysieke als psychische aandoeningen/problemen.
Elke HSP heeft verschillende eigenschappen, beleeft zn HSP-zijn op een eigen, individuele manier.
Indrukken en prikkels?
Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op, staan we bloot aan allerlei prikkels. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen, enz nemen we voortdurend en vaak onbewust via onze zintuigen op. Alles is in feite een prikkel en niet alleen van buitenuit. Onze gevoelens en gedachten vormen de prikkels van binnenuit.
HSPs hebben meer tijd nodig om deze indrukken te verwerken dan minder gevoelige personen. Om dit proces te helpen, hebben ze het nodig zich terug te trekken op zichzelf. Dikwijls zijn zij zich daar niet van bewust of krijgen zij daartoe de kans niet. Als gevolg daarvan raken ze over hun toeren en/of worden ze geïrriteerd, soms zelfs agressief.
Positieve eigenschappen
Ondanks het feit dat vele HSPs hun hooggevoeligheid vaak als negatief ervaren zijn er ook heel wat positieve eigenschappen.
Je bent beter in het signaleren van fouten en dus ook in het vermijden ervan. Je doet je werk gewetensvol en je werkt meestal hard. Je kan je heel goed concentreren wanneer je door niets of niemand wordt afgeleid. Je merkt kleine nuanceverschillen op in allerlei waarnemingen, zoals kleuren, kleding of sfeer. Je verwerkt vele dingen op een ander, dieper niveau dan de doorsnee persoon. Je voelt planten en dieren beter aan. Je denkt vaak na over de diepere zin van het leven.
Verstand versus gevoel
In onze maatschappij wordt hooggevoeligheid niet altijd begrepen, laat staan gewaardeerd. Van jongsaf aan leren we immers dat het verstand primeert op het gevoel. Daardoor leren we als het ware onze gevoelige kant te negeren en niet te luisteren naar de signalen van ons lichaam en ons hart. Dit kan op lange duur leiden tot innerlijke conflicten en ontevredenheid.
Het is dus belangrijk zich zo vlug mogelijk bewust te worden van het HSP-zijn, om op een evenwichtige manier te leren omgaan met de eigen behoeftes en noden. HSPs zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Als kind hebben ze vaak geleerd hun hooggevoeligheid te camoufleren of uit te schakelen uit overlevingsdrang. Dat blijft ook voor vele volwassen HSPs gelden. Zij werden immers geconditioneerd in hun gedrag op jonge leeftijd en dat patroon is moeilijk te doorbreken.
Aan de andere kant zijn HSP's erg creatief en hebben zij een brede interesse. Ze zijn zorgzaam en empatisch (meelevend) en krijgen snel inzicht in een situatie waardoor ze originele en creatieve oplossingen kunnen aanbrengen bij problemen. Ze hebben een goed ontwikkelde intuïtie en tonen veelal interesse en inzicht in spirituele zaken.
Functioneren in groep is een zwak punt. Drukte en sociale gebeurtenissen gaan zij liever uit de weg.
Een diepgaand één-één gesprek geniet hun voorkeur.
Wat de laatste 2 punten betreft, daar komen we zeker nog op terug.
opgelet voor valkuilen
Omdat je je zo goed kan inleven in anderen (empathie), bestaat het gevaar dat je je gaat verliezen in de emoties van een ander. Uiteindelijk kan je niet meer onderscheiden of die gevoelens nu van jou of van de ander zijn.
HSP's worden soms letterlijk leeggezogen door anderen. Ze hebben dan zelf geen energie meer over en worden prikkelbaar.
Een HSP is doorgaans nauwgezet en perfectionistisch ingesteld, vaak wil hij de dingen té goed doen. Dit kan de diepliggende oorzaak zijn van vele kwalen, o.a. chronische vermoeidheid, grote stemmingswisselingen, depressies en verslavingen
Faalangst en angst om fouten te maken, maken soms dat je helemaal niets meer doet.
Een HSP is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz.... Een HSP raakt daardoor sneller overprikkeld en heeft de behoefte zich terug te trekken op zichzelf.
HSP is geen ziekte maar een karaktertrek met vele verschillende eigenschappen. Indien je er niet op de juiste manier mee leert omgaan (en dit kan voor iedere HSP anders zijn) kan deze karaktertrek de oorzaak zijn van zowel fysieke als psychische aandoeningen/problemen.
Elke HSP heeft verschillende eigenschappen, beleeft zn HSP-zijn op een eigen, individuele manier.
indruk
Indrukken en prikkels?
Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op, staan we bloot aan allerlei prikkels. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen, enz nemen we voortdurend en vaak onbewust via onze zintuigen op. Alles is in feite een prikkel en niet alleen van buitenuit. Onze gevoelens en gedachten vormen de prikkels van binnenuit.
HSPs hebben meer tijd nodig om deze indrukken te verwerken dan minder gevoelige personen. Om dit proces te helpen, hebben ze het nodig zich terug te trekken op zichzelf. Dikwijls zijn zij zich daar niet van bewust of krijgen zij daartoe de kans niet. Als gevolg daarvan raken ze over hun toeren en/of worden ze geïrriteerd, soms zelfs agressief.
Positieve eigenschappen
Ondanks het feit dat vele HSPs hun hooggevoeligheid vaak als negatief ervaren zijn er ook heel wat positieve eigenschappen.
Je bent beter in het signaleren van fouten en dus ook in het vermijden ervan. Je doet je werk gewetensvol en je werkt meestal hard. Je kan je heel goed concentreren wanneer je door niets of niemand wordt afgeleid. Je merkt kleine nuanceverschillen op in allerlei waarnemingen, zoals kleuren, kleding of sfeer. Je verwerkt vele dingen op een ander, dieper niveau dan de doorsnee persoon. Je voelt planten en dieren beter aan. Je denkt vaak na over de diepere zin van het leven.
Verstand versus gevoel
In onze maatschappij wordt hooggevoeligheid niet altijd begrepen, laat staan gewaardeerd. Van jongsaf aan leren we immers dat het verstand primeert op het gevoel. Daardoor leren we als het ware onze gevoelige kant te negeren en niet te luisteren naar de signalen van ons lichaam en ons hart. Dit kan op lange duur leiden tot innerlijke conflicten en ontevredenheid.
Het is dus belangrijk zich zo vlug mogelijk bewust te worden van het HSP-zijn, om op een evenwichtige manier te leren omgaan met de eigen behoeftes en noden. HSPs zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Als kind hebben ze vaak geleerd hun hooggevoeligheid te camoufleren of uit te schakelen uit overlevingsdrang. Dat blijft ook voor vele volwassen HSPs gelden. Zij werden immers geconditioneerd in hun gedrag op jonge leeftijd en dat patroon is moeilijk te doorbreken.
Aan de andere kant zijn HSP's erg creatief en hebben zij een brede interesse. Ze zijn zorgzaam en empatisch (meelevend) en krijgen snel inzicht in een situatie waardoor ze originele en creatieve oplossingen kunnen aanbrengen bij problemen. Ze hebben een goed ontwikkelde intuïtie en tonen veelal interesse en inzicht in spirituele zaken.
Functioneren in groep is een zwak punt. Drukte en sociale gebeurtenissen gaan zij liever uit de weg.
Een diepgaand één-één gesprek geniet hun voorkeur.
Wat de laatste 2 punten betreft, daar komen we zeker nog op terug.
Opgelet voor valkuilen
Omdat je je zo goed kan inleven in anderen (empathie), bestaat het gevaar dat je je gaat verliezen in de emoties van een ander. Uiteindelijk kan je niet meer onderscheiden of die gevoelens nu van jou of van de ander zijn.
HSP's worden soms letterlijk leeggezogen door anderen. Ze hebben dan zelf geen energie meer over en worden prikkelbaar.
Een HSP is doorgaans nauwgezet en perfectionistisch ingesteld, vaak wil hij de dingen té goed doen. Dit kan de diepliggende oorzaak zijn van vele kwalen, o.a. chronische vermoeidheid, grote stemmingswisselingen, depressies en verslavingen
Faalangst en angst om fouten te maken, maken soms dat je helemaal niets meer doet.