Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
19-02-2014
Planetoïden alom
Als we 's avonds in het duister naar het firmament staren, dan zien we soms een geflits van jawelste aan het firmament en we spreken dan van vallende sterren. Het is gewoon klein ruimtepuin (stof) wat verbrandt in de atmosfeer. Anders ligt het met van die grote vliegende rotsblokken die af en toe rakelings langs deze aarde vliegen of dwars door de atmosfeer van de aarde vallen en dan ergens terecht komen, zoals bv. vorig jaar in het Russische Oeralgebied, waarbij in een paar dorpen en grote stad de materiële schade groot was en veel mensen door rondvliegende scherven van ruitdelen en houtslinters die uit de sponningen van ramen waren geslagen gewond werden. In de nacht van 17 op 18 februari is er weer zo'n planetoïde langzij de aarde gekomen. Met de zogenaamde Stooh-telescoop op de Canarische eilanden hebben ze dat vliegende 'Ajax-complex' (met een diameter van 270 m) op een afstand van 3,4 miljoen kilometer van de aarde verwijderd kunnen waarnemen. Geregistreerd is deze planetoïde onder de benaming 2000 EM-26. Er zijn nog genoeg van die 'vliegende schuiten' onderweg en net als met de aardbevingen in Groningen, die ook steeds sterker worden, zien we tegenwoordig plots kolossale gevaartes door het heelal komen, waarvan te hopen is dat ze in de atmosfeer verbranden en raken ze onze aarde, dan mogelijk in een van onze wereldzeeën en liever niet in bevolkte gedeelten van onze aarde terechtkomen.
19-02-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Gisteren werd bericht dat de Yutu- het Chinese maanwagentje en verkenningsvoertuig naar de knoppen was en de dure ingebouwde elektronica het volledig begeven. had. De hele wereld had het 'Chinese konijn' al een eeuwig verblijf op de maan toegedacht. Tot grote verbazing kreeg men vandaag in het controlecentrum weer gegevens door die Yutu op de maan verzameld had. Om de dure ingebouwde elektronica van het maanwagentje te beschermen zijn er enkele zonnepanelen aangebracht die dichtklappen op het moment dat de lange maannacht, waarin koning Frost de baas is, zich openbaart. Zodra het weer dag is gaan deze automatisch open. Gedacht werd dat alles bevroren was en dit euvel niet meer te verhelpen viel. Of die zonnepanelen vanaf nu functioneel blijven is de vraag, maar de hele wetenschapswereld hoopt dit wel. We moeten het maar afwachten. De moonlander die Yutu op de maan gebracht heeft en waarin ook besturings-electronica is ingebouwd was zowel gisteren alsmede vandaag nog prima in orde. Aan de buitenkant hiervan is wel een camera gemonteerd die steeds de omgeving in de gaten houdt. Met deze moonlander is Yutu wel op de maan gezet, maar het 'konijn' is niet in staat om daar in te stappen om eventueel naar de aarde terug te keren.....dat niet! Nagekomen nieuws over Mars: De curiosity, de Marsrobot, heeft op Mars vulkanisch gesteente ontdekt dat erg lijkt op vulkanische gesteente dat we hier op aarde kunnen aantreffen. Men heeft dat stuk gesteente zo groot als een mensenhoofd de naam van onderzoeker Jake Matyevic gegeven.
13-02-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Bewijs voor grote meteorietinslag op aarde: Paleontoloog Jan Smit heeft in de republiek Montenegro sporen ontdekt van een grote meteoriet die op zo'n inslag zou wijzen. In kleilagen vond hij iridium, een specifiek element van ingeslagen meteorieten. Tijdens het bestaan van de aarde en dan gaan we miljoenen jaren terug zijn er veel inslagen geweest. Hele gebieden werden vaak verpletterd en waar zo'n geweldig groot gevaarte neerkwam werd alle leven vernietigd. Bij een meteorietinslag in Mexico zijn toentertijd diverse aldaar levende wezens en diersoorten door zo'n inslag verdwenen; zo bv. de dinosaurus. Groenten in de ruimte: In het internationale ruimtestation de ISS heeft de Russische wetenschapper Margarita Levinskikh in een speciaal ingerichte broeikas erwten, dwergtarwe en Japanse bladgroenten verbouwd. Alles is van prima kwaliteit en volkomen veilig te eten. Binnenkort gaat men ook rijst, tomaten en paprika verbouwen en het duurt niet lang meer of de aldaar verblijvende astronauten kunnen voor 50 procent in hun eigen levensonderhoud voorzien. Hier op Aarde hebben we ook al zo'n utopisch "buitenaards station staan" en men verwacht hier veel te weten te komen hoe mens en dier in een dergelijke besloten ruimte zich gedragen en hoe het zich toekomstig allemaal ontwikkelt. Gisteren bij Pauw & Witteman waren een groep zieke mensen die op Spartaanse wijze zochten naar een uitweg tot genezing of verbetering van hun gezondheidstoestand. De wereld staat met veel zaken op zijn kop en is op allerlei gebied zoekende naar een andere en betere manier van werken, leven en overleven.
05-02-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Nieuws Mars: Uit diverse proeven is nu absoluut vast komen staan dat er op de planeet Mars ooit rijkelijk water gestroomd heeft. De Marsverkenner, de Opportunity is al een tijdlang bezig de EndeAvour-crater op Mars te onderzoeken. Deze krater is ooit ontstaan door inslag van een meteoriet, zoals op aarde ook ooit gebeurd is en verschillende kraters en meren hebben daar hun ontstaan aan te danken. In het verleden heeft Mars ook een dampkring gekend maar is deze op onbekende wijze kwijtgeraakt; vandaar dat het op de planeet Mars niet leuk vertoeven zal wezen, want het landschap ziet er onherbergzaam uit en het is er kil en guur. Uit eerdere proeven en gevonden mineralen was eveneens vastgesteld dat er water op de planeet is geweest en mogelijk bij verkenning van nog diepere oppervlakten er ook nú nog aanwezig is. Yutu: Dit is de Chinese maanverkenner, die vorig jaar gelanceerd is. De maanrover heeft een energieprobleem met de zonnecellen. Overdag, en een dag op de maan duurt ruim twee weken, wordt er met zonne-energie gewerkt en 's nachts met een radioactieve energiebron. 's nachts zakt de temperatuur op de maan naar 180 graden Celsius onder de nul en men vermoedt dat door bevroren stofdeeltjes de zonnepanelen van de maanrover niet meer open gaan. De yutu, het 140 kilogram wegende voertuig op zes wielen legt per uur een afstand van 200 meter af en stuurt de geregistreerde gegevens per antennes naar de aarde. De change 3 (de maanlander) werkt nog wel perfect. Mogelijk is de Yutu(het konijn van Jade) nog weer technisch perfect te krijgen, maar het is afwachten geblazen. Virgin Galatic: Dit is een ruimtereisorganisatie die een paar prototypes van ruimteschepen aan het uittesten is en bij deze maatschappij kunnen we straks ons heelalreisje boeken. Hun testplaats is gelegen in de Californische Mojavewoestijn en bij elke vlucht zijn er testpiloten aan boord die diverse toestellen aan het uittesten zijn. Bij de laatste testvlucht had men in korte tijd al een afstand van 21.640 km weten te overbruggen en ook de landing nadien is perfect verlopen.
27-01-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Esa ruimtesonde Rosetta uit lange sluimering ontwaakt
De ruimtesonde Rosetta werd door Esa gelanceerd op 8 juni 2011. Na een lange tocht van meer dan 1 miljard kilometer door de ruimte begon ze te klungelen en het vluchtleidingscentrum van Esa onder leiding van de Nederlander Fred Jansen begon te twijfelen of ze ooit weer bruikbaar zou worden. Na een sluimerende hazenslaap van 957 dagen gaf de kometenjager Rosetta sinds gisteren weer een helder teken van leven en is Rosetta zodanig geprogrammeerd dat ze binnenkort landt op de komeet 67 P 1, beter bekend als de komeet Tsoerjoemov-Gerasimenko. De Nederlandse degelijkheid heeft het gewonnen van alle luchtpiraten die Rosetta op haar lange hazenslaapreis door de ruimte is tegengekomen. Ik hoop dat Rostta als de schone slaapster onder de ruimtesondes ons veel kan vertellen over de lange lift die ze straks krijgt op de 67 P-1. We houden deze komeet in de gaten en is er bijzonder nieuws over dat 'vliegend fort' dan krijgt u dit allemaal meteen te horen.
21-01-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vliegende groenblauwe vuurbal boven Nederland was een meteoriet
Gisterenavond tussen 21.15 en 21.20 uur werd er op diverse plaatsen in Nederland een groenblauwe vuurbal aan het firmament waargenomen. Vertellen kan ik u dat we hier te maken hadden met een stuk vliegend ruimtepuin dat door de aardse atmosfeer is doorgedrongen. In mijn stukken die over ruimtevaart en heelal gaan heb ik vorig jaar in een van de artikeltjes hierover de diverse begrippen uiteengezet over hemelvoorwerpen die meestal als ze de aardse atmosfeer naderen verbranden tot stof en die deeltjes die er mogelijk doorheen komen vallen in de regel in een van de grote wereldzeeën, maar nooit uitgesloten is dat er ook brokstukken boven een bebouwde kom uiteen kunnen vallen. Op 15 februari 2013 hebben we de gevolgen hiervan kunnen zien toen zo'n groot rotsblok boven de Russische Oeral tot ontploffing kwam en de miljoenenstad Tsjeljabinsk zwaar getroffen werd. De schade was enorm en meer dan 1000 mensen liepen verwondingen op door vliegende glasscherven of anderzijds. De meteoroïde die daar uiteenspatte had een doorsnee van 17 meter, woog 10.000 ton en bestond voor 86 procent uit chrondiet; dit is een soort ijzer. Wetenschappelijk is dit in de loop van het vorig jaar vastgesteld. Ook in België, Duitsland en Engeland zijn er mensen geweest die boven hun land deze meteoriet d.d. 18 jan. 2014 hebben waargenomen en diverse opnames zijn er voorhanden die gemaakt zijn met een dashcam, mobieltje of een all-sky camera. Vermoed wordt dat de meteoriet ergens in de Noordzee zijn einde gevonden heeft. In de loop van de volgende week zullen er nog wel meer opnames boven water komen en volgt hierop nog verder nieuws dan zal ik u dit uitgebreid op deze site komen vertellen. Voorlopig moet u het doen met een paar summiere opnames en een filmpje van Ton Bruynis die door RTV-Oost op het internet is ingebracht. Ga hiervoor naar http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=180608
19-01-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Hier op aarde kennen we voor al ons huisvuil een opruimingsdienst die in sommige landen dagelijks het achtergelaten vuil en/of huisvuil komt ophalen. Hier in Nederland geschiedt dat wekelijks. Problematisch zijn gebieden geworden waar vroeger hooguit een enkeling op onderzoek was, maar tegenwoordig zijn het er duizenden die een bezoek afleggen aan de Zuid-en Noordpool en sinds Juri Gagarin als eerste ruimtevaarder het heelal ging verkennen is het in de ruimte ook een drukte van belang geworden. Tijdens de Koude Oorlog werden er zelfs bewust 'vuilcontainers' de ruimte ingeschoten met de bedoeling dat ze schade zouden toebrengen aan vijandelijke verbindingssatellieten of anderzijds. Net als gewone mensen zijn er ook slordige astronauten die af en toe wel eens wat uit hun handen laten glijden en al die voorwerpen of weggesmeten afval zweeft met een snelheid van duizenden kilometers om onze aarde. Deutsches Zentrum für Luft-und Raumfahrt: Onderzoekers van dit centrum in Stuttgart willen met een speciale laser al deze voorwerpen aanstralen en in kaart brengen welke baan ze precies volgen. Door al dat rondvliegend ruimteschroot kunnen in de ruimte wandelende astronauten getroffen worden en ook het ISS ruimtestation, de diverse weersatellieten en bv. een space shuttle kunnen grote schade oplopen bij een mogelijke botsing. Men schat dat er plm. 6 ton vuil door het heelal ronddwarrelt en het wordt de hoogste tijd dat we al die rommel niet alleen registreren, maar ook gaan opruimen. Misschien vinden we op korte termijn een voorwerp uit die al dat zwevend vuil verpulvert tot stof dat op een bepaald aards punt bv. in de Grote Oceaan terecht komt. Zeker weten, komt men op korte termijn tot een oplossing voor dit inmiddels gevaarlijk geworden ruimteafvalprobleem.
29-12-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Ruimtestations, Mars en-Maanbezoek Binnekort Heel Gewoon
We kennen allemaal het ISS, het International Space Station, het ruimtestation waar afwisselend astronauten verblijven die aldoor bezig zijn met het heelal om alles wat daar gebeurt en te zien is op foto en film vast te leggen. Zo'n station is een zwevend laboratorium met van allerlei apparatuur aan boord om de hele zaak als het ware draaiend te houden. Ook moet zo'n station steeds bevoorraad worden met astronautenvoeding, nieuwe onderdelen en alles wat er zoal nodig is. Er zijn diverse ruimtebedrijven die daarvoor zorgen en er is zelfs concurrentie ontstaan onder deze firma's; hierdoor dalen de vervoersprijzen en een gezonde wedloop tussen bedrijven als Dragon, Cygnus en SpaceX is alleen maar toe te juichen en houdt de sowieso al peperdure ruimtevaart overeind. Momenteel zijn er 6 astronauten aan boord van de ISS en gisteren hebben de Amerikaanse bewoners van het ISS, Mike Hopkins en Rick Masracchio, met een robotarm een geslaagde reparatie kunnen verrichten aan een circulatiepomp van een van de koelingsinstallaties, waarvan een drukventiel niet meer functioneerde. Ruim 5 uur zijn ze in de ruimte bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen en ik hoorde zelfs dat een van de pompen in zijn totaliteit geheel vervangen is. Op Eerste Kerstdag gaan ze kijken of alles voor 100 procent in orde is en maken ze weer een ruimtewandeling. Op Mars is de NASA volop actief en op de maan de Chinezen. Binnen een tijdsbestek van amper 10 jaar gaan de eerste kwartiermakers op die planeten aan de slag en langzamerhand komt het ooit zover dat we met zo'n vliegende heelalbus daar naartoe reizen en mogelijk dienen de vele ruimtestations die men gaat opbouwen als tussenstation om vandaaruit naar Mars en/of de maan af te reizen.
Met robotarm wordt gewerkt om alles te repareren
22-12-2013 om 19:20
geschreven door Evert Hübbers
De maan mag dan weliswaar niet bewoonbaar zijn, maar het is wel een hemellichaam met onuitputtelijke energiebronnen van delfstoffen die hier op aarde slechts in kleine hoeveelheden en/of helemaal niet te vinden zijn. Een van die stoffen is helium 3, een zeldzame isotoop van helium en een ideale brandstof voor kernfusie, omdat hierbij bijna geen of althans heel weing radioactiviteit vrijkomt en het fusieproces uitstekend te beheren valt. Uiteindelijk is de maan van niemand, maar toch zijn er steeds personen en landen die zich eigenaar van een gedeelte van dit hemellichaam noemen. Tussen de VS, Rusland, China, India, Japan, de Esa, Frankrijk, Duitsland, Groot Brittanië en Italië is wel een overeenkomst tot samenwerking met betrekking tot onderzoek en het eventueel exploiteren van aldaar gevonden delfstoffen. Doordat het hier om landen gaat die op allerlei gebied de wereld dirigeren zal er niet direct een strijd uitbreken om het maanbezit. Technisch is men volledig op de hoogte met de delfstof helium 3. Men kan dit 'gesteente' verhitten op 600 graden C en vloeibaar maken. Door de zonnewind op de maan wordt steeds opnieuw helium 3 aangevoerd en als het ooit zover komt dat we hier op aarde ons profijt daar vandaan halen, hoeven we direct niet bang te zijn dat deze nieuwe energiebron zodanig uitgeput raakt dat we zonder komen te zitten. De enige moeilijkheidsgraad om dit vloeibaar helium naar de aarde te vervoeren is het transport, maar door enkele tussenstations te bouwen en een soort ingenieuze 'Jacobsvervoerladder' naar de aarde lijkt me deze nu nog moeilijke haalbare utopie op korte termijn haalbaar te wezen. Gezien mijn hoge leeftijd zal ik het wel niet meer meemaken, maar voor 1925 zie ik ook de eerste menselijke kwartiermakers naar de planeet Mars vertrekken. De ruimte wordt voor ons nageslacht belangrijker dan de aarde en zal een nieuw tijdperk inluiden van welbehagen voor de hele mensheid.
Onze maan cirkelt in 27 1/3 dag (siderische maand) rond de aarde. Haar gemiddelde afstand van de aarde is 384.000 km. Tijdens haar omloop rond de aarde draait de maan ook eenmaal om haar eigen as; vandaar dat zij ons altijd dezelfde zijde toekeert. De maan ontvangt haar licht van de zon en is daarom van de aarde uit in verschillende gestalten (fasen) te zien. We spreken van Nieuwe Maan als de maan tussen aarde en zon in staat, waardoor ze onzichtbaar is en we haar dus niet kunnen zien; Eerste Kwartier als zij van ons uit 90 graden ten oosten van de zon staat; Volle Maan als de aarde tussen maan en zon in staat; Laatste Kwartier als de maan 90 graden westelijk van de zon staat. De maan kent geen atmosfeer, weer of wind. Haar doorsnede is 3475 km en haar massa 81 keer zo gering als die van de aarde. De oppervlakte bestaat uit vlakten die maria of zeeën genoemd worden en ook zijn er bergen. Ook andere planeten bezitten manen die zich rond deze planeten en met hen rond de zon bewegen. Mars heeft twee, Jupiter elf, Saturnus tien, Uranus vier manen en Neptunus slechts een. Momenteel voeren de Chinezen weer een uitgebreid onderzoek op en rondom de maan uit. Voorzover ik weet is de maan door verschillende verkennende astronauten betreden. Er zijn zelfs verhalen dat op de maan gebouwen staan en wezens wonen. Laatst las ik iets in een boek over maanbombardementen maar dit zijn allemaal science fiction verhalen, die spannend overkomen, maar uiteindelijk louter verzinsels. Maancyclus: Tijdvak van 19 jaar, of 235 maansomlopen, na verloop waarvan de maanfasen, schijngestalten, weer op dezelfde datum vallen. Synodische maand: We weten allemaal dat een maand het twaalfde deel van een jaar is, de siderische maand, ik had het er al over, de tijdsruimte is die de maan nodig heeft om eenmaal rond de aarde te cirkelen en de synodische maand is het tijdvak tussen twee opeenvolgende nieuwe manen (plm 29 1/2 dag). Maansverduistering: Treedt de volle maan in de schaduw van de aarde, dan ontstaat een maansverduistering. Deze kan ook gedeeltelijk zich openbaren en dat is het geval als de maan slechts gedeeltelijk in haar totaliteit als de gehele maan door de slagschaduw van de aarde gaat. Hier beneden heb ik in beeld wat verduidelijkingen staan en ook de maanstanden van volgend jaar. Voor dit jaar dat bijna ten einde loopt hebben we zondag als maanstand eerste kwartier, op de 17de volle maan en met kerstmis laatste kwartier.
2 dec: Chinese lancering raket met verkenningsapparatuur naar maan
07-12-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
China heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke wereldmacht op economisch en technisch terrein. Voor Nederland is het een trouwe handelspartner en gevestigd in China hebben zich veel Nederlandse bedrijven en industrieën die van daaruit wereldwijd opereren. China lanceert vanuit de basis Xichang maandagochtend-Nederlandse tijd 1.30 uur vannacht-een sonde met aan boord een robotjeep die de maan gaat verkennen. Deze robotjeep noemt men de Jade Rabbit. Alsof vandaag gebeurt, herinner ik me nog goed de eerste geslaagde Amerikaanse maanlanding en uren heb ik in juli 1969 gekeken naar de uitzending van dit wereldgebeuren. In die tijd ging het niet zozeer om het verzamelen van wetenschappelijke gegevens, maar was het meer een prestigekwestie. We wensen China een geslaagde vlucht en hopen dat de robotjeep, voorzien met allerlei wetenschappelijke onderzoeksinstrumenten ons veel gegevens over onze maan kan verstrekken.
01-12-2013 om 14:13
geschreven door Evert Hübbers
Gisterenavond heb ik met belangstelling de komeet Ison gevolgd. Op een gegeven moment raakte hij volledig uit het zicht en op een bepaalde afstand van de zon zijnde moet deze grote ijs-en stofbal door de hoge zonnewarmte van 2700 graden C wel het loodje gelegd hebben, want geen enkele astronoom heeft hem nadien nog gezien. Vandaag was er een nieuwszender die melding maakte dat ISON niet volledig door de smeltkroes van de zon was opgeslokt en we over een paar dagen deze komeet toch nog konden bewonderen. Bevestigd was dit bericht door de ruimtevaartbureau's ESA & NASA. Niet onmogelijk is dat er nog een klein bolletje van overeind gebleven is, maar of die straks astronomisch of met het blote oog waarneembaar zal wezen, dat betwijfel ik ten zeerste. Men dacht dat deze super-komeet na zijn rit langs de zon een maandlang de aarde in een lichte gloed zou zetten. Ik denk dat we dit dienen te vergeten en moeten wachten tot 2061 als de komeet Halley ons weer bezoekt. Als het zover is zal ik u vanuit het walhalla-stadion van Petrus de nodige informatie hierover geven. Voorlopig wens ik u op de voorlaatste novemberdag van 2013 een aangenaam binnenshuiselijk weekend en hoop dat u met dit winderig en regenachtig weer eens uitgebreid de websites van Evert en zijn schrijvende familie bezoekt en buiten deze site ook even op visite gaat bij http://www.bloggen.be/eef en http://www.bloggen.be/broedereverard/
IJS
29-11-2013 om 16:31
geschreven door Evert Hübbers
Met dit kennisblog wil ik op eenvoudige wijze iedereen kennis laten maken met het heelal. Het heelal wordt ook wel de macrokosmos genoemd. Wat daar binnen dat heelal allemaal aanwezig is noemen we de microkosmos. De microkosmos is dus de wereld van het kleine, en wel die van de bijna onzichtbare levende wezentjes, bv. bacteriën, alsook die van de atomen en moleculen. Ook de hele flora en fauna valt binnen dit begrip, dus ook wij mensen.Van oudsher heeft de mensheid geprobeerd de orde en wetten van het heelal te ontdekken. Mogelijk zijn we in de loop der eeuwen eentiende van al die geheimen te weten gekomen. Momenteel houden we ons intensief bezig met de planeet Mars, die vroeger met een dichte atmosfeer om de planeet heen veel weg gehad heeft van de aarde en niet uitgesloten is dat we op die planeet kunnen leven. In 2023 wil men een bemande ruimtevaart richting Mars proberen te creëren. Op de rode planeet hebben we al twee onderzoeksrovers staan, waarvan de Curiosity de modernste is en al heel veel zijn we over deze planeet aan de weet gekomen. Gisteren werd vanaf de Amerikaanse basis van NASA Cape Canaveral vanuit de Atlas V-raket een NASA-sonde (robotverkenner) met de benaming Maven richting Mars gezonden om rondom Mars de verloren atmosfeer op te sporen. Mogelijk kan Manen ook antwoord geven op de vraag waar al dat water gebleven is dat ooit rijkelijk op Mars stroomde. Onlangs werd eveneens vanuit India een robotverkenner richting Mars gestuurd. Op dit blog heb ik al veel artikelen over de kosmos geschreven en u vindt deze verhalen hierover in de linkerkolom van deze site onder de categorie heelal 1-2-3. Hier beneden wat foto's van de lancering en surft u naar: http://nos.nl/video/576643-nasasonde-op-weg-naar-mars.html dan kunt u het vertrek van deze robotverkenner bekijken.
Mars wordt half september 2014 bereikt
19-11-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
NGC 1097: Het raadselachtige spiraalstelsel is op zo'n 45 miljoen lichtjaar afstand te vinden in het zuidelijke sterrenbeeld Formax (Oven). Het hemelobject ligt 16.3 miljoen lichtjaar van de aarde. De ontdekker hiervan was William Herschel. Linkboven op 40.000 lichtjaar ziet u de drie supernovae, geregistreerd als SN 1992 bd, SN 1999 EU en SN 20003 B. In het midden van dit melkwegstelselportret zit een door een ring omgeven zwart gat. De massa hiervan is twee miljoen keer groter dan de zon. Uit dat geweldige gat ontsnapt steeds gas en hierdoor wordt de massa steeds kleiner en kunnen zich geen nieuwe sterren vormen. Veel van die als het ware gekortwiekte en gekannibaliseerde stralende restdelen (jets) zweven nu steeds kleiner wordend binnen dit stelsel rond. De inmiddels niet meer goed functionerende Hubble ruimtetelescoop maakten enkele opnamen die op de beelden hier beneden te zien zijn. Planeet Mars: Nog niet alles is onderzocht, maar wetenschappelijk is het nu al voor 90 procent zeker dat Mars er voor miljarden jaren geleden net zo uitzag als nu de aarde. Komeet Ison: Deze begint steeds helderder te worden. De komeet is een soort ijskolom. Mogelijk doordat hij nu kennis gemaakt heeft met de eerste zonnestralen is het niet onmogelijk dat deze helderheid door smelting en verdamping van het ijs momenteel zo goed waarneembaar is. 's Morgens tussen 5 en 6 uur is hij bij opkomst van de zon oostelijk met een telescoop of sterke verrekijker te zien. Die zonnestralen kunnen kunnen voordat hij donderdag over een week op 28 november op zijn dichtst langs de aarde scheert Ison ook desintegreren en zodanig doen smelten dat er weinig of niets van overblijft en we deze komeet Ison, als de gebeurtenis van het jaar 2013, met het blote oog helemaal niet te zien krijgen. De Ison is de allergrootste komeet die ooit door het heelal gescheerd heeft en kan dit voor de aarde ook worden als hij, zoals vandaag waarneembaar, intact blijft. Hij opereert ver genoeg van de aarde af en zal deze direct niet opslokken. Ongerust hoeven we ons dus niet te maken. Wat wel mogelijk is dat Ison ons vanaf aanstaande woensdag al tracteert op een paar weken ijzig koud winterweer, gepaard gaande met dichte nevel of juist super helder vriesweer. We wachten het maar af!
16-11-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Voor een paar dagen geleden lanceerde India vanaf de ruimtehaven Sriharikota in Andhra Pradesh de satelliet Mangalyaan. Deze gaat op weg naar de rode planeet Mars en de ingebouwde installaties gaan daar de atmosfeer en het oppervlak van Mars onderzoeken. De reis gaat 300 dagen duren. Om zich te bevrijden van de zwaartekracht van de aarde zal deze satelliet ongeveer 28 dagen om de aarde rondzweven om daarna op weg te gaan naar het beoogde doel. China heeft dit in 2011 geprobeerd, en Japan had zelfs in 2003 een satelliet richting Mars gelanceerd, maar het is niet gelukt om op de plaats van bestemming te komen. Gelukt is dit wel door een gezamenlijk ruimteplan van de USA, Rusland en de Europese Unie. Een marswagen uitgerust met allerlei onderzoeksapparatuur heeft daar al veel onderzocht en u kunt het allemaal lezen in mijn ruimtestukken wat er zoal ontdekt is. In India zijn duizend wetenschappers bij deze marsmissie betrokken en we wensen de Indian Space Research Organisation veel succes. Zonnesterren: Het heelal is echt oneindig en er moet wel ergens een eindhaven zijn, misschien wel de hemel of de hel, waar we de eindbestemming vinden. Als een luis onder de microscoop bewegen wij aardse wezens ons op deze aardkloot. In dat grote heelal vinden we veel grote zonnesterren, die allemaal omringd zijn door kleine planeten die net zo groot zijn als onze aarde. De dichtstbijzijnde zonnester met van die aardse oppervlakten om zich heen ligt op zo'n 12 lichtjaren reizen van de melkweg; het zijn er zo'n 40 miljard en niet uitgesloten is dat een van die gebieden bewoond is en mogelijk zijn er heel veel bij waarbij leven mogelijk is. Tot op heden zijn we veel van het heelal te weten gekomen, maar voorzover we nu kunnen vaststellen is die kleine aarde de enigste planeet waar een flora en fauna is waarop mens en dier kunnen leven. Jammer is het dat de kostbare ruimtetelescoop Kepler, die ons voorzag van veel ruimtenieuws, het voor enkele maanden terug begeven heeft en we ongeveer tot 2018 moeten wachten alvorens er een nieuwe ruimtetelesccoop in gebruik genomen kan worden. Broeikasgassen: Zo langzaamaan zijn we bezig onze aarde onbewoond te maken. In 2012 is de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer, CO2, met een half procent gestegen. De stralingsforcering, dit zijn de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen, zoals menthaan en distikstofmonoxide, ligt gerekend van 1900 tot 2013 op bijna 33 procent, wat neerkomt dat we binnenkort met een zuurstofmasker op ons in leven moeten gaan houden. Sommige wetenschappers maken ons wijs dat de mens binnenkort gemiddeld meer dan 100 jaar oud kan worden, maar neem van mij maar aan dat dit echt nooit gebeuren zal. In een ziekenhuis kunnen ze ons met bepaalde apparaten kunstmatig lang laten leven, maar als eenmaal je organen door al die luchtvervuiling aangetast zijn, dan behoort een aangenaam normaal leven tot de voltooid verleden tijd!
06-11-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Gisteren werd de wijk Molenvliet en het kort in de buurt gelegen industrieterrein Broekweg te Wijk bij Duurstede getroffen door een windhoos met de kracht van een tornado. De schade was enorm en dankzij het onmiddellijk in actie komen van de diverse hulpverleningsinstanties onder leiding van burgemeester Poppens heeft vandaag iedereen weer een goed onderkomen, is alles weer provisorisch hersteld en is de grootste bende rommel die deze windhoos teweeggebracht heeft geruimd. De windhoos trok in een kronkelende beweging over plaatsen als Rheden, Arnhem naar Wijk bij Duurstede en een tweede, mogelijk derde windhoos ontstond weer in de buurt van Vianen/Everdingen/Hagestein richting Maurik. Ook hier werden wat bomen ontworteld en van sommige huizen de dakkap bestookt, maar viel de ontstane schade mee. De windhozen gingen ook gepaard met hagelbuien en er vielen op sommige plekken hagelstenen zo groot als een duivenei. Wat is een windhoos en hoe ontstaan die? Een windhoos is een ronddraaiende kolom lucht. Ze manifesteert zich als een trechtervormige slurf, meestal onder een onweersbui. In zo'n hoos komen windsnelheden voor van honderden kilometers per uur. Ze ontstaan door verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht aan het aardoppervlak en op grote hoogte in de atmosfeer. Als zo'n windhoos over een akker of weiland blaast hoor je in de regel er weinig over. Persoonlijk heb ik dit ooit tweemaal meegemaakt, een keer bij het vissen en ooit eens rijdend in een auto over een landweg. Plat op de grond liggend heb ik deze windhoos bij het viswater getrotseerd. Van de meegenomen emmer, de viskoffer en de visparaplu heb ik nooit meer iets teruggevonden. Rijdend in de auto was de lucht om me heen pikzwart, zag ik op dat moment geen steek meer voor mijn ogen en hoorde ik de hoos met daverend geweld langszij komen. Beruchte windhozen waren er in 1929 in Borculo, in 1967 in Chaam en Tricht, op Ameland in 1972, Moerdijk in 1981 en nogmaals Ameland in 1992. Dit jaar was er in Augustus een windhoos die schade aanrichtte in Apeldoorn. Misschien was de schade toen mogelijk minder als nu in Wijk bij Duurstede, maar daartegenover stond dat er bij de voornoemde windhozen wel gewonden en doden zijn gevallen. Als je zoiets meemaakt, dan krijg je het idee dat de wereld als het ware aan het vergaan is en je schrikt je rot, maar voel je nadien opgelucht dat je dit overleefd hebt. Buiten de windhozen in Nederland hadden we ook te maken met een zonsverduistering die zich manifesteerde boven de Atlantische Oceaan ruim 300 km ten zuiden van Liberia. Ook in sommige Zuid-Europese plaatsen was de zonsverduistering zichtbaar en eveneens in het zuiden van de USA. Wat fotomateriaal over het heelalgebeuren van gisteren vindt u hier beneden.
Foto beneden genomen door de Arnhemmer Daniël Kramer Hagelfoto is genomen te Barneveld door Jeannette Boers Foto van de zonsverduistering
04-11-2013 om 18:52
geschreven door Evert Hübbers
De mega-zonnestorm die we in maart van dit jaar hadden heeft toch niet de schade aangebracht als verwacht. Dit wil niet zeggen dat dit in de toekomst altijd zo zal blijven, Zo'n zonnestorm met zijn geweldig elektromagnetische kracht kan alle verbindingslijnen in de wereld onklaar maken en ook onze meterkasten gewoon in huis kunnen getroffen worden, waarbij kortsluitingen onstaan en zelfs brand. Als je toevallig met de fiets rijdt en je krijgt plotseling te maken met een zware onweersbui en links en rechts zie je die felle bliksemflitsen naar beneden komen, dan voel je jezelf ook niet erg prettig en hoe vaak hoor je niet dat hier of daar de bliksem ingeslagen is en ook mensen getroffen werden. Met zo'n zonnestorm kan dit ook allemaal gebeuren en zeker in een bebouwde kom zit je nergens meer veilig. Komeet Ison: Ik heb er al ooit een paar stukjes over geschreven, maar vaststaat dat op 28 november aanstaande deze megakomeet de zon op 0.012 AU, dit is op 1.800.000 km afstand, nadert en op Tweede Kerstdag op 0,429 AU de aarde. Uitgerekend in kilometers raast de komeet op een afstand van 64.200.000 km langs het aardoppervlak. De astronomische verwachtingen zijn dat de grijsachtige komeet, die onlangs als een kameleon van kleur veranderd is en nu een groen pakje (zie inzet) aangetrokken heeft, een geweldige lichtstraling weergeeft, maar dit staat nog te bezien. Bij het langs 'de deur' van de zon komen kan de reuzenkomeet Ison inmiddels een koppie kleiner zijn gemaakt door als het ware geroosterd te zijn. Wat ook vaststaat is dat Ison tijdens zijn vlucht een geweldige hoeveelheid van stofdeeltjes loslaat en eind januari/begin februari 2014 wordt de aarde getrakteerd op een ongekende meteorenregen. Planeet Jupiter: Jupiter is vanaf de zon gezien de vijfde en tevens grootste planeet van ons zonnestelsel. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus. Jupiter beschikt dus niet zoals onze planeet aarde en bijv. Mars over een vast oppervlak. De oude Romeinen hadden veel eerbied voor de planeet Jupiter en ik heb een leuk staatje gevonden waarop deze symboliek verwoord wordt; echt fijn om dit ook te weten! Experiment in ruimtestation: surf naar http://apod.nasa.gov/apod/ap130424.html en zie wat er gebeurt al u een natte handdoek in de ruimte uitwringt.
21-10-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Groot Brok Gesteente van Meteoriet uit Tsjebarkoelmeer Gevist
We herinneren ons allemaal nog die datum van 15 februari 2013 toen boven de Russische stad Tsjeljabinsk met een supersonische knal een meteoroïde uiteen spatte, die veel materiële schade aan deze stad gebracht heeft. Er vielen ook gewonden en vernomen heb ik dat er inmiddels ook enkele mensen hierbij van schrik of tengevolge van hun verwondingen het leven gelaten hebben. In het bijna 20 vierkante kilometer groot stuwmeer, het Tsjebarkoelmeer, zijn veel brokstukken terecht gekomen en gisteren heeft men een stuk gesteente uit dit water opgevist met een gewicht van 600 kilogram. Op 26 september waren er ook al wat brokstukjes uit dit meer gehaald, maar niet van deze omvang. Er liggen vermoedelijk nog veel grotere stukken van deze meteoriet in dit meer, dat erg troebelig is, vrij groot en voor duikers is het geen pleziertje om hierin te vertoeven. Het brokstuk is inmiddels uiteen gevallen, maar dat beïnvloedt het onderzoek niet en ongetwijfeld komen binnenkort weer diverse wetenschappelijke gegevens over de samenstelling van dit broze gevonden 'rotsblok' boven water. Laatste ruimtenieuws: China zegt dat ze helemaal klaar zijn om binnenkort een maanreis te maken en India wil begin volgend jaar een bemand ruimteschip naar Mars sturen. We volgen met spanning hun afreis af.
17-10-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Momenteel is er in India weer een vreselijke cycloon zijn werk aan het doen en direct als alles tot stilstand komt zal de schade groot zijn, er zullen slachtoffers vallen en een deel van de infrastructuur op de getroffen plek slaat tijdelijk op tilt, maar de wereld vergaat er niet door. Op Kreta was gisteren een aardbeving met een magnitude van 6.4 op de Schaal van Richter. Er vielen geen doden, maar er was wel wat materiële schade. De wereld is vaak geteisterd door allerlei natuurrampen en soms zijn hele delen hierdoor weggevaagd en waren niet meer bewoonbaar. Miljoenen mensen hebben tijdens het bestaan van de aarde hun leven verloren door aardbevingen, cyclonen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en zo zijn er nog wel meer rampzalige gebeurtenissen te noemen. Toch is het in de loop der eeuwen niet de natuur om ons heen maar zijn het klimaatveranderingen die de meeste ecologische veranderingen bewerkstelligd hebben. Einde der wereld: Het is voorspeld door profeten, waarzeggers, Maya's en zo zijn er nog wel een aantal personen en geloofsinstellingen te noemen die dit in het verre verleden al voorspelden, maar het is nooit uitgekomen. Geleerden hebben nu op de dag af uitgerekend dat op 16 maart 2880 de aarde vergaat en uit de baan van een bepaalde mega-asteroïde hebben ze dit weten vast te stellen. Zo'n 30.0000 asteroïden bedreigen dagelijks het heelal en alleen al om de aarde zijn dit in aantal er 1400. Nog niet zolang geleden hebben we dit in de Russische Oeral gezien waar met een reuzenknal zo'n asteroïde uit elkaar gespat is. De meeste van die zwevende 'rotsblokken' die de aarde bedreigen vallen ergen in zee, maar doordat grote delen van deze aarde bebouwd zijn zou zo'n geweldig stuk gesteente die met een snelheid van meer dan 60.000 km naar beneden valt een stad zo groot als Arnhem of Nijmegen kunnen vernietigen. Onder die vele asteroïden zijn er een tiental blokken bij die beslist niet door onze atmosfeer moeten komen, want dat kan de wereld inderdaad fataal worden. Te voorspellen valt er op zeer korte termijn weinig en we mogen ons best een beetje ongerust maken, doe dit dan over het klimaat dat weliswaar ook niet voor 100 procent beheersbaar is, maar we kunnen het wel zuiver houden door zo weinig mogelijk giftige stoffen in de atmosfeer te laten komen. We maken hierover steeds mooie afspraken, maar lang niet alle landen houden zich daaraan en dat loopt daarom, vroeg of laat, jammer genoeg eveneens volledig uit de hand.
13-10-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Doordat in Amerika de financiële markten gesloten zijn vanwege de shutdown staat de Marswagen op de Rode planeet ook geparkeerd en zelfs de misdadigers die ter dood veroordeeld zijn mogen nog wat langer leven, omdat er voorlopig niemand is die het mechaniek van de electrische stoel bedient om de stekker in het stopcontact te steken. Saturnus: Titan is de grootste van de 62 manen die om Saturnus zweven. Ontdekt hebben ze daar propeen. Propeen of propyleen is een van de moleculen van drie koolstofatomen en zes waterstofatomen, hetwelke de basis vormt van veel plastic materialen. Als we gebrek aan grondstoffen krijgen om plastic te vervaardigen weten we waar we het vandaan moeten halen. DE PSO J 3 18.5.22: zo staat een nieuw ontdekte planeet te boek. Deze planeet draait niet om een ster, maar zweeft als het ware als een vrije vogel door de ruimte. Gelezen heb ik dit in het wetenschappelijke ruimteblad Astrophysical. Verschillende astronomen vinden deze ontdekking zeer opzienbarend, temeer omdat ze nooit verwacht hadden dat zoiets mogelijk is. De planeet bevindt zich op 80 lichtjaren van de aarde, is 12 miljoen jaren oud en zes keer groter dan bijv. de planeet Jupiter. Hier beneden vindt u enkele beelden van het geschetste en ik heb ze ook van tekst voorzien, zodat u dit alles makkelijk in uw brein kunt opnemen.
10-10-2013 om 12:13
geschreven door Evert Hübbers