Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
20-04-2025
Wat Taalbegrippen en Waar Komen ze Vandaan!
Op de eerste plaats wens ik al mijn lezers een fijn vervolg van deze Paasdag en het is na dit geschreven stukje tijd om te kijken naar de F-1-strijd in Jeddah (Saoedi-Arabië) om te zien hoe Max Verstappen het vandaag ervan af brengt en het zal mij niet verwonderen dat hij na een periode van veel pech en mankementen vandaag met zijn Red Bull gaat winnen, want met goed materiaal en zijn grote inzet is Max niet te verslaan. Door ziekte en veel narigheid ben ik bijna een maand uit de roulatie geweest, maar vandaag was ook niet alles koek-en-ei, maar ik dacht laten we maar een begin maken, want nog langer uitstel is ook niet goed. Ik wens u allen veel plezier met de hier onder dit stukje vermelde taalafleidingen en nu we het over koek-en-ei hebben kan ik u mededelen dat je in Amerika voor 1 dozijn kippeneitjes 8 dollar moest betalen en bij het eierzoeken vanmorgen i.p.v. eieren gekleurde aardappelen in de tuin van een van mijn vrienden aldaar lagen.
20-04-2025 om 19:41
geschreven door Evert Hübbers
In de loop der jaren heb ik veel over taalafleidingen geschreven en dit voornamelijk over uitdrukkingen die we overgenomen hebben uit de tijd dat Nederland veel overzeese gebiedsdelen bezat en ook uit oude geschriften en vroegere tijden en of het nu nog interessant is om het een en ander op dat gebied te weten weet ik niet, maar uiteindelijk is de geschiedenis die erachter zit wel interessant. Het woord paraplu is Frans, de Belgen zeggen regenscherm en ook de naam parterre is mogelijk overgenomen uit de tijd dat we overheerst werden door Frankrijk. Onder parterre in het Nederlands verstaan we een verdieping op de begane grond, maar meestal bedoelen we de voorste rijen van zaalplaatsen in een schouwburg en volgens een oud Nederlands woordenboek kunnen we er ook een bloemperk mee aanduiden. Voor u staan vandaag heb ik een viertal staatjes met een bepaalde naam van een land waar ze een aloude taal spreken en verder het woord mieters en we kunnen in de wolken wezen, maar vragen ons dan wel af wat zijn wolken in feite?
27-08-2024 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Wat me de laatste tijd opgevallen is dat tegenwoordig het Engels na de lagere school en bij alle vervolgstudies belangrijk is en het Nederlands steeds verder afzakt en een totaal vreemde taal begint te worden. Ook is het me opgevallen dat de banken het liefste klanten hebben die zowel van hun lopende rekening alsmede met betrekking tot hun spaarrekening volledig digitaal gebruik maken van de bankdiensten en sommige lieden hebben aan contant geld geen knoop in hun portemonnee zitten en ook hier op het platteland is het geen pretje om voor een of ander goed doel aan de deur te collecteren. Kom je met een collectebus aan de deur krijg je vaak te horen dat men het bedrag via de bank overmaakt, wat in feite nooit gebeurt. Heel vroeger heb ik in de vijftiger jaren van de vorige eeuw een tijdje als vervanger op de diverse postkantoren in Den Haag e.o. gezeten en bij collectes aan de deur gaf eenieder een contante gift. Toen ik ooit voor een goed doel in Wassenaar aan het collecteren was kreeg ik bij ongeveer 40 procent van de bewoners uit de deftige wijken aldaar te horen dat ze per bank of giro hun gift overmaakten, maar bij controle bleek dat voor 95 % van de bezochte élitaire bewoners dit niet het geval te wezen. Zo, we hebben het even over taalgebruik gehad en iets wat er enigszins aan verwant is, maar men kan ook spreken dat dit het laatste Zeugma is. Staan heb ik iets over het woordgebruik met betrekking tot zwangerschap, bokkenpruik, bazaar en oorlam en als laatste Metonymie en Zeugma. Uw weke massa wordt weer flink verrijkt en in hun Engels taalgebruik mag de moderne jeugd deze simpele Nederlandse taalschat wat mij betreft ook verwoorden.
10-03-2024 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Tenwoordig met al die nare berichten over moord en doodslag, oorlogsgeweld en overal opstanden en ontevredenheid voelt de mens zich niet prettig en doordat je al die ellende in je opneemt, kom je vaak niet toe aan alles wat je zoal gepland hebt en als schrijver met blogs en websites over veel onderwerpen moet je uiterst voorzichtig zijn wat je allemaal op Internet zet en wees vooral niet partijdig, want dit kan zwaar afgestraft worden. Over geschiedenis bv. schrijf ik al vanaf 1943 en veel feiten uit de geschiedenis en zelfs wat we vroeger op school geleerd hebben wordt allemaal gerekend onder het begrip discriminatie en sommige gebeurtenissen uit die tijd die naar waarheid opgetekend zijn moeten verwijderd worden en we zijn al zover gevorderd dat vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde op de scholen niet meer onderwezen worden. Toch ondanks alles gaat het leven gewoon verder en zal er elke dag gewerkt moeten worden voor brood op de plank. Maar hoe moet het verder als over enkele maanden de euro niets meer waard is, en de doorsnee mens vergeten heeft om die euro in te wisselen voor een opkomende Chinese munt die in waarde nog geen dubbeltje waard was, maar nu onze euro gaat overvleugelen. Stop zeg ik met al die nare gedachten en laten we bij het begrip taal blijven-het geplande onderwerp van deze dag-en u vindt hierover wat leuke door mij opgezochte staatjes over dit onderwerp, en ik zou zo zeggen probeer daarmee uw voordeel te doen door dit alles vreugdevol in uw weke massa op te nemen!
18-10-2023 om 21:00
geschreven door Evert Hübbers
Onze Nederlandse Taalschat zeer Uitgebreid & Volop Groeiend
Ondanks het bloedhete weer en hier in het kantoortje is het 26 graden ben ik toch even achter de computer gaan zitten om u wat afleidingen en weetjes te laten zien van de Nederlandse taal en zoals in de titel vermeld is deze nog steeds groeiend. Echter er vallen voortdurend ook oude uitdrukkingen en woorden af die volgens de hedendaagse begrippen discriminerend zijn. Zelfs zijn de taalexperts in de boeken gedoken om te kijken of een Nederlandse schrijver-al woont hij of zij ook al ruim een eeuw met zijn nog levende kroost of allang begraven en/of gecremeerde nazaten op een rustig stekkie in het buitenland-zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag van de goede zeden of soms zelfs discrimerende teksten in zijn geschriften heeft gebruikt! We moeten als Nederlanders de wereld verbeteren, behalve onszelf, want daarvoor zijn we niet in de wieg gelegd. Misschien ben ikzelf ook wel zo'n knul, maar ik moet erbij vertellen dat voor zo'n 180 jaar terug onze roots ook in een ander land lag en wij daarma verhuisd zijn naar het land van melk en honing, dat momenteel jammergenoeg in handen gevallen is van lieden die ons volledig aan het uitmelken zijn en ons met z'n allen naar de bedelstaf voeren! Echter dit maakt niets uit voor onze taal die aan grote veranderingen onderhevig is en voel je jezelf intellectueel, dan heb je als Nederlander je moedertaal al jaren afgeschreven en spreek je vloeiend Engels. Al met al zijn we als Nederlanders zelfs met personen die ons besturen en hun eigen vader niet gekend hebben er toch van overtuigd dat juist die onbekende vaders ons kleine Nederland opgebouwd hebben tot een van de grootste en rijkste landen van de wereld! Misschien ben ik weer even de weg kwijt, want we hadden het over onze taalschat, afleidingen van woorden uit vreemde talen en dies wat meer en u vindt het allemaal op de bijgevoegde staatjes en interessant is het altijd dat u overal iets van afweet en over alles en nog wat kunt praten en daarvoor adviseer ik u om te kijken naar de verhalen van de schrijver Evert, verwoord in dit kennisblog, maar ook is hij de schepper van het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen en het blog Broeder Everard met Kloosterrecepten.
12-06-2023 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
WEER WAT INTERESSANTE WEETJES UIT ONZE NEDERLANDSE TAAL
Voor u staan heb ik weer wat interessante afleidingen uit onze Nederlandse taal. In de toekomst zullen er heel wat bijkomen, want al die mensen uit andere landen die zich hier gevestigd hebben, brengen gebruiken en ook woordjes mee die we al gauw gaan overnemen en terecht komen in de toekomstige nieuwe uitgaven van woordenboeken. Wat de gebruiken betreft, merk ik dat hier in de Eerste en Tweede Kamer van de Staten Generaal ministers en staaatssecretarissen zijn met een buitenlandse achtergrond die in wetgevingen nogal strenge artikelen weten te plaatsen, die voor de oude garde wat on-Nederlands overkomen, maar mogelijk door de jonge generatie als vanzelfsprekend aanvaard worden. Personen die vroeger als helden beschouwd werden, zo bv. Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter, worden door veel mensen hier in Holland gezien als misdadigers vanwege dat ze zich bezig gehouden hebben met de handel in slaven. Het lijkt me niet wenselijk om deze personen dood te zwijgen, want uiteindelijk haal je met al dat gedoe een stukje geschiedenis weg. Op school vroeger leerde we bv. veel over onze Overzeese Gebiedsdelen en voor een appel en een ei lieten onze bestuurders de mensen daar vele uren achtereen werken en ook veel vrouwen werden daar door de bazen verkracht. Het waren onze topbestuurders, groothandelaren en planters die zich vooral schuldig gemaakt hebben aan overschrijdend normgedrag en ook hier in Nederland was de gewone werkman in die tijd min of meer een werkpaard die voor weinig geld, soms voor een groot gezin de kost moest zien te verdienen en totaal geen bemoeienis had met wat daar in Indië of Suriname plaats vond. Woorden die niet meer gebruikt worden of mogen worden (zo bv. negerzoen) kunnen we toch óók gewoon in onze taal laten staan en erachter zetten hoe er nu in de moderne tijd over gedacht wordt. Ik vind het een vervalsing van de geschiedenis om dit achterwege te laten. De meeste Indische woorden zijn ook verdwenen. Ik heb hier nog een paar oude woordenboeken waarin ze nog te vinden zijn. Beste lezers: "Ik ben een figuur zoals oude mensen tegenwoordig allemaal zijn, en we wijken als we iets te vertellen hebben nogal eens uit naar langgerekte verhalen."Ik zou zo zeggen, nu is het genoeg geweest, tabee allemaal en tot een volgende keer!"
05-11-2022 om 17:46
geschreven door Evert Hübbers
Het is lang geleden dat we in Nederlands Indië het voor het zeggen hadden en niet altijd hebben we dit op de goede manier gedaan, maar toch hebben we nog altijd een diepe liefde overgehouden aan dat overzeese gebied en mijn belangstelling gaat uit naar die mooie natuur en die leuke kleine dorpjes met die vele mooie en aantrekkelijke dames die erg lief zijn en zo lekker kunnen koken. De grote steden in dat land zijn net zo overbevolkt als die van ons land en op de wegen daar is het zo druk dat er elke dag gemiddeld zo'n 50 verkeersdoden te betreuren zijn. Dit was even een kort verhaaltje over die destijds Gordel van smaragd, maar waar ik het uiteindelijk over hebben wil zijn wat taalafleidingen uit voornamelijk het Nederlands en het Maleis, dat gesproken wordt in Maleisië, Indonesië, Brunei, Singapore en Oost-Timor, Zo heb ik wat staan over het woord zweren en hoe vervoeg je dat, verder iets over de betekenis van boycotten, iemand om zeep helpen, waar komt het woord goeroe vandaan en wat heeft bv. het woord piekeren met het Maleis te maken. Enkele staatjes heb ik onder dit stukje tekst staan en tevens een voorwerpstaatje met beelden en hun betekenis in het Maleis. Als inzet ziet u een Indonesische beauty en aan de telefoon is een Hollandse jongeman (en ik bedoel daar niet mezelf mee met mijn 89 jaar) die verliefd op haar is en het volgende tegen haar vertelt: " Ik hou van je Amanda, kom naar me toe of heb je liever dat ik langs kom en we samen in Indonesië ons huwelijksnestje bouwen?"
Ik hoop dat u het interessant vindt en er wat van opsteekt, en tenslotte wens ik u nog een prettige donderdagavond en tot een volgende keer maar weer!
08-09-2022 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag vertellen we weer iets over onze eigen Nederlandse Taal
Als het zo doorgaat op universiteiten en zogenaamd bij die hooggeschoolden met hun taalgebruik, dan kunnen we het Nederlands wel vergeten, want zou in deze gistende wereld van oorlogen en onbegrip over 10 jaar onze aarde als planeet nog bestaan, dan geloof ik niet dat er nog mensen zijn die de Nederlandse taal nog machtig zijn. Heel ernstig vind ik in deze ook het onderzoek van een viroloog die vastgesteld heeft dat mensen die getroffen zijn door het coronavirus komen te zitten met zware aandoeningen in hun hersenen. Stellen kunnen we dat een hoop verzamelde wetenschap volkomen verdwijnt in een maatschappelijke puinhoop van ellende, waarbij de communicatie onder elkaar ook heel veel te lijden zal hebben. Wij Nederlanders staan in de wereld niet zo hoog aangeschreven als het gaat om ons koloniaal verleden, maar ook dat is geschiedenis en eerlijk gezegd kunnen we al die ellende niet wijten aan de hier in Nederland hardwerkende werkster, kleermaker, klompenmaker of kruidenier die zijn beroep volgens eer en geweten uitoefende. Het waren hooggeplaatste regeringsleiders die deze onwenselijke toestand in het leven geroepen hebben en de mensen die daarvoor hun excuus hadden moeten aanbieden in woord en daad zijn overleden, en ook al staat er boven hun graf de tekst: "De Heer is mijn redder"-, volgens mij zal hel en verdoemenis hun lot zijn. Toch zijn er veel woorden in onze taal die we te danken hebben aan dat koloniale tijdsbestek van destijds en dat mag dan ook geschiedenis wezen, het is tot op heden nog wel van invloed op onze taal. Hier beneden vindt u enkele staatjes hierover en ik hoop dat uw kennis van onze taal hierbij ook weer verrijkt wordt!
08-07-2022 om 12:36
geschreven door Evert Hübbers
Ja, we zijn onderhand een land aan het worden waar 200 verschillende talen gesproken wordt en zo af en toe laat deze schrijver horen dat hij met diverse landen contact houdt en mogelijk is om op dit blog een vertaler te plaatsen die alles wat ik hier noteer vertaald wordt. Ik heb het een paar malen uitgeprobeerd, maar door verschillende plaatjes met afdrukken in bepaalde talen lukte dit niet volledig. Staan heb ik vandaag weer enkele moeilijke dingen van soms dezelfde woorden maar in gebruik los of vast aan elkaar en/of anderzijds. Hier in Nederland wonen nog steeds veel mensen die afkomstig zijn uit onze voormalige Gordel van Smaragd oftewel Nederlands-Indië met zijn vele eilanden en ofschoon daar ook van eiland tot eiland bekeken verschillende talen gesproken worden houden we ons daarom maar aan de taal die daar het meest gangbaar is het Maleis. Als tussendoortje met betrekking tot Nederlands woordgebruik heb ik ook wat opgetekend in het Maleis en interessant is dat mogelijk voor de weinig nog in leven zijnde Indiëgangers die daar na de Japanse capitulatie heengezonden werden ter handhaving van orde en rust en ter verdediging van de Nederlandse belangen. Je moet alles in de tijd bekijken dat het speelt en dat na vele jaren alles anders bekeken wordt dan in de tijd dat we daar verbleven, dit alles behoort tot de geschiedenis. Momenteel is er een strijd ontstaan tussen Rusland en Oekraïne. Ook daar spelen zich zaken af die niet door de beugel kunnen en heel Europa is begaan met het lot van de Oekraïeners en mogelijk door de vele sancties die genomen zijn om Rusland tot de orde te brengen, komen wij economisch ook in een moeilijk parket te zitten, en straks konden die maatregelen wel eens averechts werken en wordt deze oorlog door menigeen eveneens met andere ogen bekeken. Door de eeuwen heen is er gevochten om het bestaan en bestond er rijkdom en armoede, twee begrippen die eeuwenlang oud zijn, en het waren altijd de bezitters die zegevierden. Zo is het ook met de taal. Als we uit een ver verleden tijd hier in onze woonplaats een paar Batavieren of Kaninifaten tegen zouden komen, historieke bewoners van Nederland, zouden we echt geen woord verstaan van hetgeen ze ons zouden vertellen.
11-03-2022 om 13:52
geschreven door Evert Hübbers
De laatste keer dat ik een universiteit bezocht heb is al ruim 15 jaar geleden en toen ik daar binnenkwam werd ik begroet door een professor die Maleis sprak en dacht dat ik daar in Twente een rede kwam houden over Eduard Douwes Dekker, hier ter lande bekend als Multatuli en als tegengroet gaf ik als antwoord: "Salamat Tidur". wat in het Maleis "slaap lekker" betekent." Verteld wordt me dat tegenwoordig op universiteiten de Nederlandse taal volledig in de ban is gedaan en men nog uitsluitend mensen kan verstaan en te woord staat in het Engels. De Amerikaanse president Biden heeft me geadviseerd om me met de Russen op komst me speciaal te bekwamen in de Russische taal, en ik ben al maanden bezig om dat moeilijke Russisch onder de knie te krijgen, want Poetin die gisteren belde heeft me gevraagd om tolk te zijn als hij met Oud op Nieuw de Oekraïne met zijn leger gaat binnentrekken. Uiteindelijk was ik zijn tweede keus, want op zijn verlanglijstje stond talenwonder Timmermans, vice-voorzitter van de E.U. als nummer 1, maar die had hem medegedeeld dat hij met al die moeilijkheden binnen EUROPA een burn-out had en Kerst en Nieuwjaar te vinden was op het buitenverblijf van de Engelse premier Johnson. Voor de nog schaarse en echte Nederlanders die hun moedertaal trouw zijn gebleven, heb ik nog wat van die leuke dingetjes over onze taal staan en geniet er nog maar even van, want het duurt niet lang meer of wij oudjes worden, voorzover we de corona en al dat geboorster wat we in ons lichaam gespoten krijgen nog weten te overleven, door de nieuwe oprijzende horde van wetenschappers in de hogere corveeleer, opgeborgen in een museum waar zelfs het "Stille Nacht" niet meer gezongen mag worden.
10-12-2021 om 19:02
geschreven door Evert Hübbers
Als het zo doorgaat als nu spreken we in 2030 alleen nog Engels, want dit is de overheersende taal in de hele wereld. Beste mensen: ,,Doen we er wel goed aan nu Engeland volledig zijn eigen boontjes dopt en de Europese unie gedag heeft gezegd om uitsluitend deze taal aan te houden?" Laten we net als de Belgen er drie talen op na gaan houden en dit is, Duits, Nederlands en uiteraard ook Vlaams wat daar aan verwant is, en omdat ons buurland België met Wallonië erbij ook nog de Franse taal erop nahoudt uiteraard ook het Frans. Op deze manier onderhouden we een goed contact met onze buurlanden en ook met de EU. Vandaag is de vraag:,,Wanneer schrijven we in een zin 'zo lang' of vast aan elkaar 'zolang', en waar veel Nederlanders ook mee zitten is wanneer spreken we van kennen of kunnen?" Heel veel fouten worden gemaakt in zinnen waar het gaat om het gebruik van hen of hun. Gaat het om woorden of zinnen waar de bezitsvorm in voorkomt, bv. oma's leuningsstoel of anderzijds, daarmee weten we ook niet altijd de juiste schrijfwijze in te gebruiken. Hoe het dan wel moet, vindt u in staatjes hieronder!
25-05-2021 om 20:24
geschreven door Evert Hübbers
Het is makkelijk als je wat talen leert spreken en je op vakantie in het buitenland jezelf verstaanbaar kunt maken, maar dit mag niet ten koste gaan van onze eigen moedertaal. Op scholen wordt tegenwoordig meer Engels gesproken dan Nederlands en zelfs op de universiteiten wordt nog summier les gegeven in de Nederlandse taal.. Onlangs las ik op Internet dat er in Nederland een tekort aan onderwijzers was en dit heeft ertoe geleid dat op sommige scholen minder les gegeven werd en ook zijn er scholen bij waar onbevoegde leerkrachten de onderwijzers vervangen. Bij sollicitaties komt het voor dat adspirant studenten niet slagen voor de toelatingsexamens en vooral gaat het hier om schrijfwijzen van onze moertaal en ook met betrekking tot rekenen was het droevig gestemd. Op dit blog vindt u diverse stukjes over onze Nederlandse taal en op mijn blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen: http://www.bloggen.be/eef/ heb ik zelfs een dictee-en literaire rubriek staan waar een en ander over de Nederlandse Taal te leren is. Hier in dit stukje komt u achter de betekenis van eologisme en verder wijs ik u via enkele staatjes de weg naar wat woorden die los of aan elkaar gebruikt worden en een duidelijk gegeven voorbeeld daarvan doet goed volgen! Ik wens u een aangename verpozing op dit blog en tot een volgende keer maar weer!
03-08-2019 om 21:50
geschreven door Evert Hübbers
Voor u heb ik vandaag staan weer wat van die Japanse Haiku gedichtjes en verder wat specifieke afleidingen van het woord aal. Een heleboel taalfouten worden er gemaakt bij het woord tenminste en wanneer schrijven we nu tenminste of ten minste. De Nederlandse taal is voor de meeste Nederlanders moeilijker dan Engels en onlangs las ik op Internet dat er nog maar heel weinig studie interesse was op onze universiteiten voor de Nederlandse taal. Ik denk dat, als we 20 jaar verder zijn we onze hedendaagse taal niet meer terug kennen.
31-01-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Het is al weer een poosje geleden dat we iets geschreven hebben over waar bv. bepaalde uitdrukkingen vandaan komen, over de Japanse dichtkunst Haiku en vele andere zaken. Elke dag worden in onze taal door schrijvers bepaalde woorden of uitdrukkingen gebruikt die als ze opgemerkt worden door onze onderzoekers op dit gebied de heer Daniël bv. toegevoegd worden in een van onze encyclopedieën of anderzijds. Ik heb er ook nog wel eens een handje naar om bepaalde woorden te gebruiken die mogelijk niet in de Grote van Dale of in een of ander Puzzel woordenboek voorkomen. Hieronder op staatjes heb ik weer wat interessant materiaal staan. Altijd fijn dat je mee kunt praten over uitdrukkingen, wat korte gedichtjes, bv. de puntgedichten van vadertje Jacob Cats of de verzamelde Haikugedichten van Bert Simons. Ik zou zo zeggen, doe er uw voordeel mee en berg het een en ander op in de weke bovenkamer van uw denkvermogen!
03-12-2017 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Ieder land heeft zo zijn dichtkunst en in het land van de rijzende zon (Nihongo) houden ze van bloemrijk taalgebruik en vertaald naar het Nederlands-alwaar in onze taal zo'n gedicht anders klinkt-hebben we het dan over de taalvorm Haiku. Je zou Haiku een beetje kunnen vergelijken met de dichtvorm die bij ons bekend is als puntgedicht. Verder heb ik voor u staan op een staatje hier beneden-met de uitleg erop-waar een donkerbruin vermoeden vandaan komt. Je hoort de uitdrukking nauwelijks bezigen, maar het zou voortaan goed ingelast kunnen worden in de diverse politieke verhandelingen en het politieke gebeuren, want daar klopt in de regel geen zier van en op veel gebied loopt alles fout. Op een ander staatje leest u waar de uitdrukking doorgestoken kaart vandaan komt. In onze taal is er weer een pracht woord bijgekomen, dat betrekking heeft op het fietsen van onze Groningse wielrenner Bauke Mollema; deze heeft een fietsstijl van schudden, duwen, trekken en zijn benen lijken wel 'worstelende' molenwieken. Zoals hij in de 15de etappe van de Tour de France met zijn rijstijl als eerste de finish bereikte, sprak van grote klasse. Tegen iemand die ook zo met alles worstelt en toch zijn doel weet te bereiken, zouden we kunnen spreken van: ,,wat ben je toch een geweldige mollemaler of wat kun jij mollemalen!" Echt een pracht uitdrukking die eeuwig zal herinneren aan een van onze beste fietsers van deze tijd!
18-07-2017 om 20:42
geschreven door Evert Hübbers
Het was vandaag bloedheet en het gekke ervan was dat hier in Angeren de zon zich amper heeft laten zien. Overigens was de zonnekracht ondanks dat de koperen ploert zich veelal schuilhield achter de wolken van dien aard dat het oppassen was voor huidverbranding, en ik denk dat de echte zonaanbidders daar toch niet zoveel last van hebben gehad, maar wee de roodharigen of de mensen met een myelinearm huidje, want die kon wel eens flink gedesoriënteerd zijn geraakt. Ik weet er alles van, want voor een hele poos terug kreeg ik ook een paar van die rare plekken en die van links op mijn gezicht was een melanoom. Gelukkig heb ik na het verwijderen van die aandoeningen geen last en hinder hiervan ondervonden. Nadien ben ik wel behept geraakt met een vijftal chronische aandoeningen die er ook niet om liegen en zit ik door deze ongemakken veelal in een rolstoel en als ik een fris luchtje wil scheppen is het mijn vrouw die me moet voortduwen, want het ontbreekt me aan alle krachten om dit zelf te bewerkstelligen. Op het late uur van deze zondagavond heb ik voor u wat woorden en uitdrukkingen opgezocht die ergens van afgeleid zijn en deze staatjes staan hieronder deze tekst afgebeeld. Ik hoop dat u uw taalkennis hiermee verrijkt; het is altijd fijn dat u, wanneer u zo'n woord, uitdrukking of gezegde gebruikt, weet waar de oorsprong ligt.
Even een humoristisch tussendoortje met een vraagje aan Moos hier op de voorste bank
11-06-2017 om 22:34
geschreven door Evert Hübbers
Voor u staan heb ik weer wat afleiding betreffende onze Nederlandse taal die ook nog ver over zee en in ons drietalig buurland België gesproken wordt. In Zuid Afrika kennen we dat verbasterd Nederlands dat bij langzaam spreken goed te verstaan is en door onze planters en boeren daar voor enkele eeuwen terug gebracht is en ons aller bekend is het Afrikaanse liedje Suikerbossie. Luister naar song http://www.youtube.com/watch?v=NmQBZ3DW2pY Hier beneden heb ik wat taal allerlei staan en het is heel fijn als het op school, in je vriendenkring of anderzijds ter sprake komt.
15-09-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Voor u staan heb ik weer diverse Limericks, haiku's, elfjes en woordspellingen. Het is altijd fijn dat je met zulke taalwendingen en soms grappige zaken ook op de hoogte bent en onder het genot van een borreltje wisselt men in literaire kring deze mooi bedachte zinnetjes, zinswendingen met dubbele betekenis, soms in dichtvorm en niet al te ingewikkeld graag aan elkaar uit. Ik wens u veel leesplezier en als mijn ontvangen literaire aardigheidjes weer wat aangezwengeld zijn tot een volgende keer maar weer!
24-01-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers